Депутата Артема Дмитрука оголосили у міжнародний розшук

Депутата Артема Дмитрука оголосили у міжнародний розшук

29 Серпня 2024
453
29 Серпня 2024
13:08

Депутата Артема Дмитрука оголосили у міжнародний розшук

453
Прокурори просять суд обрати Дмитруку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
Депутата Артема Дмитрука оголосили у міжнародний розшук
Депутата Артема Дмитрука оголосили у міжнародний розшук

Народного депутата України Артема Дмитрука, якого підозрюють у нападах на військового та правоохоронця і який незаконно виїхав з України, оголосили у міжнародний розшук. Про це повідомили в пресслужбі Офісу генпрокурора.

Правоооронці не називають імені розшукуваного нардепа, проте судячи з обставин справи, йдеться саме про Дмитрука.

Як повідомляється, прокурори внесли до Печерського районного суду Києва клопотання, підписане генпрокурором Андрієм Костіним, про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Раніше Дмитрука викликали на допит до слідчого, проте в установлений час він не з’явився та не повідомив причину неявки.

Нагадаємо, 24 серпня народний депутат Артем Дмитрук незаконно перетнув український кордон з Молдовою

Вже 25 серпня, після того як стало відомо про втечу нардепа, генеральний прокурор повідомив Дмитруку про підозру в нападі на правоохоронця та військового і спробі викрасти зброю.

За даними слідства, йдеться про два епізоди. В одному депутат разом із групою людей в Одесі напав на правоохоронця, завдавши йому тілесних ушкоджень та намагаючись викрасти в нього зброю (про це раніше офіційно не повідомлялося). В іншому йдеться про бійку в центрі Києва в жовтні 2023 року за участю Дмитрука та депутата від «Слуги народу» Олександра Куницького, коли нардеп завдав колишньому військовому декілька ударів, зокрема у голову.

Підозру Дмитруку оголосили за кількома статтями Кримінального кодексу: умисне заподіяння групою осіб тілесних ушкоджень правоохоронцеві при виконанні ним службових обов’язків, викрадення групою осіб вогнепальної зброї, умисне заподіяння середньої тяжкості тілесного ушкодження, грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю.

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що Артему Дмитруку хтось допоміг перетнути кордон, ймовірно службові особи різних органів. 

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що Артема Дмитрука можуть позбавити депутатського мандата за результатами розслідування та на підставі семи пунктів, які передбачені у статті 81 Конституції України. 

Артем Дмитрук був обраний депутатом Верховної Ради у 2019 році від партії «Слуга народу». Був членом Комітету з питань правоохоронної діяльності. У листопаді 2021-го Дмитрука виключили зі складу фракції та комітету після того, як він дав інтерв'ю підозрюваному в держзраді Анатолію Шарію, де заявив про своє розчарування в «Слузі народу». 

Дмитрук відомий численними скандалами, зокрема антивакцинаторською позицією та прихильним ставленням до УПЦ МП. У 2020 році він клав квіти до Будинку профспілок в Одесі, де 2 травня 2014 року загинула група сепаратистів, а в січні 2022-го влаштував бійку в Одеській міськраді, щоби пройти до зали засідань. 

Вже цього року Дмитрук став іподияконом УПЦ МП, а в лютому вніс заставу за ієродиякона УПЦ МП Павла Музичука, якого підозрюють у виправдовуванні збройної агресії РФ. У листопаді 2023-го Дмитрук разом з низкою нардепів від «Слуги народу» та колишньої «ОПЗЖ» збирали підписи до спікера Руслана Стефанчука з вимогою відправити законопроєкт «про заборону УПЦ МП» до Венеційської комісії, щоб зірвати його подальше просування. У квітні 2024 року журналісти Bihus.Info з'ясували, що Дмитрук співпрацював з підозрюваним у державній зраді священником УПЦ МП Сергієм Чертиліним у протидії прийняттю законопроєкту №8371, який має на меті заборону пов'язаних із РПЦ організацій.

Фото: Артем Дмитрук / antikor.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
453
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду