На кордоні Одещини та Придністров’я встановлюють телекомунікаційні вишки, які блокуватимуть російський сигнал

На кордоні Одещини та Придністров’я встановлюють телекомунікаційні вишки, які блокуватимуть російський сигнал

8 Жовтня 2024
347
8 Жовтня 2024
22:57

На кордоні Одещини та Придністров’я встановлюють телекомунікаційні вишки, які блокуватимуть російський сигнал

347
В Одеській області стартував масштабний проєкт із боротьби з російською пропагандою «Український сигнал».
На кордоні Одещини та Придністров’я встановлюють телекомунікаційні вишки, які блокуватимуть російський сигнал
На кордоні Одещини та Придністров’я встановлюють телекомунікаційні вишки, які блокуватимуть російський сигнал

В Одеській області на кордоні з невизнаним Придністров’ям встановлюють телекомунікаційні вишки, які блокуватимуть російський теле- та радіосигнал. Зараз обладнання перебуває на стадії тестування. Про масштабний проєкт із боротьби з російською пропагандою «Український сигнал», який стартував на Одещині, йдеться у сюжеті «Подробиць» для телемарафону «Єдині новини». 

«Цій проблемі вже багато років. Саме з території Молдови, частина якої перебуває під цілковитим контролем держави-агресора, жителі Одещини отримували сигнали ворожого телебачення. І ось, нарешті, проблему почали вирішувати на державному рівні. Фахівці Державної служби спецзв’язку та захисту інформації встановлюють уздовж кордону спеціальні вежі, які блокують російські теле- та радіосигнали. Таких – в області вже п’ятнадцять», - розповідають журналісти. 

Жителька прикордонного села Кучурган у коментарі «Подробицям» повідомила, що тепер її телевізор ловить сигнал лише українських каналів, проте нещодавно, за її словами, «була геть інша ситуація»  -  з Придністров'я транслювалися російські мовники і місцеві дивилися усі телеканали підряд. «Так, люди дивилися не наше, люди дивилися саме російське, тому говорили, що оте, що сталося в Бучі, те, що сталося в Ірпіні – говорили, що це все постановочне. І 

завдяки цьому населення, яке споживало, продукт з Придністров'я, звичайно жило тим  інформаційним полем яке вливала сюди Росія», - каже мешканка Кучургана. 

У місцевій райадміністрації журналістам пояснили, що йдеться про аналогове мовлення, яким і досі, особливо у сільській  

місцевості, користується чимало людей. Такий сигнал, зазначається у сюжеті, приймається «не те що простими антенами, а навіть звичайною проволокою, навіть гвоздя в стінку забив - і все».

Представник місцевої райадміністрації підтверджує: «Дуже потужний сигнал іде з Придністров'я, дуже потужний. Скоріш за все, він розрахований на те, щоб накривати і саме прикордонні райони України. І люди, коли це чують, вони… Ну, деякі розуміють, а деякі починають цьому вірити. Цього не повинно бути, та і все».  

Саме тому в рамках проекту «Український сигнал» фахівці Державної служби спецзв'язку та захисту інформації почали блокувати ворожі теле- та радіотрансляції, йдеться у сюжеті.

Для цього на Одещині вздовж кордону встановили спеціальні вежі,  які журналісти через заходи безпеки не стали показувати, але, повідомили вони, «днями запрацювало вже 15 таких блокувальників. Ці частоти досить легко знаходяться, тому що вони розроблені так, щоб бути сприйнятим на будь-яке побутове ТВ та радіообладнання. Тому в нас нема проблеми визначати ці частоти. Ну і відповідно, налаштовувати обладнання укрсигналу». 

Інформаційний вакуум, який утворюється після блокування ворожого сигналу, заповнюється посиленим українським мовленням, і у такий спосіб вирішується ще одна проблема, зазначають автори сюжету  -  проблема браку вітчизняного контенту у «восьми певних населених пунктах, тому що ті дальні райони на межі з кордоном з придністровським сегментом, вони десь в низинах, куди не доходив наш сигнал. І це була проблема, тому що наші люди слухали зовсім інше».  

Зараз обладнання тестують, і якщо ворожі телетрансляції тут уже в минулому, то російське радіо, розповідають журналісти,  «і досі спіймати доволі легко,  у чому цьому ми переконалися самі.  Такі дірки зв'язківці пояснюють тим, що триває налаштування системи. Проблеми виявляють, і їх невдовзі розв'яжуть».  

Читайте також:

Фото: ілюстративне, з відкритих джерел

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
347
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду