Якщо до вас прийдуть на світанку…

14 Травня 2008
17912
14 Травня 2008
09:31

Якщо до вас прийдуть на світанку…

17912
Коли і як можливе примусове вилучення інформаційної продукції у межах кримінального процесу, коли здійснюється розслідування злочину?
Якщо до вас прийдуть на світанку…
Збираєш, шукаєш інформацію, викладаєш її у найбільш привабливому для читача, слухача або глядача вигляді, іншими словами – твориш інтелектуальну інформаційну продукцію. А чи може хтось вилучити створений інформаційний продукт без згоди на те його власника? Або ж вилучити інші документи, необхідні для діяльності ЗМІ, інформаційного агентства тощо?
 
Одразу спадає на думку єдиний варіант такого вилучення – у судовому порядку в межах, скажімо, процесу за позовом про захист гідності та честі особи. Тут можливі і заборона на випуск видання, і вилучення тиражу тощо. Однак ми звернемо увагу на можливість примусового вилучення інформаційної продукції у межах кримінального процесу, коли здійснюється розслідування злочину.
 
Кримінально-процесуальний кодекс України (КПК України) визначає підстави для проведення обшуку та порядок надання згоди на його проведення (стаття 177). Обшук проводиться тоді, коли слідчий допускає, що документи, у тому числі певний вид інформаційної продукції (відеокасети, аудіозаписи тощо), які мають значення для встановлення істини у кримінальній справі, знаходяться у приміщенні редакції ЗМІ чи в якої-небудь особи з числа працівників суб’єкта інформаційної діяльності.
 
Обшук у приміщенні ЗМІ може бути проведений за вмотивованою постановою слідчого із санкції прокурора чи його заступника, а в невідкладних випадках (перелік яких законом не встановлено) – без санкції прокурора, але з наступним його повідомленням у добовий термін. Для того щоб провести обшук житла чи іншого володіння журналіста, слідчому варто мати на руках виключно вмотивовану постанову судді.
 
Джерела інформації можуть також вилучатися у межах кримінально-процесуального заходу виїмки, яка проводиться у випадках, коли слідчий точно знає, що певні документи знаходяться в конкретного журналіста чи в певному місці, скажімо, відео із зображенням злочинних дій чи документи про протиправну діяльність, отримані журналістом, знаходяться у приміщенні відеофондів телеканалу, редакції журналу і т.д.
 
Для проведення виїмки в приміщенні ЗМІ достатньо вмотивованої постанови слідчого, якщо ж слідчий має точні дані про те, що журналіст тримає документи, важливі для кримінальної справи, вдома – потрібна вмотивована постанова судді.
 
Незважаючи на свободу слова, журналісти та інші працівники ЗМІ, відповідно до законодавства України, не мають права відмовлятися пред’явити або видати документи чи їх копії, які вимагає слідчий під час обшуку і виїмки, тому при пред’явленні відповідної постанови журналістові та іншому працівникові ЗМІ, інформаційного агентства тощо, їм не варто приховувати подібну продукцію.
 
Цікавою і, сподіваємося, непотрібною :) для працівників ЗМІ є інформація про процедуру обшуку або виїмки. Обшук і виїмка провадяться в присутності двох понятих і представника ЗМІ. Перед обшуком або виїмкою слідчий пред’являє постанову представникові ЗМІ або іншого суб’єкта інформаційної діяльності, де проводиться обшук або виїмка, і пропонує видати зазначені в постанові предмети або документи. У разі відмови виконати його вимоги слідчий проводить обшук або виїмку у примусовому порядку.
 
Мабуть, усі бачили вітчизняні фільми (наприклад, «Следствие ведут знатоки»), де слідчий забороняв особам, що перебувають у приміщенні під час обшуку або виїмки, а також особам, які під час обшуку або виїмки увійшли в це приміщення, виходити звідти і спілкуватися одне з одним або з іншими особами до закінчення обшуку чи виїмки. Представник держави має право на подібну тимчасову «комунікативну блокаду».
 
КПК України передбачає також можливість проведення обшуку журналіста або іншого працівника ЗМІ та виїмки у них предметів і документів в такому ж порядку, який описано вище. Причому, слідчий може без постанови «промоніторити» журналіста, якщо вважає, що останній приховує при собі предмети або документи, які мають значення для встановлення істини у кримінальній справі. КПК України передбачає й можливість вилучення предметів і документів. Варто пам’ятати, що слідчий зобов’язаний пред’явити їх понятим та іншим присутнім особам і перелічити у протоколі обшуку або виїмки (чи в доданому до нього описі) із зазначенням їх назви, кількості, міри, ваги, матеріалу, з якого вони виготовлені, та індивідуальних ознак.
 
Про проведення обшуку або виїмки слідчий складає протокол у двох примірниках, у яких зазначає: підстави для обшуку або виїмки; приміщення ЗМІ; дії слідчого і результати обшуку або виїмки тощо. Причому, другий примірник протоколу й опису вилучених документів і предметів обов’язково залишається в редакції ЗМІ. Журналістам та іншим працівникам ЗМІ дозволяється вносити до протоколу обшуку або виїмки свої зауваження з приводу тих чи інших дій слідчого.
 
Цікаво також знати, що КПК України передбачає можливість проведення огляду і виїмки кореспонденції та дослідження інформації, знятої з каналів зв’язку, які проводяться за рішенням суду, в установі зв’язку (а не у приміщенні ЗМІ).
 
Звичайно, візит до ЗМІ чи іншого інформаційного суб’єкта уповноваженого працівника правоохоронного органу з постановою на обшук або виїмку – справа не з приємних. Однак у подібних випадках працівники ЗМІ мають діяти у законний спосіб. При цьому можна дотримуватися наступних рекомендацій.
 
Протоколи слідчих дій варто підписувати. Адже непідписання не допоможе уникнути санкцій. З іншого боку, перед підписанням можна:
- перевірити достовірність викладеної в документі інформації,
- закреслити вільні місця та графи в підсумковому документі,
- підписати із зауваженнями, які надати пізніше.
 
При обшуку (виїмці) документів повинні бути присутніми двоє понятих. Понятими не можуть бути працівники правоохоронних органів або прокуратури. Основним завданням понятих є засвідчення відповідності записів у протоколі виконаним діям. Тому варто:
- записати прізвище, ім’я та по батькові, домашню адресу та телефон кожного з понятих для виклику їх до суду з метою захисту власних інтересів;
- необхідно звертати увагу понятих на можливі порушення з боку слідчих.
 
Оскільки обшук (виїмка) проводяться лише у присутності представника підприємства, не варто допускати проведення обшуку паралельно в декількох кімнатах ЗМІ без контролю з боку його представника. У випадку порушення права представника ЗМІ, варто звернути на це увагу понятих та вимагати занесення відповідної інформації до протоколу обшуку (виїмки).
 
Обов’язково варто вимагати внесення заяв та зауважень представника підприємства до протоколу обшуку (виїмки) про причини знаходження у приміщенні ЗМІ певного документа або іншого носія інформації. Якщо слідчий відмовиться вносити заяву (зауваження) до протоколу, варто звернути увагу понятих на цей факт, а також написати зауваження на окремому аркуші паперу та надіслати рекомендованим листом до відповідного органу разом із заявою на ім’я його керівника про порушення права ЗМІ.
 
Перш ніж підписати протокол обшуку (виїмки), варто перевірити:
- чи правильно зафіксовано дії слідчих;
- чи заповнено всі графи протоколу, зокрема чи поставлено номер та дату складання протоколу,
- чи викладено підстави для проведення обшуку (виїмки),
- чи зазначено посаду та прізвище особи, що проводила обшук (виїмку),
- чи вказано приміщення ЗМІ, в якому було проведено обшук (виїмку).
 
Як бачимо, приємного мало, але запропонований алгоритм дій для представників ЗМІ чи інших суб’єктів інформаційної діяльності дозволить не хвилюватися за наслідки обшуку/ виїмки документів чи інших джерел інформації – звичайно, якщо кримінально караних порушень законодавства у своїй інформаційній діяльності представники ЗМІ не допускали…
 
Анатолій Марущак, кандидат юридичних наук, доцент, лауреат Премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності у номінації за найкращу наукову роботу в інформаційній сфері
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17912
Читайте також
22.08.2008 09:17
Анатолій Марущак
, для «Детектор медіа»
26 839
05.06.2008 10:35
Анатолій Марущак
, для «Детектор медіа»
27 575
07.05.2008 09:51
Анатолій Марущак
, для «Детектор медіа»
54 985
23.04.2008 09:46
Анатолій Марущак
, для «Детектор медіа»
19 956
14.04.2008 09:58
Анатолій Марущак
, для «Детектор медіа»
13 155
05.04.2008 14:07
Анатолій Марущак
для «Детектор медіа»
12 954
28.03.2008 09:48
Анатолій Марущак
для «Детектор медіа»
39 964
19.03.2008 15:41
Анатолій Марущак
для «Детектор медіа»
17 271
14.03.2008 09:52
Анатолій Марущак
для «Детектор медіа»
22 352
27.02.2008 10:03
Анатолій Марущак
21 550
22.02.2008 13:40
Анатолій Марущак
для «Детектор медіа»
29 907
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду