Ігор Розкладай: «В умовах війни заборона телеграму є бажаною дією з боку України»

Ігор Розкладай: «В умовах війни заборона телеграму є бажаною дією з боку України»

20 Вересня 2024
682
20 Вересня 2024
19:02

Ігор Розкладай: «В умовах війни заборона телеграму є бажаною дією з боку України»

682
Медіаексперт припустив, що на рішення РНБО про обмеження телеграму могло вплинути затримання Павла Дурова у Франції.
Ігор Розкладай: «В умовах війни заборона телеграму є бажаною дією з боку України»
Ігор Розкладай: «В умовах війни заборона телеграму є бажаною дією з боку України»

На рішення РНБО про обмеження використання телеграму в державних, безпекових та військових установах могло вплинути затримання Дурова у Франції і звинувачення його у співучасті в обороті наркотиків та зберіганні дитячого порно.

Про це «Детектору медіа» розповів заступник директора ЦЕДЕМ, експерт із медійного права Ігор Розкладай.

«Ці злочини в Україні так само скоюються: це і продаж наркотичних речовин, і проституція — все це робиться через телеграм. Відповідно, жодної взаємодії з державою Україна телеграм, по суті, не має. Тому я вважаю, що це ефект накопичення причин. Французький кейс став певною мірою тригером, але це тільки моє припущення», — каже Ігор Розкладай.

Проте він зазначив, що детально коментувати рішення РНБО складно, адже його немає в публічному доступі: «В новині на сайті Ради нацбезпеки і оборони йдеться, що відбулося засідання, було ухвалено рішення щодо заборони встановлення та використання телеграму на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців сил безпеки та оборони. Також підприємств критичної інфраструктури, крім випадків, коли це є службовим обов'язком, як, наприклад, комунікація з Представництвом президента в Криму, тому що там інших каналів комунікації як таких немає. Єдина проблема в тому, що як такого рішення публічного немає, тому ми послуговуємось по суті тільки новиною, в якій сказано те, що сказано». 

У цій новині не йдеться про приватні пристрої, тож працівники цих установ, за словами експерта, зможуть і надалі встановлювати на власні гаджети будь-які месенджери. Чи є це правильним — дискусійне питання, адже, наприклад, представникам певних міжнародних інституцій з міркувань безпеки не дозволяють використовувати зум чи інші платформи.

«Враховуючи те, що таке телеграм і яка його природа, така дія вважається базою. Чи буде це ухвалено на рівні держави, залежить від Ради нацбезпеки або, скоріше, парламенту, який мав би все ж таки ухвалити відповідні законодавчі основи для блокування. Але телеграм має російське походження, і є досить багато свідчень про зв'язки з Росією. Коли Росія декларує знищення України, використовувати російський месенджер — це як стріляти собі в ногу. Очевидно, що в умовах війни заборона телеграму є бажаною дією з боку України. І не тільки України, тому що телеграм зараз як вірус поширюється в інших країнах, і це теж питання до діяльності Росії та інформаційної складової її війни», — каже Ігор Розкладай.

Нагадаємо, 20 вересня Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) ухвалив рішення обмежити використання месенджера «Телеграм» у державних органах, військових формуваннях та на об'єктах критичної інфраструктури. 

Начальник ГУР МО України Кирило Буданов навів дані щодо наявності в російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів телеграму, зокрема й видалених повідомлень, а також їхніх персональних даних.

Проте рішення РНБО не забороняє військовим та держслужбовцям вести офіційні сторінки в телеграмі.

Фото: фейсбук Ігоря Розкладая

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
682
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду