Угоди щодо висвітлення діяльності між муніципальною пресою і місцевою владою

13 Грудня 2007
23426
13 Грудня 2007
22:58

Угоди щодо висвітлення діяльності між муніципальною пресою і місцевою владою

Ігор Розкладай
Юрист, заступник директора ЦЕДЕМ, член Незалежної медійної ради
23426
Угоди щодо висвітлення діяльності між муніципальною пресою і місцевою владою
До «Детектор медіа» звернувся головний редактор газети Бучанської міської ради «Бучанські новини» Сергій Володимирович Куліда із запитанням:
Які угоди потрібно укласти газеті з міською владою щодо висвітлення їхньої діяльності?
 
Довідка про газету:
Засновник газети: Бучанська міська рада. 2004 року зареєстрована як всеукраїнська громадсько-політична газета.
Фінансується частково з міського бюджету: приблизно 50/50. З бюджету-2007 виділено майже 100 тисяч. Гроші виділяться під спеціальну програму. Решту заробляють самостійно. Приміщення орендують у міської влади за 1 грн.
Щотижнева, 8 шпальт. Наклад 2 тис. 1 тис. – передплатників.
 
У Бучі це єдина газета, в місті мешкає 30 тис. населення.
 
 
Відповідь:
 
Ви маєте укласти договір із Бучанською міською радою «Про висвітлення діяльності Бучанської міської ради». Угода по суті є договором про надання послуг і регулюється Цивільним кодексом України (глава 63, статті 901-907).
 
Висвітлення діяльності місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування у регіональній та місцевій пресі здійснюється на умовах, визначених угодою між цими органами та редакціями відповідних ЗМІ (ст. 21 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації»).
 
Предметом такої угоди є висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні. За законом – це одержання, збирання, створення, поширення, використання і зберігання інформації про діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування, задоволення інформаційних потреб громадян, юридичних осіб про роботу цих органів.
 
Рекомендую під час укладення угоди чітко оговорити всі істотні умови договору – права та обов’язки, фінансування та санкції. Тут Ви можете спиратися на статті 2, 3, 5, 22 вищевказаного закону.
 
По-перше, Ви маєте чітко визначитися з тим, що Ви висвітлюватимете. Виходячи з суті предмету договору, можна окреслити такий обсяг інформації:
 
·                   рішення органів місцевого самоврядування (ст. 22),
·                   інформація про місцевий бюджет та його використання (ст. 5),
·                   інформація про пленарні засідання (ст. 5),
·                   роз’яснення щодо певних питань, зокрема щодо рішень ради (ст. 5),
·                   порядки денних пленарних засідань (в т.ч. попередні) (ст. 5),
·                   оголошення та заяви (ст. 5),
·                   реквізити органу місцевого самоврядування, в т.ч. контакти посадових осіб та підрозділів,
·                   публічні відповіді на звернення громадян із питань, що становлять інтерес для всієї громади (ст. 5),
·                   проекти забудови території та
·                   інша інформація, що прямо випливає з діяльності органу місцевого самоврядування (ст. 5).
 
По-друге, варто вказувати порядок отримання такої інформації (зокрема, порядок інформування журналістів про заплановані заходи, плани, строки). Закон зобов’язує органи державної влади та органи місцевого самоврядування надавати засобам масової інформації повну інформацію про свою діяльність через відповідні інформаційні служби органів державної влади та органів місцевого самоврядування, забезпечувати журналістам вільний доступ до неї, крім випадків, передбачених Законом України «Про державну таємницю».
 
Варто згадати в договорі і про порядок акредитації та кількість акредитованих журналістів, а також оговорити їх доступ до документації, зокрема до проектів рішень.
 
Ну і насамкінець варто чітко визначити відповідальність сторін.
 
Ігор Розкладай, юрист Інституту медіа права
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23426
Читайте також
22.06.2010 15:31
Ігор Розкладай
, для «Детектор медіа»
17 711
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду