Команда платформи «Свій дім» створила мультимедійний проєкт  «Сусіди. Наш дім знищила Росія»

Команда платформи «Свій дім» створила мультимедійний проєкт «Сусіди. Наш дім знищила Росія»

10 Вересня 2024
218
10 Вересня 2024
09:40

Команда платформи «Свій дім» створила мультимедійний проєкт «Сусіди. Наш дім знищила Росія»

218
Команда разом з власниками відвідала як вцілілі, так і частково зруйновані квартири, щоб зафіксувати наслідки російських атак
Команда платформи «Свій дім» створила мультимедійний проєкт  «Сусіди. Наш дім знищила Росія»
Команда платформи «Свій дім» створила мультимедійний проєкт  «Сусіди. Наш дім знищила Росія»

Платформа «Свій дім» створила спецпроєкт, в якому зібрали історії жителів будинку по проспекту Добровольського, 134, в Одесі. Росія здійснила атаку дроном «шахед» на будинок 2 березня 2024 року. Про це йдеться у повідомленні команди платформи.

Там зазначають, що частина багатоповерхівки впала, загинуло 12 людей, з яких п’ятеро — діти. Це був перший випадок, коли внаслідок удару «шахеда» було зруйновано цілий під’їзд. Раніше такі наслідки були через влучання ракет.

За словами авторів проєкту, ті, хто вижив, досі пам'ятають жахливий звук наближення дрона, крики людей та розгрібання завалів, яке тривало понад 17 годин. Усього в будинку було 36 квартир — по чотири на кожному поверсі. Найменші — однокімнатні, найбільші — на п'ять кімнат. Тут жили 93 людини. Деякі родини на момент удару були за кордоном.

«Ми записали відеоінтерв'ю з тими сусідами, яким вдалося вижити, і поговорили про артефакти з мирного життя, що вціліли після удару, — зазначає редакторка платформи «Свій дім» Юлія Ступка. — Один із героїв, Сергій Гайдаржи, показав картонний стакан з малюнком гілочки, який розмальовувала його дружина Аня. Вона загинула разом із 4-місячним сином Тимофієм. Чоловік рідко відвідує зруйновану квартиру, бо це завдає йому болю. Натомість він часто ходить на могилу і приносить білі квіти, які так любила його дружина. Сергій активно розповідає про трагедію закордонним медіа, щоб злочини російських агресорів стали відомі всьому світу».

Журналісти записали відео з тими жителями, хто пережив ту жахливу ніч.

Команда разом з власниками відвідала як вцілілі, так і частково зруйновані квартири, щоб зафіксувати наслідки російських атак. Лендинг також включає історії загиблих, підготовлені Платформою пам'яті Меморіал.

Спогади сусідів:

Квартира №1. 26-річна Світлана Карніцова в ніч трагедії здійснила давню мрію — працювати на камеру. Щоправда, вона хотіла стати акторкою чи журналісткою, а не очевидцем власного горя.

Світлана знала всіх у багатоповерхівці: від 1 до 9 поверху. У її квартирі залишилась коробка від торта, який напередодні трагедії принесла сусідка Ганна. Тієї ночі 73-річна жінка загинула.

Квартира №5. Родина Гайдаржи винаймала квартиру на проспекті Добровольського пів року. Їхній доньці Лізі — 2 рочки, сину Тимофію було 4 місяці. Сергій з дочкою вижили, тому що спали в іншій кімнаті. А тіла дружини та сина знайшли у підвалі через 17 годин пошукових робіт. Після експертизи він дізнався, що рідні померли уві сні. Аня та Тимофій не відчули болі. Їх накрило ковдрою та матрацом.

Квартира №16. 96-річна Надія Бодрова вже понад двох років не виходила на вулицю. Вона зламала стегно та пересувається за допомогою ходунків. Онук Володимир переїхав піклуватись про стареньку, тому вимушено жили разом.

У ніч на 2 березня Надія довго не могла заснути. Не спав і Володимир. Тільки задрімав — пролунав вибух. Бабуся запитала онука, що сталось? Він сказав правду.

Фото: колаж платформа «Свій дім»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
218
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду