Медіа поширили фейк про «2,5 тонни заморожених собак», яких везли через Миколаїв в Одесу

Медіа поширили фейк про «2,5 тонни заморожених собак», яких везли через Миколаїв в Одесу

30 Серпня 2024
2658
30 Серпня 2024
18:17

Медіа поширили фейк про «2,5 тонни заморожених собак», яких везли через Миколаїв в Одесу

2658
Згідно з документами, керманич перевозив вантаж з Дніпропетровської області до Одеси для подальшої утилізації відходів
Медіа поширили фейк про «2,5 тонни заморожених собак», яких везли через Миколаїв в Одесу
Медіа поширили фейк про «2,5 тонни заморожених собак», яких везли через Миколаїв в Одесу

Медіа, політики, телеграм-канали, громадські активісти та блогери поширили 29 серпня новину про те, що в Миколаєві в аварію потрапив вантажний автомобіль, який нібито перевозив «2,5 тонни заморожених собак». Ця інформація виявилось фейком.

Про це у своєму блозі розповіла регіональна представниця Інститутут масової інформації в Миколаївській області Катерина Середа, яка проаналізувала публікації в медіа та тези, які поширювались.

Першим про це написав місцевий сайт «Новини-Н» з посиланням на свого кореспондента. У першому варіанті новини зазначалось, що власником вантажу, який перевозили до Одеси, було комунальне підприємство «Центр захисту тварин», але КП спростувало це, і цю інформацію видалили з новини. Новину підхопили і національні медіа, зокрема «Букви» та «УНІАН». Серед місцевих медіа цю новину опублікувало видання «Преступности.НЕТ».

Скриншот публікації «Новини-Н» з інформацією про перевезення 2,5 тонни «заморожених собак»


Але на той час уже цю інформацію поширила зоозахисниця Анна Куркуріна, яка у своєму Інстаграмі прямо звинуватила міську владу та міського голову Олександра Сєнкевича у вбивстві тварин. Її підтримала, зокрема блогерка Раміна Есхакзай. У своєму інстаграмі вона написала, що довіряє Куркуріній та закликала поширювати інформацію.

А анонімні телеграм-канали повідомили про те, що поліція нібито затримала двох громадян Узбекистану, які є власниками кіосків з шаурмою, і нібито заморожені тварини належали їм. Виявилось, що фото, яке опублікували у соцмережах було зроблене пів року тому правоохоронцями Киргизької республіки, які виявили схему контрабанди товарів та переправки людей через кордон з Узбекистаном.

Скриншот посту у телеграм-каналі «Україна Online» про нібито власників кіосків з шаурмою

Поліція Миколаївщини повідомила, що Renault Master перевозив «339 кілограмів біологічних матеріалів померлих тварин та медичні відходи». На фото, які отримало видання НикВести, видно, що в автомобілі дійсно був вантаж, але він не був завантажений на 100%, також неможливо з’ясувати, що саме знаходиться в пакетах.

Згідно з документами, керманич перевозив вантаж з Дніпропетровської області до Одеси для подальшої утилізації відходів. Отримувач вантажу — компанія, яка надає комплекс послуг у сфері поводження з відходами та екологічного обслуговування підприємств всієї країни.

Задля перевірки законності перевезення та дійсності наданої документації відомості про вказану подію слідчі Миколаївського районного управління внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 299 Кримінального Кодексу України «Жорстоке поводження з тваринами».

Головне фото: keyserdefense.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2658
Читайте також
22.08.2024 15:57
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
503
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду