«Політичний землетрус в Україні»: що світові медіа пишуть про кадрові зміни в уряді

«Політичний землетрус в Україні»: що світові медіа пишуть про кадрові зміни в уряді

5 Вересня 2024
218
5 Вересня 2024
16:48

«Політичний землетрус в Україні»: що світові медіа пишуть про кадрові зміни в уряді

Анастасія Крупка, «Тиждень»
218
Світові медіа активно підхопили тему кадрових змін в українському Кабміні.
«Політичний землетрус в Україні»: що світові медіа пишуть про кадрові зміни в уряді
«Політичний землетрус в Україні»: що світові медіа пишуть про кадрові зміни в уряді

Оригінал публікації на сайті «Тиждень» за посиланням 

3 вересня голова Фонду держмайна Віталій Коваль та ще пʼять міністрів подали свої заяви про відставку, на наступний день до них також приєднався і голова МЗС Дмитро Кулеба. Утім вчора Верховна Рада проголосувала за відставки не всіх. Олександра Камишіна звільнили з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості, Ольгу Стефанішину з посади віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Руслана Стрільця з посади міністра захисту довкілля та природних ресурсів та Дениса Малюську з посади міністра юстиції.

Сьогодні, 5 вересня Верховна Рада проголосувала за відставку віцепремʼєр-міністерки — міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук та відставку міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. Звільнення очільника Фонду державного майна України Віталія Коваля Рада поки не погодила.

«Політичний землетрус в Україні» та «найбільше потрясіння» 

Світові медіа активно підхопили тему кадрових змін в українському Кабміні. Видання The New York Times пише, що вони стали «найбільшим потрясінням в уряді з початку війни проти Росії».

«Політичне потрясіння сталося після серії ракетних атак Росії та її успіхів на полі бою за останні тижні, а також перед важливою поїздкою пана Зеленського до Вашингтона, де він планує оприлюднити “план перемоги” у війні», — зазначає медіа. 

Водночас аналітики, з якими спілкувалися журналісти видання, відзначають, що перестановка, схоже, не свідчить про фундаментальні зміни ні у внутрішній, ні у зовнішній політиці. За словами старшого радника з питань України Інституту Кеннана при Центрі Вільсона Михайла Мінакова, хоч ці зміни розглядали з лютого, Зеленський діє так, бо «Україна повинна готуватися до нової фази війни і нової фази дипломатії». А український політолог Євген Магда додає, що перестановки можуть свідчити про «збільшення впливу Єрмака».

Деякі критики засудили зміни в уряді як поспішні та непродумані у важкий момент війни, а також як продовження тенденції до концентрації влади в руках Зеленського, особливо якщо він призначить лояльних людей, які не бажають кидати виклик йому або впливовому керівнику Офісу президента Єрмаку.

«У той час, як московські війська просуваються на сході України, а Київ лобіює перед західними союзниками можливість використання їхніх ракет на російській території, провідні опозиційні діячі звинуватили Зеленського у тому, що він дедалі частіше призначає на державні посади близьких союзників і лояльних до себе людей, намагаючись консолідувати владу навколо свого офісу», — пише видання Politico. Тим часом, німецьке медіа Bild називає зміни в уряді «політичним землетрусом в Україні».   

«Перестановки відбуваються у небезпечний для України час. Її війська зазнають дедалі більшого тиску на східних лініях фронту, особливо навколо стратегічного міста Покровськ», — пише видання CNN. Воно також додає, що Зеленський хоче мати нову команду для своєї поїздки до США цього місяця, де він, як очікується, візьме участь у Генеральній асамблеї ООН і зустрінеться з президентом США Джо Байденом.

«Остання серйозна зміна, яку Зеленський провів у вищому ешелоні українського керівництва, відбулася в лютому, коли він замінив колишнього головнокомандувача Валерія Залужного на Олександра Сирського», — нагадують у матеріалі.

«Україна трясеться! Міністр закордонних справ йде у відставку»

Стаття із таким заголовком вийшла у німецькому виданні Bild, підсвітивши певну медійну тенденцію. Так, найбільше західні ЗМІ переймаються заявою про відставку міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. Це не дивно, адже будучи головним дипломатом України, він тривалий час був помітною фігурою на міжнародній арені. Як пише CNN, Кулебу вважали здібним політиком, одним із найсильніших членів офісу Зеленського.

«Довгі розмови у нічних поїздах, на G7, на фронті, в Брюсселі, перед розбомбленою електростанцією. Мало з ким я працювала так тісно, як з тобою, Дмитро Кулебо. Ти ставиш народ своєї країни вище за себе. Всього найкращого від щирого серця — ми зустрінемося знову, коли мир і свобода нарешті повернуться до всієї України», — цитує Bild слова очільниці міністерства закордонних справ Німеччини Анналени Бербок.

Як зазначає Politico з посиланням на українського посадовця, Кулебу, ймовірно, усунули через зіткнення з впливовим главою офісу Зеленського Єрмаком. «Усі знали, що у них конфлікт. Одного разу я навіть був свідком такого епізоду», — розповів посадовець.

«Завдяки своїй посаді Кулеба мав налагоджені прямі контакти з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, з міністеркою закордонних справ Німеччини Аннеленою Бербок і багатьма іншими. Навіть якби він був на 300 відсотків лояльним, офіс президента не міг залишити такий канал комунікації у руках людини, в якій вони не до кінця впевнені, що це їхня людина», — додав він.

Тим часом, видання The Telegraph пише, що причиною відставки Дмитра Кулеби могло стати те, що йому не вдалося переконати союзників надати дозвіл на удари далекобійними ракетами вглиб території Росії.

«Пан Кулеба, міністр закордонних справ України, є найвідомішою жертвою цього перевороту», — наголошують журналісти.

Згідно з повідомленнями, Кулебу на посаді замінить нинішній заступник міністра закордонних справ і колишній заступник голови Офісу президента Андрій Сибіга.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Анастасія Крупка, «Тиждень»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
218
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду