Зеленському довіряють 59% опитаних українців, — КМІС

Зеленському довіряють 59% опитаних українців, — КМІС

14 Жовтня 2024
563
14 Жовтня 2024
15:35

Зеленському довіряють 59% опитаних українців, — КМІС

563
Згідно з результатами опитування, рівень довіри до президента не змінився з травня цього року.
Зеленському довіряють 59% опитаних українців, — КМІС
Зеленському довіряють 59% опитаних українців, — КМІС

Довіра до президента України Володимира Зеленського з травня цього року залишається на рівні 59%. Водночас 37% респондентів висловлюють недовіру. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 20 вересня до 3 жовтня.

За даними опитування, на сході України 51% респондентів довіряють і 45% — не довіряють Зеленському. В інших регіонах довіряють дещо більше — 58-62% проти 35-38%, які висловили недовіру.

У КМІС зазначили, що більше довіряють президенту ті, хто вважає, що Захід хоче справедливого миру для України — 69% серед них довіряють проти 29%, які не довіряють. Серед тих, хто вважає інакше, і тих, хто не зміг визначитися із відповіддю на це запитання, 50% і 47% відповідно довіряють президенту, не довіряють — 48% і 42% відповідно

На думку соціологів, ставлення до президента є не лише оцінкою його діяльності як посадової особи, але також у більш широкому трактуванні є маркером внутрішньополітичної ситуації, особливо на тлі повномасштабного вторгнення.

Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів у всіх регіонах України, окрім тимчасово окупованих територій, КМІС опитав 2004 респонденти у віці 18 років і старше, які на момент опитування проживали на території України. 

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,9% для показників, близьких до 50%, 2,5% для показників, близьких до 25%, 1,7% — для показників, близьких до 10%, 1,3% — для показників, близьких до 5%. За умов війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення.

Нагадаємо, після російського вторгнення рівень довіри зріс до 90%, але до кінця грудня 2023 року він знизився до 77%, до лютого 2024 року — до 64%. У травні 59% українців висловили довіру до президента Володимира Зеленського. Водночас, за даними опитування, 55% респондентів скоріше або дуже погано оцінювали діяльність партії «Слуга народу», яка має більшість у парламенті. 

За результатами цього ж опитування, 43% респондентів стверджували, що ситуація з демократією в Україні за п’ять років президенства Володимира Зеленського погіршилася.  З них 28% вважають, що це відбулося через намагання влади згорнути права і свободи громадян. 11% опитаних пов’язують погіршення ситуації з демократією з об’єктивними обставинами воєнного часу. Ще 3% назвали обидві причини.

Фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
563
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду