Джуліан Ассанж публічно виступить на правовому комітеті ПАРЄ

Джуліан Ассанж публічно виступить на правовому комітеті ПАРЄ

25 Вересня 2024
395
25 Вересня 2024
15:53

Джуліан Ассанж публічно виступить на правовому комітеті ПАРЄ

395
Виступ Ассанжа відбудеться у французькому Страсбурзі 1 жовтня.
Джуліан Ассанж публічно виступить на правовому комітеті ПАРЄ
Джуліан Ассанж публічно виступить на правовому комітеті ПАРЄ

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж вперше після свого звільнення з британської в’язниці виступить публічно під час свідчення в Комітеті з правових питань і прав людини Парламентської асамблеї Ради Європи. Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву WikiLeaks.

Рішення запросити Ассанжа ухвалили після доповіді ПАРЄ щодо його справи, в якій було зроблено висновок, що він був політичним в’язнем.

Автори документа також закликали Велику Британію провести розслідування щодо того, чи зазнавав він нелюдського поводження під час свого ув’язнення.

Виступ Ассанжа відбудеться у французькому Страсбурзі 1 жовтня.

Нагадаємо, 24 червня, засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа звільнили з британської в'язниці. Перед тим Ассанж уклав угоду з міністерством юстиції США і погодився визнати себе винним у публікації конфіденційних військових документів. Відповідно до умов нової угоди, прокурори міністерства юстиції вимагатимуть 62-місячного ув’язнення, що дорівнює терміну, який Ассанж уже відсидів у лондонській в'язниці суворого режиму, поки боровся проти екстрадиції до США.

Влада США переслідувала Ассанжа за публікацію конфіденційних військових документів, які йому надала колишня аналітикиня армійської розвідки Челсі Меннінг у 2010 і 2011 роках.

Ідеться про тисячі сторінок нефільтрованих американських дипломатичних телеграм, звіти про діяльність, пов'язану з війною в Іраку, та інформацію про ув'язнених у тюрмі Ґуантанамо.

Асанж із 2012 року жив у Посольстві Еквадору в Лондоні, де попросив прихистку. Британія відхилила запит Еквадору про призначення Ассанжа членом дипломатичної місії. У 2019 році Ассанжа позбавили права на політичний притулок в Еквадорі та затримали британські правоохоронці.

Велика Британія відмовлялася екстрадувати Ассанжа до Сполучених Штатів через його нестабільний психічний стан. У 2022 році, після того як США гарантували гуманне поводження з ув’язненим, Британія схвалила екстрадицію Ассанжа до Штатів, однак він направив нову апеляцію на це рішення. У березні 2024-го Високий суд Лондона вирішив не екстрадувати Ассанжа  до США до завершення розгляду його апеляції.

Фото: Джуліан Ассанж вийшов із суду США / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
395
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду