Юрист звинуватив видання «Твоє місто» у гонитві за клікбейтом через фото чоловіка, який втратив сім’ю під час атаки на Львів

Юрист звинуватив видання «Твоє місто» у гонитві за клікбейтом через фото чоловіка, який втратив сім’ю під час атаки на Львів

4 Вересня 2024
1053
4 Вересня 2024
20:53

Юрист звинуватив видання «Твоє місто» у гонитві за клікбейтом через фото чоловіка, який втратив сім’ю під час атаки на Львів

1053
Головна редакторка видання вважає, що такі публікації необхідні, щоб світ не забував про війну в Україні.
Юрист звинуватив видання «Твоє місто» у гонитві за клікбейтом через фото чоловіка, який втратив сім’ю під час атаки на Львів
Юрист звинуватив видання «Твоє місто» у гонитві за клікбейтом через фото чоловіка, який втратив сім’ю під час атаки на Львів

Віце-президент Асоціації правників України Іван Городиський виступив з критикою на адресу львівського видання «Твоє місто» через публікацію фото чоловіка, у якого внаслідок російської ракетної атаки загинула дружина і троє дітей.   

«П’ятьом курсам, на яких я викладав “Медіаправо” в Школі журналістики УКУ, я розповідав про практику ЄСПЛ щодо приватності та медіа, про те, що публікація фото людей, коли вони перебувають в шоці, “в стані зниженого самоконтролю”, є неприпустимим втручанням в їхню приватність», — написав Городиський у фейсбуці.

На його думку, подібні публікації є «гонитвою за клікбейтом», що неприпустимо для якісного медіа: «Це вже не про журналістику і не про комунікації».

Головна редакторка видання «Твоє місто» Лана Жаб’юк у коментарі «Детектору медіа» пояснила, що в редакції від самого початку розуміли — йдеться про сенситивний контент, про чутливу інформацію. Але є й інший бік справи, каже медійниця: «Ми працюємо в умовах в умовах війни і свідомо обираємо показувати світові, наскільки ця війна безжальна, щоб потім не скаржитись, що західні медіа про нас перестають писати та розповідати».

За словами медійниці, після публікації знімків з місця події, до редакції звернулись журналісти з іноземних медіа, які звернули увагу на цю трагедію. Тож завдяки цьому фото у міжнародних медіа вийде не одна історія про атаку на Львів. 

«Особисто я була на місці події відразу, як там тільки почали працювати рятувальні служби і медики. Я бачила, як цього чоловіка вивели з будинку, як йому надали першу допомогу медики. Ще до того, як з’явилась офіційна інформація про загибель його родини, я опублікувала на своїй фейсбук-сторінці фото, на якій цій чоловік сидів спиною, не висуваючи ніяких гіпотез і припущень щодо того, хто це. Хочу підкреслити, що ми є локальним медіа і однією з наших цінностей є наближеність до читачів. І саме наші читачі допомогли нам швидко з’ясувати, що на знімку Ярослав Базилевич і що у нього, ймовірно, загинула вся родина», — розповіла Лана Жаб’юк. 

За її словами, медіа опинилось в непростій ситуації: з одного боку необхідно отримати згоду на публікацію, а з іншого — її неможливо було отримати. Водночас журналісти вважали, що світ має дізнатися про трагедію родини Базилевичів, що це дуже важливо для України. 

Лана Жаб’юк висловила вдячність Івану Городиському за те, що він звернув увагу на правила, якими мають керуватися журналісти під час висвітлення трагічних подій. Зауваживши при цьому, що ці правила стосуються більшою мірою випадків, коли журналісти самі не є учасниками таких подій. Вона повідомила, що між юристом і директором видання Тарасом Яценко відбулась розмова, в результаті якої редакція вирішила прибрати частину знімків. В той же час, в публікації залишилися фото з обличчям чоловіка. 

«Для нашого медіа було б дуже важливо, якби такі організації, як “Детектор медіа”, Інститут масової інформації, можливо, та ж Асоціація правників провели обговорення про те, як в таких ситуаціях працювати журналістам. З урахуванням того, що наш професійний обов’язок — розповідати історії про війну і показувати правду», — додала Жаб’юк. 

Загалом, як неодноразово зазначали медіаексперти, публікація фото людей в шоковому стані не є етичною, і редакції мають дуже обережно ставитися до публікації такого роду зображень. 

Нагадаємо, вночі 4 вересня Росія атакувала Львів кількома крилатими ракетами. За інформацією мера міста Андрія Садового, внаслідок атаки загинуло семеро людей, серед яких 3 дитини, ще 64 особи постраждали. Рятувальна операція закінчена.

Від ракетної атаки по Львову зазнали пошкоджень щонайменше сім пам'яток архітектури місцевого значення. Усі вони розташовані в історичному ареалі та буферній зоні ЮНЕСКО і внесені до державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Загалом в історичній частині міста пошкоджено понад 50 будинків. Із 6 будинків відселять людей. Також пошкоджено два медичні заклади, дві школи та центр творчості.

Читайте також:

Фото: Твоє місто

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1053
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду