Наші люди в північноамериканському медіапросторі

22 Серпня 2008
2488
22 Серпня 2008
09:50

Наші люди в північноамериканському медіапросторі

2488
Наші люди в північноамериканському медіапросторі
Режисер і продюсер Юрій Клюфас – українець, який живе в Канаді. Більшу частину свого життя він прожив і пропрацював у Онтаріо. Знає українську, англійську, французьку, італійську та іспанську мови. Вивчав політологію у Римі (Італія). Засновник і президент щорічного українського фестивалю Blook West village Ukrainian Festival. Промоутер громадських заходів, збирач пожертв для їх проведення. Завдяки своїм здібностям і природній завзятості зміг розбудувати мережу українського ефірного телебачення «Контакт» у різних містах Канади та США.
 
Член Конгресу українців Канади. Очолює Світову раду засобів масової інформації – один із підрозділів Світового конгресу українців
.
Разом із дружиною Євгенією виховують четверо дітей віком від 6-ти до 20 років.
 
– Коли був заснований «Контакт»?
– Телемережу «Контакт» ми заснували 1992 року. Таким чином ми хотіли пов’язати всі наші острівці українських поселень у Північній Америці. Організували ми це у найбільших містах, де сконцентрована українська еміграція. Почали з Торонто та Нью-Йорка, а потім потроху поширили до Чикаго, Вінніпега, Оттави, Едмонтона, Сакраменто і Ванкувера. Працювали в цих містах багато років. На сьогодні деякі з них уже відпали через фінансові причини.
 
– Яким чином відбувається трансляція?
– Це одна година на тиждень ефірного телебачення. Це є окремі прямі ефіри, а не один ефір одночасно. Зараз ми розбудовуємося на базі Інтернету.
 
– Де розміщується ваша головна редакція? Хто там працює?
– Головна редакція є у Торонто. Там працює два монтажери, два оператори і чотири продюсери. Ми самі виробляємо програми. Це програми, які віддзеркалюють українське громадське життя в тих містах, де сконцентрована діаспора. Програми новинного стилю, які в нас називають Magazine. Former, про події із громадського, релігійного життя. Розповідаємо про освітні, розважальні заходи, про українців, які зв’язані з канадською політикою, обов’язково про те, що діється в Україні, беремо коментарі для кращого розуміння. Зазвичай ми любимо фільмувати «в полі». Маємо й невеличку студію, де ми записуємо інтерв’ю з особами, з якими цікаво поговорити.
 
– Чи співпрацюєте з українськими телеканалами? Якщо так, то якими саме? В чому полягає співпраця?
Ми багато років співпрацюємо з українським державним телебаченням (Першим національним), із 5 каналом та «1+1». У нас склалися дуже добрі стосунки з цими українськими телеканалами. Вони за домовленістю передають нам новини, бо нас в основному цікавлять новини з України.
 
– Яка ваша аудиторія? Хто є вашим глядачем?
– Різна. Зараз нас дивляться багато новоприбулих, які останнім часом приїхали до Канади. Програми свої ми ведемо загалом українською мовою, але дещо англійською. Тоді нас більше дивляться українці в другому, третьому і четвертому поколіннях. Усі диктори говорять українською, за винятком одного, який одну частину програми (розважальну) веде англійською мовою.
 
Але загалом ми не знаємо, скільки людей нас дивляться. Аудиторія надто роздрібнена, щоби можна було порахувати.
 
Які плани «Контакту»? Чи не збираєтеся виходити на супутник?
– Наразі хочемо розгорнути мережу до тих розмірів, що була раніше, і пов’язати її і в інших містах. Ще більше розповідати про Україну та про діяльність Світового конгресу українців.
 
Ми будемо в Інтернеті, супутника нам уже не треба.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2488
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду