Герасим’юк: Зараз в Україні не йдеться про повну заборону Telegram, але його треба регулювати

Герасим’юк: Зараз в Україні не йдеться про повну заборону Telegram, але його треба регулювати

18 Жовтня 2024
413
18 Жовтня 2024
15:13

Герасим’юк: Зараз в Україні не йдеться про повну заборону Telegram, але його треба регулювати

413
Голова Нацради каже, що Україні потрібно визначити орган, який відповідатиме за регулювання Телеграму. Зараз Мінцифри відправило відповідний законопроєкт на розгляд Єврокомісії.
Герасим’юк: Зараз в Україні не йдеться про повну заборону Telegram, але його треба регулювати
Герасим’юк: Зараз в Україні не йдеться про повну заборону Telegram, але його треба регулювати

В Україні наразі не йдеться про повну заборону Telegram, але працюють над запровадженням процедур її регулювання. Про це в телеефірі сказала голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк, повідомляє Укрінформ.

За її словами, про повну заборону Telegram говорити зарано, але його слід регулювати. І нічого спільного з утисками свободи слова це не має, каже Герасим’юк.

«Не буде наступом на свободу слова регуляція і можливість комунікувати з платформою в разі грубого порушення нею законів нашої країни, особливо у воєнний час. Ми про повну заборону ще не можемо говорити. Ми зараз працюємо не над забороною, а щоб запровадити нормальні процедури»,  сказала Герасим’юк.

За її словами, Україні потрібно визначити орган, який відповідатиме за регулювання Телеграму. Зараз Міністерство цифрової інформації відправило відповідний законопроєкт про регуляцію Європейській комісії на розгляд.

Герасим’юк вважає, що регулювати діяльність великих інтернет-платформ, зокрема Телеграму, можна використовуючи відповідне європейське законодавство.

«Що ми зараз точно маємо робити, то це працювати з нашими європейськими партнерами для регуляції великих платформ, а там є цілий закон. Там усі великі платформи мають виконувати європейське законодавство, яке для нас ще не працює, бо ми не вступили в Євросоюз. Але ми над цим уже працюємо, щоб це законодавство для нас також було актуальним і щоб запроваджувати ці механізми. Це величезний закон, там 96 статей. Зараз Телеграм розглядають як платформу, яку додадуть до цього переліку, бо він туди не увійшов — попри те, що величезна кількість користувачів є у світі», — сказала Герасим’юк.

Нагадаємо, 25 березня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт  №11115 «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація». У документі, зокрема, пропонується врегулювати роботу телеграму в Україні. 

Ініціатор законопроєкту Микола Княжицький пояснював, що в ньому йдеться не про блокування телеграму, а про те, щоб«запровадити для Telegram таке ж регулювання, яке встановлено законодавством для інших платформ типу Ютубу.  

У серпні Комітет гуманітарної та інформполітики вирішив допрацювати законопроєкт про регулювання Телеграму.

Фото: Ольга Герасим'юк / Нацрада

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
413
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду