МЗС України засудило показ фільму «Росіяни на війні» на Венеційському кінофестивалі та вимагає його скасування

МЗС України засудило показ фільму «Росіяни на війні» на Венеційському кінофестивалі та вимагає його скасування

8 Вересня 2024
345
8 Вересня 2024
13:14

МЗС України засудило показ фільму «Росіяни на війні» на Венеційському кінофестивалі та вимагає його скасування

345
МЗС України заявило , що «російські солдати мають отримувати слово не на престижних кінофестивалях, а на лаві підсудних».
МЗС України засудило показ фільму «Росіяни на війні» на Венеційському кінофестивалі та вимагає його скасування
МЗС України засудило показ фільму «Росіяни на війні» на Венеційському кінофестивалі та вимагає його скасування

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест проти показу проросійського фільму «Росіяни на війні» в межах Венеційського кінофестивалю.

Про це йдеться на сторінці міністерства у Facebook.

У своєму коментарі МЗС підкреслило, що демонстрація стрічки є образою для жертв війни та слугує інструментом російської пропаганди, викривляючи реальність російської агресії.

«Ми вимагаємо припинити спроби надання Росії міжнародної культурної сцени, яку РФ використовує для відбілювання своїх злочинів. Російські солдати, які вчиняють звірства в Україні, мають отримувати слово не на престижних кінофестивалях, а на лаві підсудних», — заявило МЗС України.

Також у листі, надісланому Послом України в Італії Ярославом Мельником президенту Венеційської бієнале пану Пʼєрпаоло Буттафоко, наголошується на недопустимості демонстрації стрічки в умовах війни Росії проти України.

«Ми вражені рішенням журі Венеційського кінофестивалю обрати фільм «Росіяни на війні» російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової для позаконкурсної програми. Ми вважаємо цей вибір недоречним і образливим стосовно українського народу.

«Росіяни на війні» — це фільм, який проявляє співчуття до агресора, одночасно знецінюючи жертви агресії, попри тисячі втрачених українських життів та мільйони покалічених життів від рук росіян.

Це фільм, спрямований на те, щоб викликати співчуття до солдатів окупаційної армії, розповісти про «гуманність вбивць», зрівняти агресора і жертву, знецінити та нормалізувати жах, який ці «звичайні люди», як називає їх режисерка, російські солдати, спричинили в іншій країні.

Сказав би, що цей фільм — ганебний приклад орвеллівської маніпуляції правдою», — йдеться у листі посольства України в Італії.

У листі додається, що «свобода слова є однією з фундаментальних цінностей Європи. І попереджаючи апеляції до цього базового права, я хочу звернути увагу на те, що пропаганда, не маючи нічого спільного зі свободою слова, надзвичайно майстерно цим користується. Ми є свідками того, як під гаслами свободи слова поширюється дезінформація та маніпуляції.

З перших днів війни Італія італійці підтримували Україну не лише на словах, а й на ділі. У цьому контексті, я хотів би підкреслити, що участь цього фільму Трофімової є подією, яка розходиться із цими цінностями».

Генеральне консульство України в Торонто також звернулося до організаторів Міжнародного кінофестивалю в Торонто з вимогою скасувати показ цього фільму.

Контекст

«Russians at War» («Росіяни на війні») — документальна стрічка російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової, колишньої співробітниці пропагандистської медіамережі Russia Today. Трофімова майже рік провела з російським батальйоном, який воює на сході України. 

Фільм створено в копродукції Канади та Франції. В його описі вказано, що він розповідає історії російських солдатів, які нібито «допоможуть глибше зрозуміти цю війну». 

Стрічку показали 5 вересня в позаконкурсній програмі Венеційського міжнародного кінофестивалю. Ще три покази були заплановані на 6 вересня. 

Детальніше про показ стрічки «Росіяни на війні» та про реакцію на неї українських кінематографістів читайте в матеріалі «Співчувайте російським солдатам, бо вони страждають». Колишня співробітниця Russia Today показала свій фільм на Венеційському кінофестивалі.

Нагадаємо, Державне агентство України з питань кіно закликало організаторів 81-го Венеційського кінофестивалю виключити з позаконкурсної програми фільм «Russians at War» («Росіяни на війні»)

Фото: кадр з фільму «Росіяни на війні»/labiennale.org.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
345
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду