Свобода слова для свободи руху

12 Квітня 2005
1011
12 Квітня 2005
15:37

Свобода слова для свободи руху

1011
Брудні виборчі технології реалізувалися й на УТ-1. Але зрозуміло, що не з ініціативи журналістів та режисерів НТКУ. Вчора Нова профспілка Національної телекомпанії України оприлюднила власну концепцію реформування державного мовлення у суспільне. Погляд «зсередини» державного мовника - важливий, адже, окрім іншого, реформи на НТКУ мають відбитися і безпосередньо на їхніх судьбах. Також вони набагато краще за багатьох експертів знають внутрішню ситуацію.
Свобода слова для свободи руху
„Детектор медіа” впродовж кількамісячної дискусії з приводу створення суспільного телебачення в Україні, серед інших, публікувала точки зору і представників НТКУ - Мар’яни Ангелової, голови комітету Нової профспілки НТКУ та Надії Довгич, керівника програми «Грані пізнання» . Напередодні парламентських слухань з суспільного мовлення, які відбудуться завтра , 13 квітня, ми подаємо ще одну статтю працівника державного ТБ, провідного експерта Дирекції з комерційної та рекламної діяльності НТКУ, Віталія Матяша.

Порушення принципів свободи слова - одна із суттєвих причин, що викликала масовий протест громадян України супроти режиму Кучми-Януковича. Практика маніпулювання свідомістю мільйонів людей через засоби масової інформації стала сумною реальністю під час президентської виборчої кампанії 2004 року в Україні. Московські політтехнологи і їхні не менш спритні українські колеги, на замовлення режиму Кучми, реалізували в українських електронних ЗМІ систему жорстких виборчих технологій, спрямованих на розчленування територіальної цілісності України, фальсифікацію виборчого процесу, обман виборців, приниження гідності української нації. Як відомо, крім «темників» широко застосовувалися методи політичного шантажу, організація терористичних актів супроти активістів політичного блоку В.Ющенка "Наша Україна", а також підкуп, використання кримінальних елементів для залякування електорату, бандитські напади, брехня тощо.

Брудні виборчі технології реалізувалися й на УТ-1. Але зрозуміло, що не з ініціативи журналістів та режисерів НТКУ. Перш за все, у нас мало місце незбалансована подача інформації в ефір, коли оприлюднювалися лише офіційниі версії політичних подій без паралельного висвітлення їх контр версій від опозиції. Зрозуміло, що таке однобоке, незбалансоване, на користь провладного кандидата у президенти, висвітлення тієї чи іншої події, негативно вплинуло на авторитет колективу НТКУ, особливо серед демократичної громадськості України. На щастя, у колективі НТКУ тоді знайшлися здорові сили, котрі у грудні 2004 року організували страйк супроти порушень журналістської етики, проти незбалансованих версій політичних подій, в яких взяли участь спочатку 13 журналістів „Вістей”, а потім понад 300 колег з НТКУ.

Завдання на сьогодні і на завтра. У помаранчевій революції перемогли більш високоморальні політичні сили, люди демократичних переконань та європейської спрямованості. Саме тому як суспільство, так і держава не мають морального права залишати електронні ЗМІ, в тому числі й УТ-1, у нинішньому стані. Маємо спільними зусиллями наблизити мовлення на УТ-1 до європейських стандартів. Зараз наше суспільство підійшло до вирішального рубежу. Або ми серйозно перебудуємо діяльність наших вітчизняних ЗМІ, або ж знову невдовзі переживемо чергову зміну влади.

Нове керівництво НТКУ має запровадити такі стандарти мовлення, щоб суспільству можна було б продемонструвати правду про сутність режиму Кучми, за якого результати праці мільйонів наших співгромадян привласнювалися декількома олігархічними кланами. Телепрограми такої спрямованості доцільно створювати і систематично демонструвати їх на УТ-1. Не забуваймо, що боротьба з казнокрадством та корупцією є ключовими положеннями виборчої програми В.Ющенка "Назустріч людям". Якщо Помаранчева революція стала тріумфом українського духу , то, питається, чому дух очищення не повинен витати й на оновленому УТ-1? На УТ-1 доцільно запровадити таку інформаційну доктрину, яка дозволяла б призупинити відчуження громадян від власної мови, культури та історії, перетворення українців на малоросів. Йдеться про значне збільшення обсягів виробництва творчими об”єднаннями НТКУ історичних, дитячо-юнацьких, культурологічних, політологічних, науково-популярних телепрограм україноцентричного спрямування. Нам слід наповнити державотворчим духом та українським змістом усі телепрограми НТКУ. У той же час, збільшення обсягів продукування власних телепрограм вимагає відповідного зменшення використання ефіру НТКУ іншими, здебільшого комерційними, мовниками, звільнення для потреб колективу нашої телекомпанії також студій, виробничих приміщень тощо. Над вирішенням цих проблем Нова профспілка має системно працювати з керівництвом НТКУ. Орієнтовно маємо збільшити присутність власного телепродукту в ефірі до 80%.

У своїй практичній діяльності колектив НТКУ має сформувати цивілізовані відносини між владою, мовником та опозицією, дотримуватися етичного кодексу журналіста та збалансованого висвітлення політичних подій. У випадках тиску на журналіста з боку державної влади, неправомочних дій редактора чи іншої посадової особи, маємо налагодити механізм громадського реагування. Для цього маємо спиратися на широкі можливості Комітету журналістської етики та Ради наставників. Не забуваймо, що НТКУ є елітним, взірцевим національним закладом, набутком українського народу. Отже маємо нарешті забезпечити 100% вихід в ефір усіх наших телепрограм саме україньскою, включаючи й рекламно-іміджеві.

Поліпшення законодавчої бази стосовно діяльності НТКУ. Наше суспільство, мабуть, не усвідомлює, що НТКУ є унікальним елітним закладом загальнонародного значення, надбанням усього українського народу. Саме тому в процесі реформування НТКУ слід розробити і представити на розгляд Верховної Ради низку положень та законодавчих норм, у вигляді доповнень до закону України "Про телебачення й радіомовлення". Певна річ, цю роботу треба проводити разом з членами Комітету ВР України з інформаційної політики та свободи слова. Як першочергові бачаться проекти таких доповнень до вищезгаданого закону.

"Про надання НТКУ статусу державного підприємства"; "Про формування кореспондентської мережі НТКУ за кордоном";

"Про надання НТКУ статусу об"єкта стратегічного значення, що не підлягає приватизації;"

"Про надання податкових приференцій підприємствам з різною формою власності, що виступають в ролі спонсорів дитячих, історико-патріотичних, культурологічних та освітянських телепрограм";

"Про створення нового механізму фінансування НТКУ" (40%-від потреби - державне фінансування, 20%- фінансові надходження від оренди студій, апаратних, ПТС, виробничих приміщень, 20%-абонентська плата за трансляцію телепрограм, 20%-надходження від реклами).

"Про виведення пакету телепрограм УТ-1" з власності членів акціонерного товариства "Воля Кабель" та формуваня абонентської мережі НТКУ;

"Про затвердження правових стандартів присутності в ефірі вітчизняних україномовних телепрограм для запобігання їх повного витіснення глобальними виробниками телепродукції".

Також слід було б для поліпшення діяльності телекомпанії передбачити деякі внутрішні розпорядження керівництва НТКУ. А саме:

"Про запровадження нових механізмів фінансування НТКУ" (50% державне фінансування, 30%-надходження від рекламних послуг, оренди приміщень, студій, телетехніки, 20% надходження від абонентської передплати телепрограм).

"Про створення абонентської служби НТКУ."

"Про запровадження нормативу 80% присутності в ефірі телепрограм власного виробництва".

"Про запровадження в НТКУ 100% режиму виходу в ефір телепрограм та рекламних відеоматеріалів державною мовою".

"Про запровадження прозорого механізму матеріального стимулювання тих співробітників НТКУ, які залучили мецената, благодійника, спонсора та рекламодавця".

"Про оптимізацію (зниження) розцінок на рекламні послуги та спонсорство з метою підвищення рівня конкурентноздатності НТКУ на медіа-ринку".

"Про оптимізацію (підвищення рівня) цін на оренду ефіру в НТКУ".

„Про проведення анонімного соціологічного опитування співробітників НТКУ з метою виявлення соціально-економічних чинників, що блокують виробництво власних телепрограм".

"Про усунення соціально-економічних чинників, що

блокують виробництво власних телепрограм".

"Про розробку нового Статуту НТКУ".

"Про заходи щодо поліпшення соціально-гігієнічних умов праці співробітникам ТО та ТВО, які продукують телепрограми та відповідного зменшення присутності в НТКУ фірм-орендарів".

„Про заходи про надання необхідних обсягів часу для використання співробітниками ТО та ТВО студій, АСБ та АВМ".

Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ "Детектор медіа" публікує за підтримки МВФ "Відродження"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
На фото - В,Матяш
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1011
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду