Телепрограма «Свобода Савика Шустера», «Інтер», 7 вересня 2007 року

8 Вересня 2007
13386
8 Вересня 2007
14:46

Телепрограма «Свобода Савика Шустера», «Інтер», 7 вересня 2007 року

13386
Гості програми: Нестор Шуфрич, Микола Рудьковський, Генадій Москаль, Віктор Пинзеник та ін.
Телепрограма «Свобода Савика Шустера», «Інтер», 7  вересня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. У прямому ефірі „Свобода”, програма, яка визначає лідерів або программа, в которой свободу ограничивают время и я, Савик Шустер. У нас в студии министр Нестор Шуфрич, ждем министра Николая Рудьковского, два человека, которые были отстранены Президентом от работы. Виктор Пензенник, Геннадий Москаль и очень много других известных людей, которых я представлю по ходу программы. Так же, как по ходу нашей программы вы поймете такое резкое название – кадровый террор или терроризм кадров. За мной 200 человек из 25 областей и Крыма. За несколько минут до начала программы мы им задали такой вопрос, смысл вы поймете опять-таки в ходе нашей дискуссии: возможно ли уже с первого января 2008 года, то есть, через четыре месяца, Украине отменить призыв на срочную службу в армии, с тем, чтобы с 2009 года армия стала полностью профессиональной. Возможно ли такое за такой короткий срок, за четыре месяца. И вот какие результаты мы получили от нашей аудитории: 69 процентов считают, что нет, не возможно так быстро, за четыре месяца, это сделать; 31 процент считает, что это возможно. Я прошу нашу аудиторию начать работать вот с этим нашим миникомпьютером и оценивать то, что происходит в студии. Суть этого миникомпьютера я опять-таки расскажу немножко позже. Но зрители знакомы. Вот это заявление о необходимости так быстро перейти к профессиональной армии сделала на этой неделе Юлия Тимошенко. При этом она обвинила министра обороны Анатолия Гриценка в некомпетентности. Согласно Юлии Тимошенко от 60 до 80 призывников погибают в армии ежегодно от дедовщины и плохих условий жизни. А вчера Юлия Тимошенко заявила еще, что происходящее сегодня в армии – это профанация, а не профессиональная работа. Вот я приглашаю к микрофону министра обороны Анатолия Гриценка. Итак, аудитория работает. Вот Ваш ответ на вот эти заявления Юлии Тимошенко.

Анатолій Гриценко, міністр оборони України: Не просто говорити, але я хочу, по-перше, подякувати аудиторію за те, що майже 70 відсотків розуміють, де є реальні справи, де є реальні завдання, а де є авантюра і де є популізм. Я вам дякую за це. Я не хотів би коментувати ті речі, які повязані з особистими оцінками. Я думаю, що міністр оборони, який має досвід і військової служби, 25 років в збройних силах, і, можливо, до відома Юлії Володимирівни, очолював Управління проблем військового будівництва, в науковому центрі при регіональному штабі, який має публікації, в тому числі і закордонні, і в Британії, і в Швейцарії, і в Голандії с цих питань, мабуть, ці питання можна винести за рамки. Але я хотів би по суті поговорити. Ви знаєте, прийдеться нагадати 2004 рік. Тоді Віктор Ющенко, який йшов на вибори, взяв зобов’язання, розуміючи всі ті проблеми, про які говорить Юлія Володимирівна, раніше на п’ять років, ніж це планувалося при Президенті Кучмі, перевезти нашу армію на добровільний контрактний професійний принцип комплектування. Чи можна це зробити? Можна. Дуже складними зусиллями всіх державних органів. Не тільки Міністерства оборони, це загальне державне завдання. Там є місце для міністра економіки, для міністра будівництва, міністра юстиції і всіх інших. Це буде важко зробити. Чи можна перейти на контрактну армію швидше, і чи можна відмінити призов вже зараз, через чотири місяці? Це авантюра, це популізм, і ви це розумієте. Якщо зовсім коротко сказати, ви знаєте, це розвалило б нашу армію просто зараз. Це підірвало б взагалі ідею професійної армії. Тому що на нинішніх умовах, за нинішнього рівня забезпечення це фактично було б втрата боєздатності і загалом і людські втрати. Можливо, Юлія Володимирівна не знає, бо ті люди, які їй радять, не знають, що наша армія ще не зафіксувала свою чисельність. І за наступні три роки вона буде скорочена ще на 53 тисячі осіб приблизно. Якщо зараз набрати цих контрактників, що потім, їх звільняти. Це взагалі абсурд. І потім, якщо зараз вилучити строкову службу, хто буде командиром танка, хто гранатометником? Капітан? Майор? Чи ми можемо за чотири місяці збудувати потужний фонд службового житла приблизно на 80 тисяч контрактників? Тому цей процес планово реалізується і це реалістичне завдання. Прийнято рішення - строкової служби на рубежі 2010-2011 року не буде. Буде добровільний принцип вартування. І останнє, я хочу сказати все-таки, є і політичний, і етичний момент тут. Все-таки, якщо, звичайно, Юлія Володимирівна розраховує, що вона отримає дві третини в Парламенті і зможе подолати даже вето Президента, тому що за жодних умов, Президент як головнокомандувач не підтримає цю авантюру. Тоді вперед і прямо. А якщо все-таки вона щира в тому, що ми будемо спільно створювати уряд, то підписувати будь-які зобов’язання в Шепетівці чи ще десь не треба. Ми спільно визначимо формуючий уряд, нашу політику і ми її реалізуємо. І буде в нас професійна армія.

ВЕДУЧИЙ: Тогда вопрос у меня к Виктору Пензеннику. Значат ли эти заявления вашего лидера, что если вы победите и создадите коалицию, что вы не будете поддерживать кандидатуру Анатолия Гриценка на пост министра обороны?

Віктор Пензенник, БЮТ: Я думаю, говорити зараз передчасно про кандидатури. Я просив би тільки Анатолія Степановича трошки коректніше висловлюватись. Але хотів би задати два питання, які в великій мірі дадуть прояснення на ситуацію. Питання перше. Анатолію Степановичу, чи знаєте Ви, що цифру загиблих в українській армії озвучив начальник генерального штабу України, і ця цифра - 78 чоловік. І друге питання. А скажіть, будь ласка, про яку цифру призовників іде мова? Бо, можливо, у людей складається враження, що мова йде про кілька сотень тисяч військових. А яку цифру призову забезпечується кожного року в українську армію?

Анатолій Гриценко: Дякую за запитання. Перше, я хотів би зараз, дивлячись в камеру і на присутніх в студії сказати, давайте припинимо спекуляції стосовно загиблих в армії. Грає цими цифрами, хто тільки не хоче. Заявляє Блок Юлії Тимошенко і інші, що 80 солдат гине щорічно. Неправда. І не гинуло ніколи. І в четвертому році було 33, в минулому році було 20. в цьому році десять. Кожне життя виключно важливе. Але я хочу сказати, давайте оцінювати командирів, армію все-таки за тими факторами, на які може вплинути офіцер. От із десяти загиблих в цьому році тільки один випадок, це було внаслідок необережних дій під час зварювальних робіт на техніці, загинув на території військової частини солдат. Це втрата, дуже важлива, це трагедія. Але решта затонув у звільненні, зарізали вдома у відпустці, розбився на своїй машині разом з братом, довели до самогубства, при чому доведено, що батьки, які не дали женитися на конкретній дівчині і так далі. По кожному випадку проводиться розслідування і кримінальна справа. Не має там вини. Я хочу, щоб розуміли люди, армія більше безпечне середовище для життя, ніж загалом наша країна. Вдвічі навіть по травмам на тисячу людей менші ці показники. Більш здорове середовище. І останнє, коли говорять про те, що гинуть від дідівщини, від казармених леганств, як називає Олександр Іванович, можливо, це правильніше, але я хочу сказати, за три останні роки один солдат загинув від дідівщини. І ці два, вибачте, подонки-сержанти вже сидять за гратами. П’ять і сім років. І ніхто цього не приховує. Один, одне важливе життя, але немає того, про що говорять зараз, в армії. Що стосується строкової служби. Призивають, от зараз буде приблизно 25 тисяч, зараз ще уточнюється цифра, для армії осінній призов.

ВЕДУЧИЙ: Спасибо. Вот у вас был с вашей стороны кадровый удар этой недели, вы его нанесли, вы потребовали увольнения из армии генерала вице-премьера Александра Кузьмука. Можете нам в двух словах сказать, за что, и потом мы сразу дадим возможность ему ответить.

Анатолій Гриценко: Нема ніяких кадрових ударів, це принципова позиція, і перш, ніж говорити публічно, я озвучив її на засіданні уряду. Олександр Іванович підтвердить. Аргумент перший: ми європейська країна і в нашому уряді будуть політики, а не генерали. Не буде генералів, і немає в жодній європейській країні генерала політика. Генерал або командує військами, а якщо не вистачає військ, значить, іде в звільнення. Це перше. Друге: Олександр Іванович служить в армії, в збройних силах України. Армія – це не клуб філателістів, це структура, в якій виконуються накази, в тому числі рішення верховного головнокомандуючого збройних сил України. І коли генерал Кузьмук на уряді приймає ті рішення, які суперечить рішенням Президента, які потім зупиняються, і Президент направляє в Конституційний Суд, це не нормально. Якби комбриг не виконував накази командира корпусу, він би був негайно відсторонений. Наприклад, останній Кабмін. Олександр Іванович голосував за бюджет, я думаю, не читаючи даже його, який передбачає на наступний рік менше грошей, ніж армії, і який суперечить рішенню Президента, яке було затверджене рішенням Ради національної безпеки і оборони. І зовсім останнє, я не можу змиритися з тим, що я, як член уряду, в 2005 році за директивою Президента верховного головнокомандуючого приніс офіційне вибачення уряду Ізраїлю за збитий літак. Олександр Іванович і в цьому році продовжує говорити, що ми не маємо до цього відношення. Ну, не можна ці вже байти повторювати дальше, з нас сміються.

ВЕДУЧИЙ: Спасибо. Пожалуйста.

Олександр Кузьмук, віце-прем’єр міністр України: Дякую. Я висловлю свою точку зору спочатку щодо професійної армії. Я не дозволю собі критикувати Юлію Володимирівну, тому що я пам’ятаю її головою бюджетного комітету. Ми разом працювали, вона була віце-премєр міністром. І декілька тижнів я був в уряді Тимошенко. Я знаю, що вона завжди йшла на зустріч в армії. Що стосується її заяви про професійну армію з першого січня 2008 року, ну, я думаю, що Юлія Володимирівна тільки бажає це, але це неможливо практично і фізично. Є декілька складових, щоб створити офіційну армію. Перше – економічні можливості, професіонала треба забезпечити, зробивши для нього соціально-економічні умови. Друге, і що дуже важливо, це ідеологічне. Треба нам виховати ту людину, яка свідомо іде служити солдатами тільки. Не по-мужски і не шляхетно зводити стосунки публічно і бігти на камери для того, щоб ображати. Я не бачу цих підстав. Що стосується віце-премєра, генерала армії України, то мене схвалила Верховна Рада і своєю постановою призначив уряд України. Конституція, закони України, закон „Про Кабінет Міністрів” не обмежує права військовослужбовців, а навпаки їх захищає. І написано так в законі про оборони і про збройні сили, ніхто не має права обмежити права і свободи військовослужбовця. Я такий же громадянин України, як і всі, і не менш люблю Україну, і не менш бажаю для неї щось зробити, на неї працювати. Тому це питання знімається. По-друге, є така процедура і порядок – ніхто інший, як Анатолій Степанович Грищенко, підписав відрядження генерала армії Кузьмука для роботи в уряд, в Кабінет Міністрів. Такий є порядок, і він виконаний. Що стосується, виконую я накази верховного головнокомандуючого, підпорядковуюсь я чи ні, я можу пояснити. В мене сумнівів нема в тому, що Президент – є верховний головнокомандуючий. Як військовослужбовець я виконаю всі його накази, які не протиречать, як записано і в статутах, і в Конституції, закону. Що стосується, що я голосував про бюджет, да, я голосував за бюджет, тому що з самого початку бюджетного процесу, як віце-премєр, який курирує силові структури, я постійно спілкувався зі всіма причетними тому, в тому числі в Кабінеті Міністрів, в Раді національної безпеки, і я знаю його обсяги. Тому я проголосував за цей бюджет, знаючи, що попереду ще великий і довгий бюджетний процес. І останнє, я дякую вам, я про це не думав, що сьогодні питання виникне по „ТУ-154”. З першого дня весь тягар відповідальності я взяв на себе. І ніхто тут не згадає інші прізвища, які були керівниками навчань, і все інше. Але я хочу сказати, я не відмовлюсь ні від жодного свого слова. Двічі Генеральна прокуратура України закривала цю справу і вона закрита. Тисячі експертиз не ні жодного доказу, що це зробила ракета українська. Більш того, чітко зазначено, що слідчими зроблено все, щоб доказати, що це зроблено, але цього нема. Літак загинув від восьми до дванадцяти хвилин до пуску ракети.

ВЕДУЧИЙ: Анатолий Гриценко, у нас 40 секунд, и Вы должны уже уезжать.

Анатолій Гриценко: Я хотів би, щоб ви зрозуміли, Олександр Іванович іде по списку політичної сили, яка представила свою програму воєнної реформи. І там чітко записано, що „Партія регіонів” буде домагатися того, щоб Президент не був верховним головнокомандувачем збройних сил. Якщо Олександр Іванович з цим згоден, тоді, вибачте, треба звільнитися з армії, якщо не згоден, то треба піти із списку.

Олександр Кузьмук: Нема такого в програмі.

ВЕДУЧИЙ: Десять секунд. Нема такого в програмі.

Олександр Кузьмук: Нема такого в програмі «Партії регіонів». Більш того, я хочу нагадати, що кожен раз, і Ви є свідок, коли присутні на засіданні уряду, прем’єр-міністр підкреслює роль Президента, і що стосується його обов’язків як верховного головнокомандувача, це навіть у нас не обговорюється.

ВЕДУЧИЙ: Спасибо. Я благодарю Александра Кузьмука.

Олександр Кузьмук: Дякую.

ВЕДУЧИЙ: И Анатолия Гриценка.

 Одну реплику по этому вопросу можно?

ВЕДУЧИЙ: Нет, нельзя, сейчас реклама. Мы потом вернемся и будем обсуждать другие кадровые удары и истории, которые произошли на этой неделе. Прямой эфир. Продолжаем. Я благодарю еще раз Анатолия Гриценка, министра обороны, который должен был уехать, и благодарю Александра Кузьмука, вице-премьер министра Украины, который остался в студии, за прямой мужской разговор. Давайте мы подведем итог, как наша аудитория реагировала. Мы посмотрим, на Анатолия Гриценка, как реагировало молодое поколение, 18-29. Таких людей в студии 23 процента, ровно, как в стране. Итак, ждем этих итогов. Напоминаю, аудитория 18-29. значит, 18-29, 37 процентов поддержали Анатолия Гриценко, 20 – не очень, остальные так нейтрально. Дальше посмотрим, как женщины, вот, матери, сестры, как женщины реагировали на Анатолия Гриценко. Там поддержка существенная: 44 процента, и всего лишь десять процентов против. Сейчас то же самое, те же самые данные, как аудитория реагировала на Александра Кузьмука. Начнем с молодых, 18-29. 27, 27, такой раскол, можно сказать, среди молодых. А среди женщин? Тоже практически раскол: 30, 26. 44 процента не заняли позицию. Итак, наша аудитория. Вот я сказал, 47 человек, 23 процента, 18-29, да. 25 процентов -30-44. 45-59 – 26,25 процента, то есть, 50 человек. Старше 60 – 51 человек, то есть, 25 процентов. Но все как в стране. Женщин – 116, мужчин – 84, 58 – 42 процента, как в стране. Вот это наша аудитория. Спасибо, что вы приехали. Прошу вас работать с этим нашим таким, я бы сказал, очень умным компьютером, да, то, что мы сейчас видели, вот эти, эта графика, что это значит. Когда люди поддерживают полностью, это они останавливают курсор на зеленом цвете. Когда они поддерживают частично, то есть, стратегически да, но есть некоторые сомнения, то тогда этот бледно-зеленый. Желтый, в основном, это либо «я безразличен», либо «не понимаю». Вот это такая позиция. И за «не понимаю», вообще-то, мы бы хотели нашим спикерам что-то такое сказать, вот, их остановить и как-то дать им понять, что люди не понимают, либо они безразличны. Это плохо для спикера. Дальше не поддерживаю, хотя с некоторыми вещами соглашаюсь, такой розовый. И красный – абсолютно не согласен. Вот этим курсором переставляют люди, да, именно их отношение к содержанию происходящего. Еще раз повторяю, прошу вас работать. И наша аудитория, мы каждую пятницу задаем вопрос: если б выборы состоялись в это воскресенье, за какую партию вы бы голосовали? Итак, сегодняшняя наша аудитория. Проходят в Парламент четыре партии: Партия Регионов, первая партия, Блок Юлии Тимошенко, проходит Блок Литвина и проходит «Наша Украина» и «Самооборона». Вот эти четыре партии, вот, наша аудитория сегодня, я опять-таки говорю, это не абсолютные цифры, я их не называю, это тенденции четырех партий. 12 процентов не определились, тут есть за что бороться. Против всех четыре процента. Вот такова сегодняшняя аудитория, таковы сегодняшние результаты. Мы в первой части, значит, говорили об, я не знаю, Анатолий Гриценко сказал, слово «удар» неправильное, но, скажем, атака Юлии Тимошенко против Анатолия Гриценка. И атака Анатолия Гриценка против Александра Кузьмука. Но самую серьезную атаку предпринял на этой неделе Президент. В четверг Виктор Ющенко отстранил от работы двух министров: транспорта и связи, Николая Рудьковского, и по чрезвычайным ситуациям Нестора Шуфрича. А премьер-министру Президент рекомендовал их вообще уволить. Все это произошло на основании Совета национальной безопасности и обороны. Оба министра у нас в студии. Премьер-министр отказался выполнять рекомендации Президента, назвал это решение чисто политическим. Таким образом наш вопрос к аудитории, здесь уже надо работать кнопками «да», «нет». Отстранение министров Президентом – это предвыборный ход? – «да» кнопка. Или оценка работы Рудьковского и Шуфрича? – «нет». Если предвыборный ход, нажимайте на кнопку «да», она зеленая, она должна зажечься, да, вот так. Если нет, это оценка их работы, это, естественно, кнопка «нет», красная. Голосуйте, пожалуйста. Голосуем, голосуем, голосуем. Нажимаем на кнопки, «да» - это абсолютно предвыборный ход, чисто предвыборный ход, отстранение двух министров, «нет» - это реальная оценка их деятельности. Да, предвыборный ход. Нет, оценка их деятельности. Голосуйте, нажимайте на эти кнопки и ждите, пока зажжется. Хорошо. Все проголосовали. Как только будут результаты, мы вам сразу эти результаты покажем. С противоположной стороны у нас Виктор Пензенник, один из лидеров Блока Юлии Тимошенко, Геннадий Москаль, бывший представитель Президента в Крыму и так же бывший заместитель главы СБУ. Ну, дальше Тарас Стецькив, советник Президента у нас в студии, Олександр Голубь, Инна Богословская, Мірошниченко. Ну, в общем, очень много известных людей, которые будут выступать. Но давайте сейчас посмотрим на результаты сразу, чтоб было понятно, как наша аудитория восприняла эти решения, эти указы Президента. Итак… (50 на50). Да, это, мы это не придумали. Но это полный раскол страны, да. Сейчас бы я хотел посмотреть, как на этот вопрос, непростой, ответили люди с высшим образованием, которые здесь в студии. Вот люди с высшим образованием считают, 60 процентов, что это все же предвыборный шаг в большей степени, чем оценка реальной деятельности на посту. Спасибо. Итак, мы понимаем…

Нестор Шуфрич: Спасибо.

ВЕДУЧИЙ: К этому вопросу мы еще вернемся в конце нашей дискуссии. Я только хочу сказать, что наша программа – это не предвыборные дебаты. Мы всегда обсуждаем самые главные события недели. Но так, как момент предвыборной кампании, естественно, партии присылают тех людей, которых, они считают, правильно выдвинуть на ту или иную роль. Я приглашаю к микрофону единственного сегодня представителя Президента, да, действующего советника Тараса Стецькива. И хочу Вам задать такой вопрос. Во вторник четвертого сентября собралась Верховная Рада пятого созыва, которую вы считаете нелегитимной и отменила депутатские льготы и неприкосновенность. Несколько часов после этого в тот же день Совет национальной безопасности и обороны рекомендовал уволить двух министров, что в итоге Президент и сделал, то есть, отстранить. Это случайное совпадение?

Тарас Стецьків, блок „НУНС”: Добрий вечір, Савік, добрий вечір, шановна аудиторія. Я думаю, що те, що в один день відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони і сесія Верховної Ради, це є випадковий збіг обставин. Що стосується депутатської недоторканності...

ВЕДУЧИЙ: Я прошу вас работать активно.

Тарас Стецьків: Відміняти депутатську недоторканність, якщо наші шановні колеги так хочуть, треба в легітимний спосіб легітимною Верховною Радою. На тому я би поставив крапку. А от питання щодо рішення Ради національної безпеки і оборони. Для того, щоб відповісти на це питання, треба зрозуміти, в чому є суть проблеми. Отже, перше, за три літніх місяці... І зрозуміти, чи це є кадровий тероризм, це політика, чи тут щось інше. За три літніх місяці відбулося тільки 14 крупних аварій, сходили поїзди. Вершина – це катастрофа в Ожидові. Ви, мабуть, сьогодні не знаєте, але засоби інформації повідомили, що сьогодні ще три товарних вагони зійшло під Києвом з рейсів. Нормальний міністр в нормальній країні, який не здатен забезпечити безпеку перевезень, мав би сам подати у відставку. Тепер подивимось по екологічній проблемі. Питання не тільки в тому, що у нас втрачені десятки чи сотні мільйонів гривень на екологічних катастрофах в Волинській області, що згорів унікальний ліс в Херсонській області, який захищав від пустелі, найбільшої пустелі в Європі, що згорів унікальний Ялтинський заповідник. Проблема в том, що загинули люди, двоє чоловік загинули в пожежі. Скажіть, будь ласка, скільки ще має згоріти лісу в Україні, щоби стало зрозуміло нездатність профільного міністерства навести порядок. Як реагував уряд Януковича? Він ніяк не реагував, він нічого не зробив, він покривав своїх. Тепер питання, як мав реагувати Президент? Президент був зобов’язаний реагувати, він не просто мав право, він як гарант Конституції, наших з вами прав і свобод і національної безпеки держави був зобов’язаний реагувати і він діяв повністю у відповідності з Конституцією. Президент, вбачаючи небезпеку техногенних аварій, екологічних катастроф, які привели до людських жертв, скликав Раду національної безпеки і оборони, яка прийняла рішення. А по Конституції Президент повинен це рішення ввести в дію шляхом видання указу. Тепер давайте подивимось, це є політика чи це є турбота про безпеку громадян. Адже не один і не два рази Віктор Ющенко попереджував і вносив пропозицію Прем’єр-міністру вжити заходів. В липні нуль реакції, в серпні нуль реакції. І тому Президент був просто вимушений діяти так в інтересах безпеки громадян України.

ВЕДУЧИЙ: В принципе, аудитория, в принципе, в большинстве своем поддерживает то, что вы говорите. Значит, поддерживает Президента. Александр Кузьмук, пожалуйста.

Олександр Кузьмук: Я не пішов зі студії по одній причині. Тут знаходяться два міністри уряду і не присутній прем’єр-міністр. Тому я для них начальник, а вони підлеглі, а я своїх ніколи не кидаю. Не буду коментувати рішення Президента, я не можу. Я прокоментую його слова і Раду безпеки України. Шановні, ми всі бачили, як горіла Туреччина, ми всі бачили, як горіла Греція, де загинуло 62 людини. Але ми не чули, що пожежа починається з того, що знімають міністра, ніде. Потушили, а потім розберемося. Перед вами два молодих міністри і по віку, і по діяльності. Я з ними працюю, я бачу їх в ділі, і знаю, що вони перспективні політики і перспективні міністри. І не треба їх різати і рубати прямо зараз. По-друге, я ніколи не погоджусь з висловлюванням, що у нас зросла кількість катастроф, потяг, аварій потягів. Їх було при всіх міністрах. Але сьогодні він не приховує це, а показує. Я ніколи не погоджуюсь по Ожидову. Шановні, хіба можна прив’язувати до цього Ожидова, коли ще не закінчене розслідування, і коли всі експертизи показали, що вина не в зв’язку з неготовою нашою залізницею, а зовсім по іншому, так не можна безпідставно звинувачувати. Ми ж працюємо на одну державу, на одних людей, і давайте будемо об’єктивні, а не зводити політичні рахунки.

Тарас Стецьків: В мене дві репліки з цього приводу. Звичайно, можна було би задати питання шановному віце-прем’єр  міністру України, з якого такого перестраху він додумався в перший день ожидівської катастрофи назвати це другим Чорнобилем, чим перелякав всю Україну. Це перша моя репліка. А друга моя репліка полягає в тому, тільки що ви всі були свідками, як нас годують статистикою. Тобто, ми повинні змиритися з тим, що рік тому були катастрофи, зараз є катастрофи, і слава богу, що не було жертв на залізниці. І цією статистикою нас годують замість того, щоб дбати про безпеку людей на транспорті.

Олександр Кузьмук: Шановні, не дай бог, у нас, якщо буде трагедія, я вам обіцяю, що я вам пришлю пару памперсів, щоб ви адекватно реагували. Що стосується моєї заяви. Я вам скажу сьогодні. В 79-му році в Америці була така аварія одної цистерни, яка вибухнула від нагріву. Загинуло шість людей і згорів весь потяг. Америка не справилась. Україна справилась з 15-ти цистернами. Але я знав, що вони вибухнуть. Тому я став на рейси і дав команду тушити водою, що не можна робити, для того, щоб охололо. Тому що Університет пожежної безпеки мені видав: вибух десяти цистерн – це 180 кілометрів радіус поразки продуктами горіння, і п’ять кілометрів радіус сполошної пожежі. Тому перша задача була, яку я поставив, - це евакуювати людей. А як їх евакуювати, скажіть мені, коли сьогодні у нас в державних обласний адміністраціях не існує цивільного захисту, про нього забули. Ось вам реакція на пожежі в лісі і підготовка, от вам реакція і на пожежі, і аварії на залізничному транспорті. Інколи, а для мене це завжди, людське життя важливіше, і, може, інколи треба зробити таку заяву, щоб уберегти людей, і оберегти аварію, зменшити її удар.

ВЕДУЧИЙ: Спасибо, Александр Кузьмук. Есть что сказать?

Тарас Стецьків: Я можу сказати тільки одне. Ви знаєте, техногенні катастрофи справді відбуваються в багатьох країнах, і питання не в тому, що вони  відбуваються. А ефективність будь-якої влади, в першу чергу виконавчої, визначається здатністю ефективно це робити. Але коли горить півтора кілометра фронтом пожар в Херсонській області, а міністр дезінформує всю Україну і вертольотом відлітає на 100 кілометрів в Кіровоград. І горить ліс, і нам це буде проблема зараз в Херсонській області. То скажіть мені, будь ласка, де ефективність. Те саме питання до міністра транспорту. Йому задають питання, як він забезпечує безпеку на залізниці, а він розказує, що в нього є, бачте, інформація, що десь готується теракт. І коли його запрошує служба безпеки України для дачі показів, він покази не дає, чим фактично дезінформує другий раз населення України. І питання не в молодості міністрів, а питання в тому, наскільки ефективно вони працюють.

ВЕДУЧИЙ: Господин  Шуфрич, Вы получите свою возможность. Я просто не хотел выходить на терроризм сразу.

Нестор Шуфрич: Я думаю, что надо говорить, прежде всего, правду. Действительно, пожар возник в понедельник, возник он в двух очагах в 11:30  и в 16:30. Начинался на относительно небольшой территории. И хочу обратить внимание всех, кто сегодня нас слышит, что лесными пожарами, согласно в том числе и Лесному кодексу и специальным инструкциям, руководят старшие лесничие пожарники.

ВЕДУЧИЙ: Господин Шуфрич, Вы сейчас будете у микрофона, Вы все это расскажите.

Нестор Шуфрич: Нет, я хочу сказать еще один нюанс. И то, что за ночь, в промежуток времени с 18 часов до 6:30 остановили, чтобы вы знали не полтора километра сплошного огня, а пять километров сплошного огня, высотой до 50 метров, это, действительно, подвиг нашим пожарникам. Четыре области бросилось на помощь, когда мы увидели, что наши коллеги из лесной пожарной охраны не справляются. В 6:30 огонь был остановлен и фактически потушен. Я честно и депутатам областного совета, и Ющенко Виктору Андреевичу сказал, мы остановили огонь, но мы знаем, что ветер имеет свойство раздувать  повторные очаги огня, поэтому мы не снимаем ни одного человека, продолжаем наблюдать и будем помогать нашим лесничим подавлять повторные очаги огня, и мы с этим справились. И, кстати, Грецию и Турцию мы на Херсонщине не позволили.

ВЕДУЧИЙ: Спасибо. Мы сейчас должны уйти на несколько минут рекламы. Потом Нестор Шуфрич у микрофона. Спасибо, Вы сможете ему с места оппонировать. И в начале следующего блока мы подведем итог вот этого блока. (реклама) Мы в эфире. Итак, подведем итог выступления Тараса Стецькива у микрофона, советника Президента. Он, в принципе, оправдывал решение Президента, доказывал, что это правильное решение о снятии с должности двух министров. И как на это реагировала аудитория. Мы видим достаточно положительную реакцию, больше половины с ним соглашалась. И сейчас посмотрим, как у нас получилось по… Сельское население, в основном, поддержало Тараса Стецькива, 58 процентов, 16 не поддержвало. А что касается, городское население, вот, посмотрим на городское население. 48 – поддержало, 26 не поддержало. Николай Рудьковский, у Вас был вопрос к нему, но я сначала, Вы еще ни слова не сказали, да, а Вам уже наш карикатурист Василий Вознюк посвятил шарж, да, уже. Вот сейчас мы его покажем. Два шаржа есть, есть шарж на министра обороны Анатолия Гриценка и на Николая Рудьковского. Да, потом, вот они не готовы. Что Вы хотели сказать Тарасу Стецьківу?

Микола Рудьковський, міністр транспорту та зв’язку:  Ну, по-перше, пане Тарасе, якщо Ви представляєте Президента в студії і говорите на всю Україну про дії Президента, то найдіть ту статтю в Конституції, де передбачено фактично штабом „Нашої України”, за виключенням одного – першого віце-пермєра, приймати рішення про звільнення міністрів, коли в Конституції передбачено, що призначення та звільнення здійснює Верховна Рада. Але мені було прикро чути від Вас знову ж таки ті ж, із тої черги безпідставних звинувачень, які  лунають з вуст „Нашої України” про знову ж таки, про те, що я не був в службі безпеки. Сьогодні, я сьогодні повернувся з Одеси, я ініціював, щоб служба безпеки почала працювати. Я прибув, було 18 чоловік, заступників міністрів різних відомств. І мені прикро, що сьогодні пан Наливайченко викинув чергове звинувачення, фактично видаючи неправдиву інформацію на всю країну. Знову ж таки про потяги, що Ви сьогодні сказали, про вагони. Ці три вагони зійшли в червні, ми перевірили статистику, канал вставив, треба вияснити, з яких причин. Сьогодні не зійшов жоден вагон. Це все тенденція по організованій дискредитації. От Ви зараз сидите в студії, одному міністру важко протистояти системі.

ВЕДУЧИЙ: Прошу аудиторию работать. Тарас Стецькив, пожалуйста.

Тарас Стецьків: Я, здається, чітко сказав про конституційний обов’язок Президента був гарантом прав і свобод громадян і реагувати, коли цим правам і свободам, і особливо життю громадян загрожує небезпека, Ви це чудово знаєте.

ВЕДУЧИЙ: Нестор Шуфрич, пожалуйста, прошу Вас к микрофону.

ВСЕ: (оплески)

Нестор Шуфрич: Спасибо.

ВЕДУЧИЙ: Господин Шуфрич, Совет национальной безопасности и обороны обвиняет в сознательном  сокрытии масштабов лесных пожаров в Херсонской области. Вы доложили о двух очагах площадью 100 и 200 гектаров. А спутниковая съемка показала 806,5 тысяч гектар.

Нестор Шуфрич: Вы знаете, мне очень жаль, что сегодня Совет национальной безопасности Украины, в принципе, представлен из дилетантов. Потому что они должны были бы знать, что площадь лесного пожара определяют представители государственного комитета по лесному хозяйству. Но не про 100 и 200 гектаров я докладывал депутатам областного совета. Потому что я им, действительно, искренно докладывал. А Ющенко я сообщил, что пожар развернулся на площади более 3,5 тысяч гектаров…

ВЕДУЧИЙ: Аудитория должна работать.

Нестор Шуфрич: Более 3,5 тысяч гектаров, при этом силами четырех областей, которые были стянуты на место херсонского пожара, после того, как не было допущено проникновение пожара в Кардашинку, мы готовились к эвакуации этого населенного пункта и практически были готовы, 90 че

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13386
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду