Чи стане «Інтер» лояльнішим до Тимошенко?

2 Вересня 2009
73050
2 Вересня 2009
10:02

Чи стане «Інтер» лояльнішим до Тимошенко?

73050
Чи стане «Інтер» лояльнішим до Тимошенко?

БЮТ ставить крапку у справі «Інтера»: голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин смерті народного депутата IV скликання Ігоря Плужникова та заволодіння невідомими особами його власністю - акціями телекомпанії «Інтер». Народний депутат Андрій Портнов (БЮТ) зробив заяву і зареєстрував Проект Постанови про припинення діяльності комісії (№ 5075 від 28.08.2009).

 

Тимчасова слідча комісія розпочала свою роботу з травня 2009 року. За цей час було отримано велику кількість матеріалів щодо обставин предмету діяльності. Тепер їх передадуть до правоохоронних органів, а також до інших органів державної влади для проведення перевірки та притягнення до відповідальності винних осіб.

 

«Встановлені Тимчасовою слідчою комісією обставини, а також матеріали, які їх підтверджують, передати, без їх оголошення на засіданні Верховної Ради України, для розслідування до правоохоронних органів, а також до інших органів державної влади для вжиття у межах своєї компетенції відповідних заходів реагування. Правоохоронні органи з огляду на таємницю слідства зможуть забезпечити збереження таких відомостей, а також дати їм об'єктивну та неупереджену оцінку, ще раз провести їх перевірку і за її результатами вирішити питання про притягнення винних осіб до відповідальності», - зазначає автор законопроекту.

 

ТК звернулася до експертів із запитанням «Що б це могло означати?», тобто чи не свідчить заява про припинення діяльності парламентської комісії, що між БЮТ та «Інтером» досягнуто певних домовленостей.

 

Віктор Небоженко, політтехнолог

 

- Я не думаю, что это какой-то сговор между БЮТ и Партией Регионов. Конфликт по поводу дачи Януковича говорит о том, что сговора сейчас нет и в помине. Скорее всего, основная битва перемещена на период после президентских выборов, потому что «Интер» находится в очень странной ситуации: передача канала от одного собственника к другому сопровождалась очень загадочными, почти криминальными обстоятельствами, которые все равно будут всплывать регулярно. Предположу, что  такая комиссия все равно будет работать.

 

Наконец, «Интер» - это же не просто один из ведущих каналов страны, он одновременно принадлежит первому заместителю главы Службы безопасности Украины Хорошковскому и одному из богатейших людей Украины Фирташу - очень редкое сочетание. Представьте себе, чтоб Коломойский одновременно был заместителем начальника СБУ Украины и одновременно владел бы какими-то каналами, какой бы шум поднялся в свободной прессе. Поэтому на самом деле проблема «Интера» шире, чем просто проблема криминальных обстоятельств передачи собственности после смерти Плужникова. Проблема «Интера» - это проблема, если хотите, отделения средств массовой информации от силовиков и от олигархических структур. Так что, думаю, комиссия всего лишь временно приостановила свою деятельность, только в связи с тем, что скоро президентская компания и члены этой временной комиссии не хотят выглядеть участниками давления на канал.

 

Олег Покальчук, соціальний психолог, політолог

 

- Продовження роботи такої комісії в період фактично виборчої кампанії пошкодить іміджу Тимошенко, яка будує свою виборчу стратегію на образі ліберальної прозахідної демократки, для якої свобода слова - це одна з наріжних цінностей. У рамках цих цінностей свобода слова була і залишається одним з принципових моментів, власне, можливо, єдиним серйозним завоюванням 2004 року. Це перша позиція.

 

Друга позиція. Група Портнова всередині блоку Тимошенко може мати особливе ставлення до загального виборчого процесу, скажімо, формування можливих списків на майбутні парламентські вибори і в цей період може не стримувати свою професійну активність, оскільки там можуть виникати якісь внутрішні конфлікти. Ця група достатньо впливова, а юридичне забезпечення для Тимошенко було завжди дуже важливим фактором. Тому це може бути таким меседжем з боку цієї групи, який об'єктивно стикається з першою позицією, мовляв, врахуйте наші інтереси.

 

Третій момент - це те, що перемовини про якісь домовленості між Тимошенко і тими людьми, які можуть контролювати «Інтер», напевне велися і можуть вестися, а це, звичайно ж, завжди справа ціни питання - що може запропонувати прем'єр чи що може «Інтер» або власники каналу запропонувати прем'єру в обмін на, скажімо, якусь лояльність? Питання відкрите. Я думаю, що постановка цього питання  мала місце, але я б не робив його ні першим, ні другим, тому ставлю його на третю позицію, адже ціна політичних домовленостей дуже невисока і вони можуть бути зруйновані в момент.

 

Олена Бондаренко, народний депутат (Партія регіонів)

 

- Чтобы давать оценку таким заявлениям, нужно хотя бы ознакомиться как минимум с предварительным отчетом по работе комиссии. Парламент же с ним не ознакомлен, его читали - только члены комиссии. Если говорить о предположениях, то они лежат в плоскости политизации и субъективизма. Назаявлять сейчас можно столько на свою голову, но это будет не больше, чем политическая риторика. Я не сторонник делать такие заявления.

 

Віктор Уколов, народний депутат (БЮТ)

 

Не відповів на запитання журналіста ТК. Повідомив, що Портнов усе чітко пояснив у своїй заяві.

 

Ірина Геращенко, народний депутат (НУНС)

 

- Я голосувала проти створення такої комісії, тому що, мені здається, що в даному випадку відбувається певна підміна понять. Якщо головною метою тих, хто ініціював проект, було поставити питання прозорості власності медіа в Україні, то його треба ставити глобально, щоб це стосувалось не одного каналу, аби нарешті в країні було прийнято законодавство, яке б забезпечувало прозору власність всіх ЗМІ.

 

Можливо,  тих, хто організовував комісію, цікавило питання маніпуляції в засобах масової інформації, те, що дійсно в нас свобода слова існує, але не підкріплюється високими професійними стандартами у діяльності ЗМІ. Дуже часто у нас сьогодні використовуються маніпулятивні технології в медіа, зокрема і на каналі «Інтер», так само про це потрібно говорити глобально, обговорюючи діяльність всіх ЗМІ.

 

Коли створення такої комісії  ініціюється певною політичною силою, до якої «Інтер» дійсно не лояльний і не приховує свого ставлення - це не є нормальним,  звичайно. Це більше походило на політичні «розборки» і мені здається, що вони є доволі безперспективними. Можливо, одним із чинників для ініціаторів закрити комісію є те, що ми вступаємо в фазу активної виборчої кампанії, а з медіа сваритись було би неправильно, а, можливо, із тим, що переміг все таки здоровий глузд, тобто розуміння того, що такі дії все ж можуть розцінюватись  як тиск на телеканал. Телеканал «Інтер» має свою досить чітку ідеологічну позицію і я не думаю, що вони готові від неї відступати.

 

Водночас, і  «Інтер», і «1+1», і УТ-1 пройшли такі серйозні випробування у 2004 році, що не варто про них забувати і в період виборів треба виступати з позиції врахування інтересів суспільства.  Не треба пропонувати глядачам  маніпулятивні та  пропагандистські технології, а треба  все-таки більше опікуватися тим, аби давати достовірну інформацію, яка би формувала громадську думку на фактах, а не на тих речах, які потрібні  лише акціонерам, наближеним до тих чи інших політичних сил».  

 

Лаврентій Малазонія, телепродюсер: 

 

- Справа в  тому, що пан Портнов - один із найдосвідченіших юристів в Україні. І він ніколи нічого просто так не робить. Його заява про припинення діяльності парламентської комісії через вибори і небажання звинувачень у тиску на медіа - дуже красива і переконлива, але насправді за цим стоять інші причини. 

 

Пан Портнов є людиною, на яку Тимошенко спирається у своїй дільності - і в  політиці, і в бізнесі. Про що може свідчити його заява? Про те, що, можливо, через деякий час ми станемо свідками того, що Тимошенко домовилася з  Фірташем, який може стати її партнером у бізнесі й у медіа. Мається на увазі, що його медіа впливатимуть на електорат на користь Юлії Володимирівни. Такий варіант не є дивним. Адже всі колишні гучні вороги, пов'язані з бізнесом і медіа, про яких ледь не щодня згадувала Юлія Тимошенко, зараз у її команді. А на поточному етапі передвиборної боротьби головним призом є Фірташ і «Інтер». 

 

Якщо слідом за заявою ми спостерігатимемо певні  пертурбації в політиці «Інтера», то за це можна буде подякувати особисто пану Портнову. Тому що він від А до Я вміє проводити політику - жорстко, наполегливо. А зміна політики «Інтера» цілком імовірна.

 

Юлія Медуна, Львівський національний університет

 

Фото - kommersant.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юлія Медуна, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
73050
Читайте також
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Українець
5348 дн. тому
Питання коли закриють цей антиукраїнський канал.
Архив РСХА
5349 дн. тому
Информация к размышлению. Knowledge Отто, группенфюрер секретариата, истинный триполец, характер хоружевский, никакой. В связях, порочащих его, замечен многократно. Не спортсмен. Неверен своей жене. Отличный провокатор. Предан делу мыстецкага орсенала.
knowlege
5351 дн. тому
Виктор Уколов,нардеп от БЮТ (техническое размещение агитпродукции и рекламы в медиа, бигборды, реклама в региональных СМИ), работает под крылом Абдуллина.Нардеп Александр Абдуллин, возглавляюет департамент пиара и медиа в штабе БЮТ. Считается исторически близким Виктору Медведчуку, помог давнему партнеру по газовому бизнесу конца 90-х Игорю Диденко стать первым замглавы «Нефтегаза Украины». Абдуллин набрал штабной «вес» после перевыборов-2007. Тогда миллионы долларов на телерекламу проходили также через Богдана Губского. Однако сейчас он фактически отодвинут от потоков. И с приближением выборов делает активные попытки разбить монополию Абдуллина, при покровительстве Александра Турчинова вводя своих пиарщиков в кабминовский аппарат Тимошенко.
knowlege
5351 дн. тому
Небоженко Виктор , директор социологической службы «Украинский барометр». «Контрактный наемник», консультант. Главная задача, поставленная ему штабом БЮТ с февраля 2009г– участие в ток-шоу, теле- и радиоэфирах, прессе в роли «независимого эксперта», комментатора. За свою карьеру сотрудничал с множеством политиков. В 1994-96 годах возглавлял информ-аналитическое управление Администрации президента Кучмы. Как политтехнолог участвовал в десятках избирательных кампаний разных уровней.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду