Російським військовополоненим заборонили телефонувати додому, — Дмитро Лубінець

Російським військовополоненим заборонили телефонувати додому, — Дмитро Лубінець

8 Вересня 2024
2087
8 Вересня 2024
18:40

Російським військовополоненим заборонили телефонувати додому, — Дмитро Лубінець

2087
В Україні діє чотири спеціальні табори для російських військовополонених, і умови перебування в них відповідають Женевським конвенціям.
Російським військовополоненим заборонили телефонувати додому, — Дмитро Лубінець
Російським військовополоненим заборонили телефонувати додому, — Дмитро Лубінець

Україна заборонила російським військовополоненим телефонувати близьким до Росії, тепер їм дозволено лише писати листи. Про це Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець повідомив в ефірі телемарафону, передає «Українська правда». 

Дмитро Лубінець відзначив, що «все частіше і частіше російські військові вбивають українських військовополонених, це фіксують не тільки міжнародні організації, а й представники України». На його думку, такі дії заохочуються вищим керівництвом РФ.

Водночас в Україні діє чотири спеціальні табори для російських військовополонених, і умови перебування в них відповідають Женевським конвенціям.

«Деякі речі, скажу відверто, ми міняємо. Наприклад, було дуже багато дискусій з приводу можливості російських військовополонених телефонувати своїм рідним на територію РФ. Наша позиція була дуже проста: згідно з Женевськими конвенціями, є право на листування, а не на телефонний дзвінок.

Станом на зараз нам повідомлено, що у росіян зберігається можливість писати листи, але права на здійснення телефонних дзвінків у них вже немає», — повідомив уповноважений з прав людини.

Нагадаємо, 12 квітня електронна петиція з вимогою призупинити надання російським військовополоненим права на телефонний зв’язок з рідними набрала 25 тисяч голосів. Петиція була опублікована на сайті Кабміну 22 березня, її ініціаторка — Інна Турова.

У тексті петиції Турова виступила від імені дружин, матерів і сестер українських військовополонених. За її словами, рідні оборонців, які потрапили до російського полону, не мають жодної інформації про їхні стан здоров’я та місце перебування. У найкращому випадку рідним вдається отримати «лише формальне письмове повідомлення від Міжнародного комітету Червоного Хреста про перебування наших близьких в полоні», яке не містить жодної конкретної інформації. Що ж до можливості почути голос своєї близької людини чи впевнитися, що вона справді жива, то «це щастя мали лише одиниці з нас», написала Турова.

«Наші вороги, які захоплені в полон, вже давно написали і зателефонували своїм рідним. І рідні наших ворогів живуть спокійно, знаючи про забезпечену долю тих, хто приходив нас вбивати. Вони знають, що Україна урядовим документом закріпила право російських військовополонених на телефонні розмови, хоча це зовсім не передбачено Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими 1949 року, яка гарантує лише листування», — йдеться в петиції.

Натомість, у відповіді на вимоги петиції прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що телефонні розмови російських військовополонених зі своїми рідними сприяють тому, щоби більше росіян отримували об’єктивну інформацію про дії української влади, зокрема щодо того, що їм не варто побоюватися здаватися в полон, оскільки Україна дотримується всіх положень Женевської конвенції та забезпечує належні умови утримування військовополонених.

Читайте також: 

Фото: російський військовополонений телефонує додому / СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2087
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду