З днем народження, Суспільне. Нам ще багато за що боротися

З днем народження, Суспільне. Нам ще багато за що боротися

19 Січня 2024
488
19 Січня 2024
12:44

З днем народження, Суспільне. Нам ще багато за що боротися

Ігор Розкладай
Юрист, заступник директора ЦЕДЕМ, член Незалежної медійної ради
488
Дякую кожному і кожній за те, що є Суспільне.
З днем народження, Суспільне. Нам ще багато за що боротися
З днем народження, Суспільне. Нам ще багато за що боротися

Сім років тому сталося те, до чого йшли дуже-дуже довго. Те, що не вдалося 1997 року, не вдалося і 2005 року. Те, що зривалося 2013-го.

19 січня 2017 року була зареєстрована Національна суспільна телерадіокомпанія України НСТУ або просто Суспільне Мовлення.

Я досі думаю, що те що сталося — це диво чи відьмацтво. Все було надто складно і все було надто проти.

Пам'ятаю, як нервувала Світлана Остапа в цей день. Думаю ці нерви дали моральне право пізніше очолити Наглядову раду НСТУ. Бо супротив двох попередніх років був шалений. Від небажання реформувати обласні ОДТРК до ступору з закриттям ДТРК Крим і саботажу з боку Укртелефільму з товаришем Петренко. До речі, тим самим, який очолював Національну раду у 1997 році і не дав ліцензію на мовлення Суспільному за першим законом.

Але, минуло сім років. Перший удар взяв на себе у 2014 і 2017 роках Зураб Аласанія з командою. І саме через якого ми тепер є довіреними партнерами Мета. (ага, і тут не без Суспільного). Як витримало серце Зурабі в буквальному сенсі — я не знаю. Але, Суспільне пройшло перший стрес і ми отримали нового керівника — Миколу Чернотицького,  який з командою тримає удар під час уже повномасштабної фази війни.

На Суспільному є людина, яка просувала і голосувала за закон як депутат і тепер його захищає невпинно — Oльга Червакова. І це дійсно унікальний приклад.

Суспільне — це люди. Чудові. Неймовірні. Ціннісні. Тихі і Гучні. Миролюбні і Кусучі. Різні — я вас уже добре знаю ;)

Такі хоробрі, як Aндрій Тіток, Aндрій Крамченков, Слава Мавричев, Христина Довбня і всі, хто на передовій.

Такі стійкі як Оксана Хлєбус чиє місто півроку було в окупації. Такі енерджайзери як Олена Кваша і Ольга Крупник.

Такі нордичні і глибокі як Сергій Стуканов. Такі життєрадісні як Анна Заклецька та Денис Денисенко.

Ті, хто мовить і в спеку і в холод з найтяжчого року вторгнення — Віталій Гамадин, Oльга Герич,  Юлія Девда,  і Микита Чибар.

Ті, хто роками розвиває напрям нацменшин (спільнот) Aнастасія Гудима,  Oлена Кривенко,   Надія Стадницька.  

А ще людина, яку я знаю за «Гарячим Компотом» з початку Незалежності — Максим Яковенко.

А ще харизматичний і безбашений Роман Коляда і ціла плеяда «Ранку». Прекрасні міжнародниці Роксолана Лісовська,  Світлана Стеценко.  

Безбашенний СВК, що народив чудовезні фільми — Володимир Ладижець і Oлександр Зінченко і їх команда.

І звісно не забуваємо Крим, що тримає Руслан Халапов і Кримське питання що веде Oлеся Вакуленко, поєднуючи зі «Суспільне. Спротив» з перших днів вторгнення.

А ще хитрющий Артем Шелковий, мудрий Дмитро Козлов, діджітальна Oлександра Чернова і піарна Олена Бондарук, дитячобезбашена Юлія Дичук і хранительниці Євробачення Oксана Скрибінська  й Aнна Тульєва.     

А ще — нордична пані Голова Редради Ірина Славінська і, звісно, Культурна команда Лук'ян Галкін і непрості фільми від Kaтерина Феленюк.

А ще — наші ведучі Aнна Чередниченко, Андрій Діхтяренко,  Анатолій Єрема і всі-всі-всі.

І, звісно ж, цілий голос країни і хранитель «Українського радіо» Дмитро Хоркін, Юлія Шелудько. Хранителька медіатеки Taїсія Турчин.  

А ще... метри Юрій Макаров, Мирослава Барчук, Євген Глібовицький… я точно всіх не позначу. Члени Наглядової, правління, шефредактори, менеджери, юристи, технарі, журналісти, оператори і купа-силенна людей, на яких тримається Суспільне.  

Коли ми в строк 40 годин зі Наталією Степановою, Таєю Мировец і Романом Головенко виписували пакет правок, щоб запустити закон у грудні 2014 року, ми не могли уявити, що вийде з тої затії. Чесно. Ми істерично реготали, бо це здавалося неможливим. Кількість законодавчих лакун і колізій, борги по відпустках у 100 років, амортизація, земля і... єдиний приклад Укрзалізниці, яка теж реформувалася. Але це сталося. З боями, з поправками, щоб обійти блокування. З атаками Деркача (ой, здається, він в розшуку), ігноруванням влад і системним недофінансуванням.

Я трохи не побив горщики з Вікторією Сюмар, коли ми готували поправки на поправки. Та, ми гаряче сперечалися:))) Але завдяки її зусиллям, як і зусиллям інших колег, закон дійшов до підпису Президента. І Суспільне сталося. І дякую Микиті Потураєву та Євгенії Кравчук  за підтримку всіх подальших змін і перетворення Суспільного мовлення на Суспільні медіа.

Нам ще багато за що боротися. За стійкість, за кадри і достойну оплату праці. За виклики нової ери. Але я точно буду поруч настільки довго, наскільки буде треба. Зрештою, у Суспільного ж має бути свій привид ;)

З днем народження, Суспільне. І дякую кожному і кожній за те, що воно є.

Ігор Розкладай, медіаюрист, заступник директора ЦЕДЕМ  

Текст публікується з дозволу автора, оригінал публікації за посиланням.

Фото: Ігор Розкладай/фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
488
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду