А тепер почекаємо на Росію

19 Грудня 2008
49785
19 Грудня 2008
15:15

А тепер почекаємо на Росію

49785
Що зміниться після ратифікації Європейської конвенції про транскордонне мовлення у регулюванні телерадіоринку?
А тепер почекаємо на Росію
17 листопада Верховна Рада України ратифікувала Європейську конвенцію про транскордонне телебачення (текст) із деякими змінами та застереженнями. За відповідний законопроект проголосували 260 народних депутатів. Конвенція була підписана Україною ще 14 червня 1996 року, однак вона не набувала чинності, оскільки потребувала ратифікації.
 
Точки зору депутатів, які голосували, розділилися. Андрій Шевченко (БЮТ), доповідаючи щодо законопроекту, заявив, що Верховна Рада, ратифікуючи конвенцію, «віддає давній борг». Водночас представник Партії регіонів Вадим Колісниченко закликав не голосувати за законопроект, оскільки він передбачає ключову роль Національної ради з питань телебачення і радіомовлення у регулюванні мовлення іноземних телеканалів в Україні.
 
«Детектор медіа» з’ясувала точку зору медіаекспертів щодо ратифікації конвенції. Ми поставили респондентам два запитання:
 
1. Які очікування ви пов’язуєте з ратифікацією Європейської конвенції про транскордонне мовлення?
 
2. Чи зміниться, на вашу думку, порядок ретрансляції російських каналів в Україні?
 
Тарас Шевченко, директор Інституту медіа права:
1. Ратифікація Європейської конвенції є давно очікуваним кроком, який Україна мала зробити, відповідно до зобов’язань перед Радою Європи, вже більш ніж 10 років тому. Якихось кардинальних змін із ухваленням конвенції я не очікую, оскільки насправді вимоги конвенції були адаптовані у вимоги українського законодавства.
 
2. Порядок ретрансляції російських телеканалів, на мою думку, теж ніяк не зміниться, оскільки Росія не є стороною Європейської конвенції про транскордонне мовлення. Власне, зміни могли би бути тільки після ратифікації Росією конвенції. Тому що чинне українське законодавство про телебачення і радіомовлення, яке передбачає адаптацію телеканалів, чітко говорить, що адаптації не потребують телеканали, які виходять з країни, що ратифікувала конвенцію. Тобто це питання закону «Про телебачення і радіомовлення», а не ратифікації Україною конвенції. Я думаю, що Росія найближчим часом не буде ратифікувати конвенцію, оскільки в Росії є невідповідність рекламного законодавства: Росія дозволяє на своєму ринку більше реклами, ніж це передбачено конвенцією.
 
Василь Аніпченко, президент асоціації «Укртелемережа»:
1. В первую очередь я ожидаю изменений в законе «О телевидении и радиовещании», потому что конвенция предусматривает иные нормы, а не то, что придумал Нацсовет и навязал кабельное телевидение под программную услугу. Мы надеемся, что здравомыслие у депутатов победит и они изменят в первую очередь закон «О телевидении и радиовещании». Хотя жизнь показывает, что Нацсовет всячески нарушал действующий закон, последние статьи закона говорят о том, что если Украина подписала какие-либо международные конвенции, которые противоречат этому закону, то в первую очередь действуют они. Украина ратифицировала Хартию национальных меньшинств, но Национальный совет ее не праздновал. С одной стороны, я надеюсь на здравомыслие Верховной Рады и Нацсовета. С другой стороны, в здравомыслие Нацсовета я не верю: они как нарушали закон, так и будут его нарушать, трактуя на свой лад.
 
2. Формально конвенция под европейским происхождением определяет не только страну происхождения продукта: если канал вещает с европейского спутника, этого достаточно, чтобы программа считалась европейской. Ратифицировав, Украина обязана соблюдать. Если Нацсовет не изменит порядок ретрансляции российских каналов в Украине, то у нас будет козырная карта в административном суде, где мы оспариваем этот порядок. Мы теперь будем ссылаться на Европейскую конвенцию о трансграничном вещании, если Ющенко успеет ее подписать к тому времени. Фактически порядок лицензирования кабельных вещателей не соответствует этой конвенции и Украина ее нарушает.
 
Олена Бондаренко, народний депутат України (Партія регіонів):
1. Почнемо з того, що сприймати і впроваджувати законодавчі норми, успішно випробувані в іншій державі, слід обережно. Хоча це завжди позитивний досвід, тому що Європейська конвенція також приймалася з урахуванням якихось мінусів, розроблялася, і ми отримали хоча й не досконалий, але достатньо якісний документ. Другий момент: наше законодавство, на жаль, є застарілим, принаймні в тому, що стосується Закону про телебачення і радіомовлення. Європейська конвенція дозволить нам ненабагато, але наблизитися до європейських правил поведінки на ринку мовлення, і такі чиновники, як, приміром, члени Нацради, вже не зможуть використовувати прогалини у законодавстві України для вирішення своїх особистих справ, караючи через Нацраду тих чи інших мовників чи кабельників.
 
2. В цьому питанні справа не в Європейській конвенції, а в чиновниках Нацради і тому недолугому законі, що регулює його діяльність – законі про Національну раду.
 
Віктор Понеділко, член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення:
1. Майже ніяких. Якщо уважно перечитати зміст Конвенції й основний зміст нашого закону про телебачення і радіомовлення – ви побачите, що там багато повторів. Причому майже дослівних – не адаптованих, а просто дослівних повторів того, що в Конвенції. Візьмімо, приміром, наше законодавство щодо захисту суспільної моралі – воно практично повторює вимоги конвенції. Це один момент. А інші очікування... Ну, очевидно, та частина індустрії, яка називає себе кабельними операторами – не всі, а певна, найбільш така «непосидюча» частина – вимагатиме відміни ліцензування з боку Національної ради. Але це теж нормальна європейська практика. Там, де Конвенція ратифікована, ліцензування замінили на іншу, по суті, теж дозвільну систему: дозволи на використання тих чи інших програм для трансляції в кабельних мережах надає організація колективного управління авторськими та суміжними правами. Це те ж саме, що робить зараз за законом Національна рада, тільки набагато дорожче. Я кажу «набагато дорожче», бо європейська практика не має сталої суми відрахувань організаціям колективного управління авторськими та суміжними правами – це від 5 до 10 відсотків річного абонентського збору. І щороку угоду слід переукладати, тобто перереєстровувати пакет чи список тих програм, які ти надаватимеш абоненту в якості програмної послуги.
 
А тепер прикиньте так собі: скільки мусить заплатити «Воля-кабель» за рік, а потім за 10 років – солідна сума буде. От такого розвитку подій я чекаю. Безумовно, доведеться також переглянути наше ставлення до тих програм і компаній, які, за нашими ж рішеннями, є неадаптованими, тобто не підпадають під Конвенцію – бо оскільки ми вже її ратифікували, то мусимо дотримуватись і критеріїв транскордонності, і саме через них визначати ту чи іншу програму на предмет транскордонності. Але чогось особливого, думаю, не буде, бо, повторюся, наш закон багато в чому повторює Конвенцію і рекомендації Ради Європи чи Ради Міністрів Європейського Союзу щодо застосування норм Європейської конвенції в тих чи інших випадках.
 
2. Я вже про це сказав: нам треба буде глянути на програми, які транслюються, – не російські, російськомовні, скажімо так. Бо більшість таких програм не є російськими. Вони шведські, голландські, британські, ще якихось країн, але через більшу спритність російських бізнесменів вони перекладені російською мовою і далі продаються нам уже як російські... Щодо змін – зміниться не сам порядок трансляції, а радше порядок оцінки Нацрадою транскордонності тих чи інших програм.
 
Наскільки мені відомо, Держдума Росії теж спробує до Нового року ратифікувати цю конвенцію. У них закон про рекламу не відповідає європейським нормам – у нас повна калька, а в них трошечки не так. Але я думаю, якщо ратифікують – то і питання знімуться по суті. Хоча я ще не читав закон про ратифікацію, наскільки там – з певними обмеженнями чи без обмежень ратифікували (Конвенцію ратифіковано «із деякими змінами та застереженнями». – ТК). Якщо з певними застереженнями – тоді зрозуміло, якщо без – то доведеться приймати всі програми всіх країн, які ратифікували Конвенцію, без жодних умов. Якщо Росія ратифікує Конвенцію – нема питань, ми повністю керуємося першою частиною ст. 42 закону про телебачення і радіомовлення. Там написано: якщо зміст відповідає конвенції про транскордонне мовлення – в Україні ці програми розповсюджуються без обмежень.
 
Андрій Шевченко, народний депутат України:
1. Для країни ратифікація – це добре. По-перше, ми загалом підтягуємо наше законодавство до європейських норм і цінностей. Як журналіст, я скажу, що в Конвенції є дуже здоровий баланс між свободою слова і редакційною незалежністю з одного боку, та інтересами глядача та суспільства – з іншого. На практиці для українських телеканалів зміни несуттєві. Можливо, з’явиться блок змін законодавства про рекламу, які робитимуться в інтересах глядача. Зокрема, Європейська конвенція передбачає сорокап’ятихвилинний мінімумальний розрив між рекламними блоками у телепрограмах, є обмеження кількості реклами – зокрема йдеться про рекламу у виборчий період. Також Конвенція передбачає жорсткіший захист від недобросовісної реклами та спонсорства. Це те, що може змінитися. Але ще раз підкреслюю: загалом для телеканалів зміни несуттєві, і я сподіваюся, що у майбутньому українські мовники та телевізійні виробники виграють від того, що Україна стане повноправним учасником Конвенції.  
 
З політичної точки зору теж відзначу: приємно, що за ратифікацію Конвенції проголосували не лише БЮТ і «Наша Україна – Народна Самооборона», але й фракції Блоку Литвина і партії комуністів. Я скажу, що багато цих фракцій приймали рішення буквально перед самим голосуванням, в день голосування, і я думаю, що ми маємо бути задоволені цим результатом. Шкода, що серед цих голосів не було голосів Партії регіонів, тим більше що про необхідність застосування європейських норм представники Партії регіонів неодноразово говорили раніше. 
 
2. Я скажу коротко: на мою думку – не зміниться, ні зараз, ні в разі ратифікації. Загалом, хоча Конвенція є «конституцією» для вільного обміну інформацією між країнами, вона залишає суттєві можливості для блокування тих каналів, що порушують логіку Конвенції, цінності, виписані в ній, і вітчизняне законодавство країни-учасника. Тому думаю, що це не зміниться.
 
Ігор Курус, перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення:
1. Я сподіваюся, що ратифікація Європейської конвенції надасть нового імпульсу приведенню українського законодавства в галузі електронних медіа до європейських принципів. І сподіваюся на те, що, крім лібералізації дозвільної системи чи лібералізації приписових речей, ми все-таки навчимося виконувати закони так, як це робиться в Європі.
 
2. Ми будемо розглядати це питання. Нехай документ вступить у силу (а я думаю, що Президент підпише цей закон). І зараз ми вже дали доручення юристам, щоб вони поглянули на цю ситуацію з огляду на ратифікацію Україною цієї конвенції.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Олексій Зубенко
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
49785
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергей
5624 дн. тому
Видать задело. В конце каждой статьи ставят звездочку и пишут "нашел ошибку, нажми кнопки". ЧЕЛАЭК ПИСАЮЩИЙ (человек пишущий). Это ж как надо стараться так слова коверкать.Умница.
Сирожа, апомнись, ачнись, не умничай!
5625 дн. тому
Руский челаэк как гаварит, так и пишет! Тебе ли Сирожа аспаривать главное правило расейскай граматики? Сам пишешь "розвал" заместа РАЗВАЛ.
два дэбильных фантома украинской политики
5625 дн. тому
1 - Америка абсолютный господин на планете, способный решить ЛЮЫЕ задачи в ЛЮБОМ месте планеты. Он нас прикроет, защитит, будет гарантом нашего всего. 2 - мир существует только западный, он гегегемон навеки, без него мира нет и Украина должна быть в нём (под покровительством Америки естественно) и им принятым. И первый и второй фантомы надломилист уже два десятилетия назад. "Мир без запада" - не только реальность, а динамичнейший мир, УЖЕ обогнавший в своём развитии западный отмирающий и теряющий позиции мир, а самое главное ЗА НИМ БУДУЩЕЕ. Америка, уже и слепому видно пережила свой пик, даже это должно аксиомно свидетельствовать что теперь идёт в лучшем случае сворачивание , сужение и спад, если не совсем смертельный кризис и агония "гегемона". И это тоже неизбежно. Украина в этом мировом раскладе - разменная пешка Запада и Америки, никто не то что не станет ей что-то гарантировать, ей будут только торговаться, выторговывать себе какие-то бонусы от не-западного мира. Никто не то что воевать за неё не станет, её просто сдадут. как это делают западные иудее-христианийцы, когда они в трансе. Впереди эпоха конца запада, ещё дальше - полного изменения мира и отмирания западной парадигмы.
Сергей
5625 дн. тому
Хватит пиарить Жору Бурсова. Маларасейская курица накарябала статью о розвале России. Ничего интересного, так легкий мусор. В пересчете на нашу Украину теже самые проблемы. Так кого спасать будем Россию или свою Украину? Повторюсь. Россия ляжет - Украина вообще уроется. Очень интересно, каким образом подальше от соседа и как в условиях которые мы видим ежедневно в новостях, что у нас творится в стране, антикацапы будут поднимать Украину? Один уже обещал на майдане в 2004 году. Сейчас вторая обещает. Вы что думаете, если Деда Мороза заменили на финского Санта Клауса который зажигает главную елку страны - все в Европе? В чем мы еще не прогнулись перед западом, что бы они оценили наши старания. И хочеться узнать, почему и для чего в предыдущем коменте, незакомплексованный автор пишет- спасай Расею, а не - спасай Россию? Европа.
Братья, спасай Расею!
5625 дн. тому
Для закомплексованных "великай расеей" и "истина праваславнай церькавью" это читать вредно, опасно. Для всех остальных - познавательно и полезно: http://ebitda.com.ua/content/view/593/79/ -- http://ebitda.com.ua/content/view/602/79/
Антикац
5625 дн. тому
Ясно одне: якомога далі від Московщини - вони несуть нам зло!
дадон
5627 дн. тому
Свидомые могут "ратификуваты" шо угодно, хучь евро-конвенцию яку, хучь Библию, хучь Закон Всемирного тяготения, - один хрен ничего выполнятся не будет, ещё и "зрадой" обзовут. быггггггггггггггг
qw для Алегарф
5627 дн. тому
Молиться, поститься и слушать "Радио Радонеж"!
Алегарф
5627 дн. тому
Прикол! Короче, смотрю сейчас М1, так, из любопытства, там какой-то очередной хит-парад, звучит песня: "Я буду-буду-буду-буду, шаманом вуду-вуду-вуду..." - после чего выходит девка с подводкой и цедит сквозь натянутую улыбку: "Ще раз нагадую всим, що сьогодни День Святого Миколая..." Без комментариев. Ну слушайте, абсолютнейшее падение нравов и полнейший маразм!!! "А тепер почекайэмо на Росию"???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду