Стартувала війна агіток кандидатів у президенти США

29 Березня 2004
677
29 Березня 2004
16:45

Стартувала війна агіток кандидатів у президенти США

677
Президент США Джорд Буш і його суперник від демократів, сенатор Джон Керрі розпочали телевізійну агіткампанію перед президенськими виборами. Президент США Джорд Буш і його суперник від демократів, сенатор Джон Керрі розпочали телевізійну агіткампанію перед президенськими виборами, що намічені на 2 листопада. Та політологи застерегли обидві сторони, що агрессивна агітація задовго до дня голосування викличе відразу в електорату.
Стартувала війна агіток кандидатів у президенти США
Перші радіо- і телеролики Буша вийшли в ефір одночасно у 17 провідних штатах і були націлені безпосередньо на суперника з Массачусетса. Його представили як особу, котра не здатна перемогти. В роликах тривалістю по 30 секунд жіночий дикторський голос переконано заявляв: “Джон Керрі помиляється у податках і помиляється в обороні”. Демократу закидають, що той прагне збільшити податки і послабити контртерористичні заходи, узаконені після 11 вересня, як було сказано, “заради захисту Америки”.

Зі штабу Керрі заявили, що їхня відповідь буде адекватною. Вони виступатимуть проти запланованого Білим Домом загального збільшення податків, а також вживатимуть нейтралізуючий контрагрумент: “Чи може Америка отримати від президента щось більше, ніж негативні відеокліпи?” Менеджер кампанії демократів Мері Бет Кагілл каже, що не вагатиметься заявляти про вади і помилки чинної адміністрації, якщо та вирішить зосередитися на вадах Джона Керрі.

Виборчі ролики, ніби у дзеркалі, відображають ключові обіцянки претендентів на крісло президента, а штаби майстерно спростовують і висміюють кожен їхній пункт. У роликах Буша пояснюють, що висунутий Керрі план реформування системи охорони здоров”я і обіцянки знизити бюджетний дефіцит означають ніщо інше, як загальне підвищення податків до рівня 900 мільярдів доларів на рік. Насправді Керрі обіцяє скасувати високі податки з тих, хто заробляє понад 200 тисяч на рік, за рахунок перегляду податків для всіх.

Буш спробував використати в агітаційних роликах кадри тератків 11 вересня. Проти цього різко виступили сім”ї загиблих тоді американців, котрі дуже незадоволені, що президент користається трагедією для політичної вигоди.

В кампанії Керрі використаний прийом неабиякого громадського резонансу. Штаб демократів заявляє, що отримує від американців безліч телефонних дзвінків і електронних листів з підтримкою і згодою.

Обидва претенденти не цураються особистісних випадів. Наприклад, республіканці вимагають публічних вибачень від Керрі за слова, що виборчий штаб Буша це “нечесна, брехлива група”. Керрі не думає забирати свої слова назад, навпаки, продовжує твердити, що штаб чинного президента це – спецпідрозділ зі знищення людей, маючи на увазі знищення власне політичних репутацій.

Вчений-політолог з Американського інституту підприємництва Норман Орнштайн оцінив початок агіткампанії, як спантеличуючий і завчасний. “Більшість американців зовсім не знає, хто такий Керрі. І Буш перелякує їх до смерті тим, що на тому боці проти нього змагається якийсь диявол. А Керрі прагне лякати їх мареннями про те, що трапиться, коли Буш пробуде у Білому Домі ще 4 роки”, заявив Орнштайн.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
за матеріалами “Франс пресс”, спеціально для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
677
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду