Парламент Грузії ухвалив пакет законів проти «ЛГБТ-пропаганди»

Парламент Грузії ухвалив пакет законів проти «ЛГБТ-пропаганди»

17 Вересня 2024
381
17 Вересня 2024
20:45

Парламент Грузії ухвалив пакет законів проти «ЛГБТ-пропаганди»

381
Пакет містить 19 законопроєктів і передбачає, зокрема, обмеження свободи зібрань та цензуру медіа.
Парламент Грузії ухвалив пакет законів проти «ЛГБТ-пропаганди»
Парламент Грузії ухвалив пакет законів проти «ЛГБТ-пропаганди»

У Грузії парламент ухвалив пакет законів проти «ЛГБТ-пропаганди», який критикували в Євросоюзі та Раді Європи. Про це повідомив портал Formula News.

Пакет містить 19 законопроєктів і передбачає, зокрема, обмеження свободи зібрань та цензуру медіа. Основною частиною законодавчого пакета є законопроєкт «Про сімейні цінності та захист неповнолітніх», а інші 18 є похідними від нього. Зміни вносяться в різні закони, цивільний кодекс, трудовий кодекс, законодавство про освіту тощо.

Згідно із пакетом законів, в країні буде неприпустимо реєструвати альтернативний шлюбний союз, який суперечить встановленим законодавством Грузії умовам, та усиновлювати дітей одностатевим парам, людям, гендерна ідентичність яких відрізняється від біологічної статі, а також самотнім людям, сексуальна орієнтація яких не є гетеросексуальною.

Окрім цього, в навчальних закладах, медіа та рекламі заборонятиметься поширення «ЛГБТ-пропаганди».

Для конституційних змін у рамках цієї ініціативи керівній партії «Грузинська мрія» потрібна конституційна більшість, однак вони її не мають. За словами спікера парламенту Шалви Папуашвілі, саме тому депутати вирішили ухвалити закон на цьому етапі, оскільки для цього в них є достатня кількість голосів. Що стосується змін до конституції, то вони плануються після виборів у разі отримання конституційної більшості в парламенті.

«Грузинська мрія» має намір додати до статті 30 Конституції Грузії, яка розглядає сім'ю як союз між чоловіком і жінкою, третій абзац такого змісту: «Захист сімейних цінностей і неповнолітніх забезпечується конституційним правом Грузії».

Нагадаємо, керівна партія Грузії «Грузинська мрія» офіційно внесла пропозиції змін до конституції країни, спрямовані на «протидію ЛГБТ-пропаганді», у квітні цього року. У проєкті йшлося про регулювання «стосунків, що передбачають союз генетичного чоловіка і генетичної жінки», і заборону поширення матеріалів і проведення заходів для «пропаганди одностатевих відносин, інцесту, медичної зміни статі».

У серпні закон про заборону «пропаганди ЛГБТК+» у школах прийняли в Болгарії. Прийнята поправка до болгарського закону про освіту забороняє «пропаганду, заохочення або підбурювання у будь-який спосіб, прямо чи опосередковано, в системі освіти ідей і поглядів, пов'язаних з нетрадиційною сексуальною орієнтацією та/або гендерною ідентичністю, відмінною від біологічної».

Фото: Formula News

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
381
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду