Реорганізація публічного телебачення Польщі

15 Квітня 2002
957
15 Квітня 2002
10:53

Реорганізація публічного телебачення Польщі

957
Мова йде про станцію TVP-3 Регіональна: в єдиний канал об’єднались регіональні відділи публічного телебачення. При суттєвому звуженні рекламного ринку в країні і падінні рейтингів каналу, перед керівництвом TVP-3 повстало питання: як боротися за глядача в щораз складніших конкуренційних умовах.
Реорганізація публічного телебачення Польщі
Таким чином, першозадачою реорганізацій на станції було спроба підвищення її оглядальності. Формат Трійки залишили, пануючі на ній до сих пір, південноамериканські серіали. Натомість, з’явилися інформаційні програми, котрі мають стати найголовнішим елементом оновленого каналу, а також документально-публіцистичні фільми, спорт і репортажі.

Отже, найважливішою програмою станції є новинні випуски “Кур”єру”, що надаються 15 разів в день. Трансляція новин відбувається щогодини. Вони мають кілька тематично визначених випусків: між іншими, “новини на вихідні”, “парламентські”, “присвячені господарці”. Поза тим, Трійка також транслює регіональні культурні огляди, події в світі, програми присвячені європейській інтеграції, стосункам поляків з сусідами, громадським організаціям, національним меншостям і неповнолітнім. Основною аудиторією каналу тепер є не старші пані і домогосподарки, а більш високоосвічені працюючі верстви населення, корті, поза всім іншим, є більш привабливою категорією глядача для рекламодавців.

“Детектор медіа” вже повідомляла про появу в Польщі першого суто інформаційного каналу TVN24, з котрим мав би конкурувати новопосталий TVP-3. Але на обох каналах запевнюють, що вони не становлять одне одному конкуренції: сила TVN24 є в грошах, що в нього вкладені (понад 20 млн. доларів). Станція зроблена на зразок CNN, в дуже сучасний спосіб, і концентрується на подіях загально польських і світових. В свою чергу козирем TVP-3 є її унікальна позиція - як сегмент публічного телебачення: станція диспонує гігантською інфраструктурою в особі осередків “на місцях”, котрі забезпечують безперервний потік інформації з регіонів (структура TVP – 12 регіональні відділи, 4 осередки, 16 студії поза Варшавою). Стосовно незпівставимості аудиторії названих каналів, то представники медіальних домів (рекламний ринок в Польщі достатньо структурований – на ньому діють не чисельні рекламні агенції, а потужні рекламні доми) стверджують якраз зворотнє: польський телевізійний ринок, котрому ще далеко до віддачі і розмаїття ринку розвинених країн Європи і Північної Америки, не в стані успішно прогодовувати практично два повноцінні інформаційні канали. Поза тим, в Польщі через супутникове телебачення транслюються такі західні інформаційні монстри, як EuroNews, Bloomberg International TV, BBC, SkyNews, CNN (див. короткий опис “Світові інформаційні канали”).

З іншого боку, мета реорганізації на TVP-3 – це поєднання найбільш популярного в Польщі формату інформаційних програм і максимального використання можливостей регіональної мережі публічного ТБ. Між іншим, сподівання керівництва каналу на увагу телеглядачів до нового проекту небезпідставне, адже у наших сусідів серед інших видів мас-медіа публічне радіо і телебачення користується найбільшим довір’ям. Потім за рівнем довіри йдуть пресові видання, і останні – комерційне ТБ (ситуація цілком типова для європейського ТБ. Натомість, з цього приводу на УТ вже і не гикають).

Бюджет Трійки виносить 300 млн. злотих (коло 400 млн. гривень), і не потребує додаткових видатків при зміні формату каналу. То просто сума грошей, котрі попередньо отримували окремі регіональні осередки. Реорганізація на TVP не рятує працівників намічених до масового звільнення (1000 осіб з 6000 працюючих), про що вже повідомлялося. Зате ті, що лишаються не мають на що нарікати: при середньо польській зарплаті в 2000 злотих середня зарплата на публічному телебаченні становить в районі 4500 злотих (більше 1000 доларів) – не зле як на державне підприємство. Цілком жорстокий кінець статті для трудяг з УТ...

PS: Нагадуємо, в Польщі мовлення веде три публічних канали – TVP-1, TVP-2 i TVP-3 Regionalna
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Варшава
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
957
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду