Стефанчук повідомив, коли нардепа Дмитрука можуть позбавити мандата

Стефанчук повідомив, коли нардепа Дмитрука можуть позбавити мандата

27 Серпня 2024
1678
27 Серпня 2024
12:07

Стефанчук повідомив, коли нардепа Дмитрука можуть позбавити мандата

1678
Народний депутат Артем Дмитрук у жодне відрядження від Верховної Ради не направлявся.
Стефанчук повідомив, коли нардепа Дмитрука можуть позбавити мандата
Стефанчук повідомив, коли нардепа Дмитрука можуть позбавити мандата

Народного депутата  Артема Дмитрука, який 24 серпня незаконно перетнув кордон України, можуть позбавити мандата за результатами розслідування та на підставі семи пунктів, які передбачені у статті 81 Конституції України. 

Про це заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час  форуму «Україна 2024. Незалежність».

«Народний депутат Артем Дмитрук у жодне відрядження від Верховної Ради не направлявся. Людина здійснила цей акт, і це пов'язано із законом, а тому  саме через це відомості внесені до Єдиного державного реєстру, пов'язаного з кримінальними провадженнями, і за результатами розслідування будуть прийматись рішення, в тому числі й в українському парламенті», — заявив Стефанчук. 

Спікер підкреслив, що весь цей час питання дострокового позбавлення народних депутатів мандата здійснювали на підставі семи пунктів, які передбачені у статті 81 Конституції України. 

«Так і будемо здійснювати надалі, якщо будуть підстави.У парламенті не було затягування з цими. Чому важливо діяти в межах Конституції, тому що всі попередні позбавлення мандатів відбувались у повній відповідності до Конституції України  і ми спокійні навіть після того, як нардеп Віктор Медведчук подав позов до Ради. Ми спокійні,  бо ми зробили це на підставі 81-ї статті Конституції, так і будемо діяти далі», — наголосив голова Верховної Ради.

Стаття 81

Відповідно до статті, повноваження народного депутата припиняються достроково в разі:

  • складення повноважень за його особистою заявою;
  • набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;
  • визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;
  • припинення його громадянства або його виїзду на постійне проживання за межі України;
  • якщо депутат не усунув обставини протягом двадцяти днів, які призводять до порушення вимог щодо несумісності мандата з іншими видами діяльності;
  • невходження нардепа, який був обраний від партії, до складу депутатської фракції цієї партії або ж виходу зі складу такої фракції;
  • його смерті.

Нагадаємо, в Державному бюро розслідувань підтвердили, що 24 серпня народний депутат Артем Дмитрук незаконно перетнув український кордон з Молдовою. Про це повідомляла «Українська правда» з посиланням на джерела ще 25 серпня вдень.

Вже 25 серпня, після того як стало відомо про втечу нардепа, генеральний прокурор повідомив Дмитруку про підозру в нападі на правоохоронця та військового і спробі викрасти зброю.

Артем Дмитрук був обраний депутатом Верховної Ради у 2019 році від партії «Слуга народу». Був членом Комітету з питань правоохоронної діяльності. У листопаді 2021-го Дмитрука виключили зі складу фракції та комітету після того, як він дав інтерв'ю підозрюваному в держзраді Анатолію Шарію, де заявив про своє розчарування в «Слузі народу». 

Дмитрук відомий численними скандалами, зокрема антивакцинаторською позицією та прихильним ставленням до УПЦ МП. У 2020 році він клав квіти до Будинку профспілок в Одесі, де 2 травня 2014 року загинула група сепаратистів, а в січні 2022-го влаштував бійку в Одеській міськраді, щоби пройти до зали засідань. 

Вже цього року Дмитрук став іподияконом УПЦ МП, а в лютому вніс заставу за ієродиякона УПЦ МП Павла Музичука, якого підозрюють у виправдовуванні збройної агресії РФ. У листопаді 2023-го Дмитрук разом з низкою нардепів від «Слуги народу» та колишньої «ОПЗЖ» збирали підписи до спікера Руслана Стефанчука з вимогою відправити законопроєкт «про заборону УПЦ МП» до Венеційської комісії, щоб зірвати його подальше просування. У квітні 2024 року журналісти Bihus.Info з'ясували, що Дмитрук співпрацював з підозрюваним у державній зраді священником УПЦ МП Сергієм Чертиліним у протидії прийняттю законопроєкту №8371, який має на меті заборону пов'язаних із РПЦ організацій.

Фото: Артем Дмитрук / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1678
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду