Німецькі журналісти разом із міжнародними медіа-партнерами проаналізували цілі та методи «машини брехні Путіна»

Німецькі журналісти разом із міжнародними медіа-партнерами проаналізували цілі та методи «машини брехні Путіна»

16 Вересня 2024
341
16 Вересня 2024
23:46

Німецькі журналісти разом із міжнародними медіа-партнерами проаналізували цілі та методи «машини брехні Путіна»

341
«Поле битви - це голови населення планети Земля. Це поле битви залишиться за нами», - заявляє керівник кремлівської «Агенції соціального дизайну» Ілля Гамбашидзе.
Німецькі журналісти разом із міжнародними медіа-партнерами проаналізували цілі та методи «машини брехні Путіна»
Німецькі журналісти разом із міжнародними медіа-партнерами проаналізували цілі та методи «машини брехні Путіна»

«Агенція соціального дизайну» («АСД»), афілійована з Кремлем, намагається впливати на громадську думку та політичні процеси в усьому світі, щоби підготувати на Заході ґрунт для споживання російського наративу і посилити існуючі соціальні конфлікти. Його інструменти - підробки й брехня. Про це йдеться у програмі новин Tagesschau німецького телеканалу ARD.

Повідомляється, що низка німецьких і міжнародних ЗМІ проаналізували цілі та методи «машини брехні Путіна». 

Зазначається, що витік внутрішніх документів із «АСД», які проаналізували німецький громадський телерадіомовник WDR, NDR Media GmbH, найбільша німецька щоденна газета «Süddeutsche Zeitung» та естонське видання Delfi разом із міжнародними медіа-партнерами, дає «глибоке уявлення про дезінформаційну роботу пов'язаного з Кремлем агентства й ясно показує, як компанія намагається впливати на думки та політичні процеси в усьому світі».

Документи датовані серединою 2024 року. 

«Мета одна: німці повинні якомога більше боятися майбутнього», - зауважують журналісти

Політтехнолог Ілля Гамбашидзе, який керує «АСД», вважається одним із найактивніших «інформаційних воїнів Москви». Західні спецслужби вважають, що його агентство працює від імені адміністрації президента РФ та безпосередньо на Володимира Путіна та його війну. 

У відеосюжеті Tagesschau Гамбашидзе предстає у камуфляжі, на рукаві видно нашивку із написом «Российские Идеологические Вооруженные Силы».   

«Гамбашидзе не веде цю війну на полі бою в Україні, скоріше він веде битву за уми. Його вважають своєрідним спадкоємцем колишнього наближеного до Путіна Євгена Пригожина, вбитого у 2023 році, та його «фабрик тролів», - йдеться у розслідуванні. 

Зазначається, що агентство Гамбашидзе намагається впливати на громадську думку та політичні процеси в усьому світі, щоби підготувати на Заході ґрунт для споживання російських наративів і посилити існуючі соціальні конфлікти. Інструменти «АСД» - підробки й брехня. Близько сотні «фахівців» мають працювати над декількома дезінформаційними кампаніями в різних країнах одночасно. Зокрема, за допомогою карикатур та інтернет-мемів, що містять фейкові новини та російські наративи, які потім поширюються ботами та фейковими акаунтами в соціальних мережах. 

Гамбашидзе, вважають розслідувачі, відповідає за кампанію «Двійник» (Doppelgänger), у рамках якої авторитетні новинні сайти, такі як Süddeutscher Zeitung і Spiegel, були точно відтворені з метою поширення дружніх до Росії наративів і фейків. 

У своїй діяльності «АСД» має дуже конкретні цілі, які фіксуються у так званих KPI. 

Основними цілями інформвійни є Німеччина, Франція, Ізраїль та Україна. 

Так, мета «інформаційних воїнів Москви» у Німеччини - посіяти невпевненість, страх, посилити позиції радикальних партій, зменшити підтримку України, розсварити країну зі США тощо. 

В «АСД» уважно стежать за протестними акціями у Німеччині, визначають больові точки та вивчають, як це можна використати у своїх пропагандистських кампаніях. 

«Поле битви - це голови населення планети Земля. Це поле битви залишиться за нами», - заявляє Гамбашидзе в промовідео, яке опинилося у розпорядженні західних журналістів. Експерти вважають відео аутентичним. 

На початку вересня уряд США офіційно звинуватив «АСД» зокрема у намаганні вплинути на вибори президента США. Міністерство юстиції США вилучило десятки вебсайтів, які можна було б приписати поточній російській кампанії з дезінформації «Двійник». 

Габашидзе, повідомляють розслідувачі, не відповів на запитання WDR, NDR, SZ та їхніх міжнародних медіа-партнерів. Прессекретар Путіна також залишив без відповіді низку питань. 

Як зазначає «Голос Америки» у своєму матеріалі «Розслідування: хто такий Ілля Гамбашидзе, який потрапив під санкції США за дезінформаційні кампанії на замовлення Кремля?», повну біографію Іллі Гамбашидзе за відкритими джерелами відновити складно, проте основні дані доступні. 

Політтехнолог народився в Києві у 1977 році, згідно з інформацією Управління з контролю за іноземними активами (OFAC), який відповідає за дотримання американських санкцій, а також ділових документів, які знаходяться у розпорядженні Голосу Америки. 

У 2008 році Гамбашидзе захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата соціологічних наук у Російському державному гуманітарному університеті. Тема його роботи: "Особливості розвитку місцевого самоврядування Російської Федерації в контексті партійної системи". 

Гамбашидзе працював радником заступника голови Державної Думи Петра Толстого, про що свідчить протокол засідання постійного комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи від 2017 року. 

За повідомленнями ЗМІ, Гамбашидзе також працював на тимчасово виконувача обов'язків голови Калмикії Бату Хасікова, а напередодні виборів-2023 - на партію ЛДПР. 

Раніше ми повідомляли, що «Агенція соціального дизайну» політтехнолога Іллі Гамбашидзе на замовлення адміністрації президента РФ активно використовує непрості взаємовідносини президента України Володимира Зеленського зі своїм попередником Петром Порошенком, ексголовнокомандувачем Валерієм Залужним та чинним мером Києва Віталієм Кличком для поляризації суспільства та дестабілізації політичної ситуації в Україні. Про це йдеться в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Схеми», журналісти якого у межах міжнародного журналістського консорціуму отримали внутрішні документи підсанкційної в ЄС та США «Агенції соціального дизайну».

Фото: Ілля Гамбашидзе/скриншот з сайту «Радіо Свобода» 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
341
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду