Чергове китайське попередження

4 Липня 2003
1051

Чергове китайське попередження

1051
SARS, корупція та погода – небезпечні теми для китайської преси Днями Комуністична партія Китаю відзначила 82-гу річницю від свого заснування. Це велике свято країна зустріла з оновленим молодим керівництвом на чолі з реформатором Ху Дзіньтао. Однак у відносинах китайської влади й мас-медіа поки що мало нового.
Чергове китайське попередження
Наприкінці минулого місяця було закрито пекінський тижневик-таблоїд «Ксін Бао». Як зазначає агентство Рейтер, одна з причин закриття газети, що виходила накладом біля 30 тисяч примірників – сатирична стаття про «вісім шкідливих звичок китайців», а також прискіпливе ставлення видання до поведінки влади під час розпалу епідемії SARSу.

Нелегко ведеться й регіональній китайській пресі. Журналістам Шанхаю, втім, як і всієї країни, віднедавна заборонено публікувати матеріали про корупційні скандали у цьому найбільшому місті Китаю, де наразі діє вільна економічна зона. У корупції підозрюють відомого бізнесмена Жу Женгі та кілької інших впливових людей. Спершу преса заходилася розкручувати скандал, однак влада швидко натягнула поводи. Так, як повідомляє «Франс-прес», наприкінці червня було вилучено з продажу весь наклад журналу «Кайджін», в якому шанхайську справу було подано темою номера.

А зовсім нещодавно жертвою цензури стала колишня переможниця конкурсу краси Ву Ронг. Менше місяця вона вела прогноз погоди на розважальному каналі провінції Хунань. Публіка, стомлена безликими дикторами, радо зустрілда місцеву Руслану Писанку. Однак цензори закрили програму через надто «відверту» поведінку ведучої в кадрі. Щоправда, продюсери не виключають, що «Зоряна погода» може повернутися в ефір – у відкорегованому вигляді. «Ми маємо відповідати бажанням аудиторії, – сказав кореспонденту Рейтер директор каналу Ліу Бін. – Але й цензори повинні бути задоволені. Що поробиш, це – мас-медіа».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1051
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду