Два пропагандисти кримського телеканалу «Міллет» отримали підозри

Два пропагандисти кримського телеканалу «Міллет» отримали підозри

17 Вересня 2024
248
17 Вересня 2024
14:47

Два пропагандисти кримського телеканалу «Міллет» отримали підозри

248
Ведучого та «журналістку» окупаційного кримськотатарського каналу підозрюють у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.
Два пропагандисти кримського телеканалу «Міллет» отримали підозри
Два пропагандисти кримського телеканалу «Міллет» отримали підозри

Правоохоронці повідомили про підозру двом журналістам кримського окупаційного телеканалу «Міллет». Про це повідомила прокуратура АР Крим та міста Севастополя.

Їх підозрюють у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України). Санкція статті передбачає до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Слідство встановило, що один з підозрюваних у 2016 році був ведучим програми новин на телеканалі «Міллет». Зокрема, він вів випуски, присвячені нібито «диверсійним операціям українських спецпідрозділів», «питанням утисків кримських мусульман з боку України», «боротьбі з тероризмом» тощо.

Інша «журналістка» у 2017 році вела на телеканалі суспільно-політичне ток-шоу за участю запрошених проросійських діячів та представників окупаційної влади.

В ефірах пропагандистських програм, які транслювались на сторінках телеканалу «Міллет» у Youtube та Rutube, підозрювані неодноразово публічно закликали до зміни меж території та державного кордону України.

Судово-лінгвістична експертиза дійшла висновку, що виступи підозрюваних містять висловлювання, спрямовані на підтримку дій держави-агресора та її окупаційної адміністрації.

Нагадаємо, у квітні прокуратура Криму скерувала до суду обвинувальний акт щодо ведучої кримського окупаційного телеканалу «Міллет» Айше Шулакової. За даними правоохоронців, Шулакова систематично просуває російські наративи та сприяє створенню «позитивного ефекту» від вторгнення Росії в Україну, виправдовуючи в такий спосіб збройну агресію ворога.

У серпні 2015 року Роскомнагляд видав ліцензії на мовлення в окупованому Криму прокремлівській кримськотатарській телерадіокомпанії (телеканал «Міллет» і радіостанція «Ветан Седаси»). 1 вересня о 7 ранку телеканал «Міллет» розпочав аналогове та цифрове тестове мовлення. 

Перед тим, у квітні 2015 року, через відсутність реєстрації за російським законодавством припинив роботу  телеканал ATR та інші ЗМІ кримськотатарського медіахолдингу ATR, до якого входили ще дитячий телеканал Lale («Ляле»), радіостанції Meydan («Мейдан») і «Лідер». Напередодні «глава» окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов заявив, що «у напіввоєнний час» робота таких телеканалів як кримськотатарський канал ATR неприпустима.

Фото: прокуратура АР Крим та міста Севастополя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
248
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду