ЄС вимагає проведення ретельного та незалежного розслідування, яке з'ясує обставини смерті Вікторії Рощиної

ЄС вимагає проведення ретельного та незалежного розслідування, яке з'ясує обставини смерті Вікторії Рощиної

11 Жовтня 2024
528
11 Жовтня 2024
16:40

ЄС вимагає проведення ретельного та незалежного розслідування, яке з'ясує обставини смерті Вікторії Рощиної

528
Як зазначають у ЄС, Вікторія Рощина стала тринадцятою серед журналістів, яких було вбито з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
ЄС вимагає проведення ретельного та незалежного розслідування, яке з'ясує обставини смерті Вікторії Рощиної
ЄС вимагає проведення ретельного та незалежного розслідування, яке з'ясує обставини смерті Вікторії Рощиної

Європейський Союз висловив співчуття сім'ї української журналістки Вікторії Рощиної, яка померла в російському ув'язненні, та заявив, що вимагає проведення ретельного та незалежного розслідування, яке з'ясує обставини смерті. Про це йдеться у повідомленні, розміщеному на офіційному сайті ЄС.

Як ідеться у повідомленні, Вікторія Рощина була відомою українською журналісткою, яка висвітлювала війну Росії проти України. Вона була нагороджена премією «За журналістську мужність» за свою роботу і була сповнена рішучості доносити світові правду про жорстоку агресивну війну Росії та її незаконну окупацію України.

«Її доля є трагічним нагадуванням про багато тисяч осіб, затриманих на окупованих українських територіях та в Росії, а також про репресії, запроваджені російською владою», — зазначають в ЄС. 

Там додають, що за наявною інформацією, Вікторія Рощина померла під час етапування до Москви з в'язниці в Таганрозі.

У заяві наголошують, що свавільно затримавши Рощину на тимчасово окупованих українських територіях у серпні 2023 року, російська влада взяла на себе повну відповідальність за її безпеку, здоров'я та фізичну недоторканність. Вона стала тринадцятою серед журналістів, яких було вбито з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

«ЄС вимагає якнайшвидшого проведення ретельного та незалежного розслідування, яке з'ясує всі обставини смерті Вікторії Рощиної.

ЄС залишається глибоко стурбованим триваючими переслідуваннями, залякуваннями та насильством з боку Росії щодо журналістів та працівників ЗМІ, які висвітлюють події в зонах бойових дій та на лінії фронту. Безпека та захист для них мають бути забезпечені в будь-який час.

Ми рішуче засуджуємо вбивства, фізичні напади, свавільні затримання, залякування, переслідування та стеження онлайн і офлайн, з якими часом стикаються журналісти під час виконання своєї професії. Порушення прав людини та зловживання щодо журналістів не можуть залишатися безкарними.

ЄС підтверджує свою тверду прихильність притягненню до відповідальності всіх виконавців і співучасників воєнних злочинів, скоєних у зв'язку з російською агресією проти України», — йдеться в заяві Європейського Союзу.

Нагадаємо, вчора, 10 жовтня, стало відомо про смерть журналістки Вікторії Рощиної в російському ув’язненні. Обставини її смерті поки невідомі. За даними ГУР, Рощина мала бути включена в один із найближчих обмінів полоненими. Її мали етапувати у в'язницю «Лефортово» у Москві, щоб підготувати повернення до України.

У зв’язку з інформацією про смерть української журналістки в російському ув'язненні кримінальне провадження, відкрите за фактом її зникнення, докваліфікували. Тепер Служба безпеки розслідуватиме воєнний злочин, поєднаний з умисним убивством.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» заявила, що вимагає розслідування обставин смерті Вікторії Рощиної.

11 жовтня о 19:00 на майдані Незалежності в Києві пройде акція вшанування пам’яті української журналістки Вікторії Рощиної, яка загинула в російському ув'язненні.

Журналістка-фрилансерка та позаштатна авторка «Української правди» Вікторія Рощина зникла на окупованій росіянами території України в серпні 2023 року. Про це стало відомо в жовтні 2023-го. Як повідомила головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва, журналістка не мала редакційного завдання від «УП», але була їхньою позаштатною авторкою. Редакція також не знала, який матеріал готує Вікторія.

27 травня 2024 року росіяни визнали, що утримують українську журналістку Вікторію Рощину на своїй території.

За даними Медійної ініціативи за права людини, Росія могла утримувати Вікторію Рощину в слідчому ізоляторі №2 Таганрога та у виправній колонії №77 в окупованому Бердянську, де до полонених широко застосовують тортури. Зокрема, Таганрог відомий як одне з найбільш жорстоких для українців місць утримання на території Росії.

Читайте також: 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
528
Читайте також
11.10.2024 09:37
Вікторія Бега, Христина Коціра, «hromadske»
394
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду