Відкрився 53-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість»

Відкрився 53-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість»

27 Жовтня 2024
757
27 Жовтня 2024
10:59

Відкрився 53-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість»

757
Фестиваль триватиме до 3 листопада. Захисникам надають безкоштовні абонементи.
Відкрився 53-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість»
Відкрився 53-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість»

26 жовтня відкрився 53-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість», що триватиме до 3 листопада. Він відбувається вдруге від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Основним майданчиком для показу став кінотеатр «Жовтень».

Цього року до програми фестивалю увійшло 123 фільми з 44 країн світу, які представлені в 11 програмах. Крім того, впродовж всього фестивалю відбудуться індустрійні події. Фільмом-відкриттям стала картина «Дві сестри» режисера Лукаша Карвовскі – одна з перших ігрових стрічок, знятих в Україні після початку повномасштабного вторгнення.

Вечір розпочався із хвилини мовчання пам'яті усіх полеглих, які стали жертвами російської агресії.

Потім ведучі церемонії, які є також ведучими програми «Сніданку з 1+1», Єгор Гордєєв і Людмила Барбір, запросили на сцену т.в.о. голови Державного агентства України з питань кіно Юлію Шевчук. Вона вручила президентську нагороду і «Скіфського оленя» за розвиток українського кіно від кінофестивалю «Молодість» Андрію Різолю, кінопродюсеру та голові правління Асоціації «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – Дивись українське!».

До сцени для вітального слова також був запрошений Генеральний директор кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі. У своїй промові пан Андрій вручив почесного «Скіфського Оленя» за внесок у розвиток світового кіно цьогорічному голові журі міжнародного конкурсу — Мохаммаду Расулофу.

«Сьогодні приїзд кожного іноземного гостя — це знак підтримки для України. Я щасливий, що цього року склад нашого міжнародного журі погодився очолити відомий іранський режисер-дисидент Мохаммад Расулоф, який через своє кіно був заарештований на 10 років, пережив тортури та побиття батогами, але йому вдалося виїхати з Ірану. Він — режисер, який демонструє, що навіть у країнах диктатури є можливість змінити їх режим через кіно», — сказав Андрій Халпахчі.

Під час отримання нагороди Мохаммад Расулоф висловив підтримку українському народові та подякував за можливість приєднатися до фестивалю.

«Коли я отримав пропозицію взяти участь у цьому фестивалі, це зігріло моє серце. Я радий, що зможу долучитися саме до українського народу, що зможу бути присутнім тут і презентувати інше населення Ірану, яке протистоїть своїй владі і висловлює солідарність Україні. Я сподіваюся, що кіноіндустрія також зможе боротися з цією війною і внесе свій незабутній внесок в історію», — відзначив Мохаммад Расулоф. 

Церемонія відкриття фестивалю завершилася вітальним словом від знімальної групи фільму-відкриття «Дві сестри»: режисера Лукаша Карвовскі, виконавиці однієї з головних ролей Кароліни Жепи, та української співпродюсерки стрічки Вікторії Ярмощук.

«Дві сестри» були зняті в Україні польською та українською командами, що, я вважаю, не є випадковістю, і підкреслює дуже особливі стосунки між нашими країнами. Я хочу подякувати нашій українській команді та співпродюсерам за всю роботу, яку вони зробили під час війни. Я також хочу висловити свою підтримку українському народові. Для мене велика честь бути тут», — поділився режисер Лукаш Карвовські зі сцени.

Під час фестивалю на третьому поверсі «Будинку Кіно» відвідувач_ки та гості також зможуть переглянути виставку кримськоготатарських національних костюмів і прикрас під керівництвом Рустема Скибіна та виставку картин Дмитра Доценка.

Цього року конкурсна програма фестивалю складається з чотирьох категорій:

  • TEEN SCREEN — програма для дітей та підлітків віком від 10 до 14 років. Журі цієї категорії: Валерія Горбенко, Злата Костюк, Кирило Пащенко, Кіра Труба, Поліна Дев’ятко. Під час фестивалю перегляд фільмів цієї категорії є безкоштовним.
  • Документальний конкурс — програма міжнародних повнометражних документальних дебютів. Журі категорії: Йон Банґ Карлсен, Тетяна Філевська та Віктор Норденшельд.
  • Міжнародний конкурс — програма як ігрових, так і документальних повнометражних та короткометражних фільмів. Цьогорічне журі категорії: Альберт Відершпіль, Анастасія Карпенко, Максим Асадчий, Марія Кавтарадзе та голова журі Мохаммад Расулоф.
  • Національний конкурс короткого метра — програма українських ігрових, анімаційних та документальних короткометражних робіт. Цьогорічне журі категорії: Алевтина Кахідзе, Нікон Романченко та Стефан Сьохан.

Позаконкурсна програма фестивалю складається з категорій:

  • Фільм-відриття — «Дві сестри» реж. Лукаш Карвовський.
  • FORMA (ФОРМА) — яскрава добірка експериментальних фільмів.
  • Фестиваль фестивалів — фільми-призери провідних фестивалів світу: Канн, Берліна, Локарно, Карлових Вар та інших
  • Українські премʼєри — найновіші українські фільми, що були зняті протягом року. Експериментальні, незалежні, сміливі.
  • Скандинавська панорама — фільми режисер_ок зі скандинавських країн.
  • Опівнічний сеанс — програма неконвенційного жанрового кіно.
  • Ретроспективна програма «Сторіччя» — програма, присвячена ста рокам із дня народження видатних майстрів світового кіномистецтва.
  • Спеціальні події — низка самостійних кіноподій, які лежать поза концептуальними межами традиційних фестивальних програм
  • Фільм-закриття — «Під вулканом» реж. Даміан Коцур

Нагадаємо, до позаконкурсної програми фестивалю увійшло 8 фільмів із програм Каннського кінофестивалю, Sundance та інших. Зокрема — покажуть режисерську версію стрічки  «Смерть Путіна», а також  «Порцелянову війну».

Щоденник фестивалю, який веде для Детектора медіа кинокритик Дмитро Десятерик, читайте тут.

Фото: Анастасія Мантач.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
757
Читайте також
26.10.2024 10:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
581
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду