Суд Гонконгу визнав колишніх редакторів видання Stand News винними в «заколоті»

Суд Гонконгу визнав колишніх редакторів видання Stand News винними в «заколоті»

29 Серпня 2024
400
29 Серпня 2024
13:59

Суд Гонконгу визнав колишніх редакторів видання Stand News винними в «заколоті»

400
Журналістам незалежного китайськомовного новинного сайту загрожує до двох років ув'язнення.
Суд Гонконгу визнав колишніх редакторів видання Stand News винними в «заколоті»
Суд Гонконгу визнав колишніх редакторів видання Stand News винними в «заколоті»

Суд Гонконгу визнав двох редакторів видання Stand News Чунг Пуй-куена і Патріка Лама винними в нібито змові з метою публікації «підбурливих» 17 новинних статей та коментарів у період з липня 2020 року по грудень 2021 року. Про це пише Reuters.

«Коли висловлювання оцінюється як таке, що має підбурювальні наміри, відповідні фактичні обставини повинні були бути прийняті до уваги, оскільки вони розглядаються як завдання потенційної шкоди національній безпеці, (і) повинні бути припинені», — написав суддя окружного суду Квок Вай-кін.

Державний прокурор заявив, що Stand News діяв як політична платформа для просування «незаконних» ідеологій і нібито підбурював читачів до ненависті щодо уряду. Статті, які суд визнав «бунтівними», включали коментарі, написані активістами у вигнанні Натаном Лоу та Санні Чеунгом, журналістом Алланом Ау та дружиною Чунга Чан Пуй-ман.

Журналістам загрожує до двох років позбавлення волі. Вони не визнали себе винними. Вирок у цій справі буде винесено 26 вересня. Як зауважує Reuters, справа Чунг Пуй-куена і Патріка Лама є першим випадком засудження за «заколот» журналіста з моменту переходу Гонконгу від Великої Британії до Китаю в 1997 році. 

Кілька міжнародних медіаорганізацій розкритикували це рішення суду. Зокрема, менеджерка з адвокації «Репортерів без кордонів» (RSF) в Азійсько-Тихоокеанському регіоні Александра Бєлаковська висловила думку, що цей вирок «створює дуже небезпечний прецедент, який може бути використаний Пекіном для придушення будь-яких незалежних голосів».

Зазначимо, некомерційний китайськомовний новинний сайт Stand News був другим за впливом незалежним ЗМІ після Apple Daily, охопивши понад 1,7 млн підписників у фейсбуку та приблизно мільйон в інстаграмі до його закриття.

29 грудня 2021 року він зазнав рейду з боку 200 поліцейських. Поліція заарештувала шістьох його журналістів, у тому числі Чунга та Лама.

Пізніше того ж дня Stand News оголосив у соціальних мережах, що припинить публікацію та звільнить своїх співробітників, оскільки активи компанії вартістю близько 61 млн гонконгських доларів (7 млн євро) були заморожені урядом. Близько 70 співробітників втратили роботу.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
400
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду