«Репортери без кордонів» дізналися, де росіяни утримують кількох незаконно арештованих мелітопольських журналістів

«Репортери без кордонів» дізналися, де росіяни утримують кількох незаконно арештованих мелітопольських журналістів

3 Жовтня 2024
449
3 Жовтня 2024
15:00

«Репортери без кордонів» дізналися, де росіяни утримують кількох незаконно арештованих мелітопольських журналістів

449
Зокрема, за даними RSF, адміністраторка телеграм-каналу «Мелітополь — це Україна» Яна Суворова та її колега Владислав Гершон перебувають у слідчому ізоляторі в Маріуполі, а журналістка видання «РІА Мелітополь» Анастасія Глуховська — у Ростовській області Росії.
«Репортери без кордонів» дізналися, де росіяни утримують кількох незаконно арештованих мелітопольських журналістів
«Репортери без кордонів» дізналися, де росіяни утримують кількох незаконно арештованих мелітопольських журналістів

Через рік після рейду російських окупантів у Мелітополі, який призвів до арешту кількох журналістів і дописувачів новинних телеграм-каналів, міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) розслідувала їхню долю та розшукала кількох із них у російських в'язницях.

20 серпня 2023 року був заарештований адміністратор телеграм-каналу «РІА Мелітополь» Георгій Левченко. Кілька місяців про його долю нічого не було відомо. Лише 29 жовтня російські пропагандисти опублікували відео, в якому змусили адміністраторів мелітопольських телеграм-каналів «зізнатися» в тому, що вони нібито співпрацювали з українськими спецслужбами, зокрема передавали дані про пересування російської техніки.

За даними кількох джерел RSF, Левченка могли перевести до слідчого ізолятора в Маріуполі. Утім, співрозмовники не змогли підтвердити цю інформацію.

Водночас у цій в'язниці RSF знайшли адміністраторку телеграм-каналу «Мелітополь — це Україна» Яну Суворову та її колегу Владислава Гершона, яких також заарештували на світанку 20 серпня 2023 року та згодом показали у так званому «репортажі».

У документі ФСБ, з яким ознайомилися RSF, двох журналістів звинувачують у «намірі брати участь у диверсійних і терористичних операціях». До прибуття в Маріуполь журналістів переміщали по кількох місцях ув’язнення. Іноді вони опинялися серед російських ув'язнених-рецидивістів або в камерах настільки переповнених, що доводилося спати стоячи.

Журналістка видання «РІА Мелітополь» Анастасія Глуховська була заарештована під час акції 20 серпня 2023 року. Спершу її утримували в магазині господарчих товарів у Мелітополі, перетвореному росіянами на імпровізовану в'язницю, а потім перевели до СІЗО в селі Приазовське, що за 30 кілометрів звідти. Її звинувачують у «тероризмі». Згідно з інформацією RSF, зараз її утримують у Ростовській області Росії.

RSF також дізналися, що громадянський журналіст Євген Ільченко, якого росіяни заарештували в окупованому Мелітополі за створення телеграм-каналу з новинами про російську окупацію міста, зазнавав тортур і був залучений до примусової праці, зокрема риття траншей для російських військових. Це перший випадок, зафіксований RSF за 40 років, коли медійник опинився в рабстві й був примушений до участі у війні проти власної країни.

Як повідомляють RSF, Євген Ільченко повернувся до в’язниці після кількох місяців примусового риття траншей. За даними одного з джерел, станом на серпень 2024 року його могли утримувати в Таганрозі в суворих умовах. 

Нагадаємо, 20 серпня 2023 року окупанти затримали шістьох журналістів та адміністраторів видань і телеграм-каналів «РІА Мелітополь» і «Мелітополь — це Україна». Лише у жовтні росіяни повідомили про це на своїх пропагандистських ресурсах.

Через затримання адміністраторів росіяни заволоділи телеграм-каналом українського видання «РІА Мелітополь» та почали публікувати там власні пропагандистські новини. Однак редакція створила новий канал та чат і продовжує працювати. 

«Репортери без кордонів» (RSF) засудили «арешт» російськими загарбниками українських медійників і закликали негайно їх звільнити. 

Колаж: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
449
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду