Слово - не горобець!

15 Січня 2004
1006
15 Січня 2004
09:55

Слово - не горобець!

1006
Колишній депутат британського парламенту від лейбористів, а нині телеведучий Бі-Бі-Сі написав газетний коментар і поплатився робочим місцем та власною репутацією. Йдеться про Роберта Кілроя-Сілка (Robert Kilroy-Silk), який веде популярне ранкове шоу на телебаченні Бі-Бі-Сі.
Слово - не горобець!
4 січня у недільному випуску таблоїда “Санді експрес” був опублікований його коментар, де арабів названо “ампутаторами статевих членів”, “катами жінок”, “самогубцями-бомбістами”. У ньому йшлося про те, що надто мало арабських країн виділяють гроші на благодійність. Ось витяг: "Нам кажуть, що араби нас ненавидять. Справді?.. Як вони думають, що ми відчуваємо до них? Що ми обожнюємо їх за те, що вони вбили понад 3 тисяч цивільних 11 вересня, а потім танцювали на вулицях, відзначаючи те вбивство? Що ми обожнюємо їх за те, що вони самогубці-бомбісти, ампутатори кінцівок, кати жінок? Дійсно, відкидаючи питання нафти – яку видобуває і за яку платить Захід – який внесок вони роблять?”

Лідер британської ради мусульман, яка об'єднує 350 осередків, Ікбал Сакрані (Iqbal Sacranie) відреагував негайно. В інтерв'ю радіо Бі-Бі-Сі він заявив, що розцінює коментар Кілроя як расистський, і зажадав вибачення. Воно невдовзі з'явилося. Але Сакрані переконаний, що журналіст Бі-Бі-Сі має ще раз і докладніше вибачитися за необережні вислови на адресу арабів. Зі свого боку голова Комісії з расових питань Тревор Філіпс назвав висловлювання екс-депутата “без сумніву дурними”.

Кілроя змусили втягнутися у роз'яснення. Він каже, що бульварна газета, де він інколи друкується, просто його підставила. 4 січня “Санді експрес” слово в слово переопублікувала його коментар, що вийшов у квітні 2003 року. Тоді він не викликав обурення. То була відповідь оппонентам війни в Іраку, які твердили, що арабські країни ненавидять Захід. Телеведучий вказує, що його заяви стосуються арабських держав, а не арабів загалом. "Поза контекстом тих подій мій коментар завдає значної шкоди арабам, і я можу лише висловити жаль з цього приводу”, - заявив він. Щоправда, зараз Кілрой визнає, що дозволив собі трохи віддалитися від теми.

Таблоїд спробував хоч якось відмити свого дописувача. У буденному випуску “Дейлі експрес” зазначено: "Публікація Кілроя не є расистська. Вона була погоджена з юристами, і тут немає абсолютно жодних підстав для роз'яснень”.

Але на основному місці роботи вирішили по-серйозному розібратися з дописувачем бульварних газет. Бі-Бі-Сі почала службове розслідування і до його завершення зняла з ефіру ранкову програму Кілроя. У офіційній заяві Бі-Бі-Сі чітко відмежувалася від скандалу: "Ми наголошуємо, що цей коментар не відображає позиції Бі-Бі-Сі”.

Насамкінець з цього інциденту посміялася британська газета “Індепендент”, вийшовши зі статтею під заголовком: “Тут був Кілрой”. (Це - крилатий слоган американської армії, він добре відомий англійцям з часів 2 світової війни. Такий автограф вишкрябував ножиком на човнах після перевірки морський інспектор Джеймс Кілрой.)
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Новий канал”, спеціально для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1006
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду