148 конфіскованих у Медведчука картин передадуть Національному художньому музею

148 конфіскованих у Медведчука картин передадуть Національному художньому музею

3 Вересня 2024
751
3 Вересня 2024
12:49

148 конфіскованих у Медведчука картин передадуть Національному художньому музею

751
Інші 136 картин, які не мають значної культурної цінності, реалізують через «Прозорро», а отримані кошти передадуть на потреби ЗСУ.
148 конфіскованих у Медведчука картин передадуть Національному художньому музею
148 конфіскованих у Медведчука картин передадуть Національному художньому музею

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) для збереження культурної спадщини передасть Національному художньому музею України 148 картин, що належали обвинуваченому в держзраді екснардепу Віктору Медведчуку. Про це повідомляється на сайті АРМА.

АРМА повідомляє, що отримало висновки експертів щодо арештованих картин Медведчука. Із 284 арештованих картин:

  • 148 картин будуть передані до Національного художнього музею України, щоб стати надбанням майбутніх поколінь  українців;
  • 136 картин, які не мають значної культурної цінності, будуть реалізовані через «Прозорро.Продажі». Отримані кошти будуть спрямовані на потреби Збройних сил України.

За словами АРМА, раніше Агентство не мало законодавчого механізму, який би дозволяв передавати арештовані активи та культурні цінності до національних музеїв. Проте цей законодавчий механізм може бути створений уже цього тижня — йдеться про законопроєкт №11280-1 про особливості управління культурними цінностями та іншими активами.

Нагадаємо, у 2022 році правоохоронці наклали арешт на 264 картини Віктора Медведчука. До його колекції належать роботи Івана Айвазовського, Володимира Орловського, твори закарпатських митців XX століття Йосипа Бокшая, Гаврила Глюка й Адальберта Ерделі, а також ікони з бурштину та бісеру. За рішенням суду, їх передали в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів.

19 квітня АРМА оголосила про початок реалізації картин. Утім, Міністерство культури та інформаційної політики й низка фахівців закликали передати картини до українських музеїв. Того ж дня з ініціативи  Нацагентства збереження культурної спадщини до огляду картин залучили експертів для проведення мистецтвознавчої експертизи.

Експерти Національного художнього музею України оглянули 285 картин, конфіскованих у Медведчука, і з'ясували, що 112 із них мають культурну та історичну цінність.

Відзначимо, раніше в управління АРМА передали ще кілька підприємств найближчих родичів підозрюваних у держзраді екснардепів Віктора Медведчука і Тараса Козака, а також їхні земельні ділянки в Києві.

Фото: конфісковані у Медведчука картини / АРМА

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
751
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду