Мередіт Віттакер, Signal: Телеграм не містить жодного значущого шифрування

Мередіт Віттакер, Signal: Телеграм не містить жодного значущого шифрування

3 Вересня 2024
2682
3 Вересня 2024
09:30

Мередіт Віттакер, Signal: Телеграм не містить жодного значущого шифрування

Єгор Брайлян
Аналітик ГО «Детектор медіа»
2682
Виконавча директорка компанії Signal вважає, що поки що не існує достатньої кількості інформації по суті обвинувачень до Дурова, але лише незначна частина з них стосується саме шифрування.
Мередіт Віттакер, Signal: Телеграм не містить жодного значущого шифрування
Мередіт Віттакер, Signal: Телеграм не містить жодного значущого шифрування

Повідомлення в телеграмі не є приватними чи безпечними, оскільки платформа не містить жодного значущого шифрування, заявила виконавча директорка Signal Мередіт Віттакер, відповідаючи на запитання «Детектора медіа» про те, чи зросла кількість користувачів месенджера після арешту Павла Дурова, під час XIX форуму GLOBSEC у Празі.

«Наші інформаційні панелі, де ми вимірюємо активне використання, взагалі, демонструють зростання. Але я не перевіряла останні 48 годин, щоб побачити, чи ми бачили сплеск, чи ні. 

Насправді є величезна різниця між Signal і Telegram. Telegram — це додаток для соціальної мережі. Іншими словами, програма для трансляцій на аудиторію в мільйони, сотні тисяч людей. А ще в нього є функція обміну повідомленнями. Які не є приватними чи безпечними, бо Telegram не містить жодного значущого шифрування. Тому Telegram більш схожий на Facebook або Instagram, ніж Signal», — сказала Мередіт Віттакер.

Вона також додала, що наразі дуже мало відомо по суті звинувачень, які висунули Павлу Дурову, і що лише мала частина з них стосується саме шифрування. Про це Мередіт Віттакер сказала в рамках дискусії про стеження за користувачами та поточні виклики кібербезпеки.

«У нас є два пресрелізи від французької сторони, де детально викладені обвинувачення, але не підґрунтя для цих обвинувачень. Враховуючи особливості французького законодавства, ми, скоріш за все, не будемо мати реальної інформації, окрім зливів, протягом місяців або років. Більшість звинувачень стосується відмови від співпраці. Також є декілька обвинувачень стосовно шифрування. Але вони  дуже-дуже незначні. Вони стосуються того, що Telegram не реєструє використання шифрування у відповідному органі. Це невеликий процедурний момент, який насправді не пов’язаний з основною частиною справи», — пояснила Мередіт Віттакер. 

Нагадаємо, генерального директора Telegram Павла Дурова затримали у Франції 24 серпня, коли він вийшов зі свого приватного літака на злітній смузі в аеропорту «Ле Бурже», куди прилетів з Азербайджану.

28 серпня Суд у Франції відкрив офіційне розслідування щодо Павла Дурова. Йому висунули звинувачення в низці злочинів, пов'язаних з організованою злочинністю, повідомила прокуратура Парижа. Частина з них стосується шифрування, яке використовує платформа «Телеграм», а саме:

  • надання криптографічних послуг, спрямованих на забезпечення конфіденційності без обов'язкового декларування;
  • незаконне надання засобів криптографії понад необхідних для забезпечення конфіденційності;
  • незаконний імпорт засобів криптографії понад необхідних для забезпечення конфіденційності.

Після розгляду справи слідчий суддя 28 серпня відпустив Дурова під заставу в 5 млн євро, зобов’язання з’являтися в поліцію двічі на тиждень та залишатися у Франції. Слідчі органи продовжують розслідування.

Також влада Євросоюзу  проводить своє власне розслідування щодо платформи, бо вважає, що Telegram міг занижувати кількість користувачів свого месенджера в ЄС, щоб не дотримуватися норм для великих IT-компаній.

Читайте також:

Фото: GLOBSEC

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2682
Читайте також
03.09.2024 19:11
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
405
27.08.2024 20:05
Марина Безкоровайна
487
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду