У Києві відкриють тимчасову Алею пам’яті Георгія Ґонґадзе

У Києві відкриють тимчасову Алею пам’яті Георгія Ґонґадзе

12 Вересня 2024
349
12 Вересня 2024
15:58

У Києві відкриють тимчасову Алею пам’яті Георгія Ґонґадзе

349
Алея побудована у форматі виставки та складатиметься з інформаційних банерів про життя та вклад Георгія в незалежну журналістику та громадянське суспільство України.
У Києві відкриють тимчасову Алею пам’яті Георгія Ґонґадзе
У Києві відкриють тимчасову Алею пам’яті Георгія Ґонґадзе

У Києві відкриють тимчасову Алею пам’яті Георгія Ґонґадзе, яку протягом тижня зможуть відвідати всі охочі. Відкриття відбудеться 16 вересня о 12:00 на Контрактовій площі. Про це повідомила команда Премії імені Георгія Ґонґадзе.

«Вперше з командою Премії організовуємо Тиждень памʼяті Георгія Ґонґадзе, який розпочинається відкриттям меморіальної Алеї. В умовах агресивних спроб Росії вкотре прив’язати нас, українців, до себе, важливо повертатися не просто до витоків історії, а до конкретних особистостей. Людей, які були рушіями зміни, які стали поштовхом до історичних змін. Георгій був саме таким. Алея, яку ми відкриваємо у Києві на Контрактовій, якраз і має продемонструвати внесок Ґонґадзе у ті трансформації, які пережила і переживає Україна», — повідомила команда Премії імені Георгія Ґонґадзе.

Під час церемонії відбудеться акція пам’яті, присвячена 24-м роковинам убивства журналіста.

Алея побудована у форматі виставки та складатиметься з інформаційних банерів про життя та вклад Георгія в незалежну журналістику та громадянське суспільство України.

Усі охочі зможуть відвідати виставку до 22 вересня 20:00.

Алею встановлять у партнерстві з Національним музеєм Революції гідності.

«Георгій Ґонґадзе був сміливим і чесним журналістом, для якого його принциповість стала смертним вироком. Але з дистанції часу особливо важливою тут видається реакція українського суспільства: причетність найвищої владної верхівки до убивства журналіста стала вироком для цієї влади», — зауважила заступниця генерального директора Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції гідності Ольга Сало.

Під час відкриття Алеї зі словом виступлять:

  • виконавча директорка українського ПЕН Тетяна Терен;
  • українська журналістка й телеведуча, віцепрезидентка Українського ПЕН та людина, яка знала особисто Георгія Ґонґадзе, Мирослава Барчук;
  • правозахисниця, представниця сім’ї Георгія Валентина Теличенко;
  • заступниця генерального директора Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції гідності Ольга Сало;
  • журналіст-розслідувач УП Михайло Ткач;
  • голова правління Центру прав людини Zmina Тетяна Печончик;
  • директорка ІМІ Оксана Романюк.

Під час заходу спікери розкажуть про внесок Георгія Ґонґадзе у становлення громадянського суспільства, вшанують пам’ять українських та закордонних журналістів, убитих російськими військами від початку вторгнення на територію України.

Після відкриття Алеї пам’яті учасники вирушать до церкви Миколи Набережного на Подолі покласти квіти на могилі Георгія Ґонґадзе.

Журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Ґонґадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналістові.

У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать журналістові. Згодом з’ясувалося, що Георгія Ґонґадзе викрали співробітники міліції та вбили в ніч на 17 вересня.

За вбивство Георгія Ґонґадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Замовників убивства Георгія Ґонґадзе досі не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі президенти та всі глави МВС і ГПУ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
349
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду