Депутат Дмитрук повідомив, що його затримали у Британії. Independent назвала його «захисником УПЦ»

Депутат Дмитрук повідомив, що його затримали у Британії. Independent назвала його «захисником УПЦ»

25 Вересня 2024
453
25 Вересня 2024
12:19

Депутат Дмитрук повідомив, що його затримали у Британії. Independent назвала його «захисником УПЦ»

453
У коментарі британській газеті Дмитрук розповів, що Зеленський вимагає його екстрадиції, а уряд Британії начебто забезпечив йому захист.
Депутат Дмитрук повідомив, що його затримали у Британії. Independent назвала його «захисником УПЦ»
Депутат Дмитрук повідомив, що його затримали у Британії. Independent назвала його «захисником УПЦ»

Народний депутат Артем Дмитрук, який, за даними українських правоохоронців, незаконно виїхав з України,  повідомив, що його затримали у Великій Британії і в рамках його справи вже пройшло судове засідання. Про це політик розповів у своєму телеграмі.

«Зеленський вимагає моєї термінової екстрадиції. Сьогодні в рамках цього процесу я був затриманий співробітниками правоохоронних органів — після цього відбулося судове засідання. Скажу одне: я буду залишатися з вами на звʼязку», — сказав Дмитрук у відео, не надавши інших подробиць.

Крім того, сьогодні Дмитрук у коментарі британському виданню The Independent заявив, що президент Володимир Зеленський нібито вимагає від Великої Британії екстрадувати його. Депутат сказав, що оскаржить цей запит. За його словами, уряд Британії забезпечив йому захист.

Як пише Independent, під час судового засідання депутат стверджуватиме, що він є жертвою політичних утисків з боку української влади через його підтримку церкви.

Матеріал Independent вийшов під заголовком: «Зеленський вимагає від Великої Британії видати політичного опонента у суперечці з Українською православною церквою» — стверджує, начебто Дмитрук «намагався захистити Українську православну церкву».

Газета описує, як депутат «в драматичному стилі» втік до Британії, де перебуває його сім’я — доїхавши до кордону з Молдовою на таксі і перетнувши кордон через ліси.

Видання у своїй публікації стверджує, що запит на екстрадицію Дмитрука ґрунтується на звинуваченнях у «хуліганстві» через інцидент у 2020 році, коли нардеп «намагався силою проникнути на політичну зустріч».

Нагадаємо, 24 серпня народний депутат Артем Дмитрук незаконно перетнув український кордон з Молдовою. За даними джерел «УП», того ж дня він покинув територію Молдови і з аеропорту «Кишинів» полетів в Італію.

Вже 25 серпня, після того як стало відомо про втечу нардепа, генеральний прокурор повідомив Дмитруку про підозру в нападі на правоохоронця та військового і спробі викрасти зброю.

За даними слідства, йдеться про два епізоди. В одному депутат разом із групою людей в Одесі напав на правоохоронця, завдавши йому тілесних ушкоджень та намагаючись викрасти в нього зброю (про це раніше офіційно не повідомлялося). В іншому йдеться про бійку в центрі Києва в жовтні 2023 року за участю Дмитрука та депутата від «Слуги народу» Олександра Куницького, коли нардеп завдав колишньому військовому декілька ударів, зокрема в голову.

29 серпня депутата Артема Дмитрука оголосили в міжнародний розшук. Того ж дня Печерський районний суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту без права застави.

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що Артему Дмитруку хтось допоміг перетнути кордон, імовірно, службові особи різних органів. За даними «УП», Україна відправила Молдові запит на затримання Дмитрука, але не надала для цього жодних підстав (як-от рішення суду чи підозру у скоєнні злочину), тож його не було реалізовано. 

Артем Дмитрук був обраний депутатом Верховної Ради у 2019 році від партії «Слуга народу». Був членом Комітету з питань правоохоронної діяльності. У листопаді 2021-го Дмитрука виключили зі складу фракції та комітету після того, як він дав інтерв'ю підозрюваному в держзраді Анатолію Шарію, де заявив про своє розчарування в «Слузі народу». 

Дмитрук відомий численними скандалами, зокрема антивакцинаторською позицією та підтримкою УПЦ МП. У 2020 році він клав квіти до Будинку профспілок в Одесі, де 2 травня 2014 року загинула група сепаратистів, а в січні 2022-го влаштував бійку в Одеській міськраді, щоби пройти до зали засідань. 

Вже цього року Дмитрук став іподияконом УПЦ МП, а в лютому вніс заставу за ієродиякона УПЦ МП Павла Музичука, якого підозрюють у виправдовуванні збройної агресії РФ. У листопаді 2023-го Дмитрук разом з низкою нардепів від «Слуги народу» та колишньої «ОПЗЖ» збирали підписи до спікера Руслана Стефанчука з вимогою відправити законопроєкт «про заборону УПЦ МП» до Венеційської комісії, щоб зірвати його подальше просування. У квітні 2024 року журналісти Bihus.Info з'ясували, що Дмитрук співпрацював з підозрюваним у держзраді священником УПЦ МП Сергієм Чертиліним у протидії прийняттю законопроєкту про заборону пов'язаних із РПЦ організацій.

Фото: Артем Дмитрук / antikor.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
453
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду