Марк Рютте офіційно очолив НАТО і назвав Україну головним пріоритетом

Марк Рютте офіційно очолив НАТО і назвав Україну головним пріоритетом

1 Жовтня 2024
318
1 Жовтня 2024
14:38

Марк Рютте офіційно очолив НАТО і назвав Україну головним пріоритетом

318
Новий генсек заявив, що домагатиметься виконання зобов’язань Альянсу перед Україною, зокрема про незворотність її вступу в НАТО, а також назвав пріоритетом також посилення військової допомоги Києву.
Марк Рютте офіційно очолив НАТО і назвав Україну головним пріоритетом
Марк Рютте офіційно очолив НАТО і назвав Україну головним пріоритетом

У вівторок, 1 жовтня, колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте офіційно прийняв повноваження Генерального секретаря НАТО від свого попередника Єнса Столтенберґа. Про це повідомляють «Європейська правда» та «Радіо Свобода».

Церемонія передачі повноважень пройшла на засіданні Північноатлантичної ради у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. Щоб відзначити момент передачі повноважень, Єнс Столтенберг вручив Рютте символічний молоток, який у 1963 році НАТО подарувала Ісландія. 

У своїй першій промові на посаді генсека Марк Рютте назвав Україну серед трьох основних пріоритетів. Він заявив, що домагатиметься виконання зобов’язань Альянсу перед Україною, зокрема щодо незворотності її шляху до вступу в НАТО.

«Тому що в Європі не може бути довготривалої безпеки без сильної, незалежної України. Я знаю з особистого досвіду, після збиття рейсу MH17 у 2014 році, що конфлікт в Україні не обмежується лінією фронту. Тож ми повинні зробити свою частину роботи. Ми повинні зберігати цю підтримку в майбутньому, тому що місце України по праву — у НАТО», — сказав Рютте. 

На своїй першій пресконференції на посаді Марк Рютте назвав пріоритетом також посилення військової допомоги Києву. За його словами, що більше допомоги надавати Україні, то швидше закінчиться війна.

На запитання журналістів, чи підтримує він позицію попереднього генсека, що потрібно дозволити Україні бити західною зброєю вглиб Росії, він відповів, що розуміє цей запит України і що вона має на це законне право. «Зрештою, це право кожної країни визначати, яку допомогу вони надають, це не залежить від мене», — сказав Рютте.

Відзначимо, Північноатлантична Рада затвердила прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаді нового Генерального секретаря НАТО ще в червні 2024-го. Тепер же відбувся офіційний ступ Рютте на нову посаду.

Перед тим президент Румунії Клаус Йоганніс вийшов з перегонів за посаду генсека НАТО, тож Рютте залишився єдиним кандидатом та заручився підтримкою всіх країн Альянсу.

Фото: Марк Рютте / X

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
318
Читайте також
26.06.2024 14:14
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
1 239
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду