Україна просила Молдову затримати нардепа Дмитрука, але не надала підстав, — «УП»

Україна просила Молдову затримати нардепа Дмитрука, але не надала підстав, — «УП»

27 Серпня 2024
927
27 Серпня 2024
10:14

Україна просила Молдову затримати нардепа Дмитрука, але не надала підстав, — «УП»

927
Молдовські правоохоронці розслідують, як український нардеп зміг покинути їхню країну, попри те що попросив притулок.
Україна просила Молдову затримати нардепа Дмитрука, але не надала підстав, — «УП»
Україна просила Молдову затримати нардепа Дмитрука, але не надала підстав, — «УП»

Молдовські правоохоронці отримали запит від українських колег із проханням затримати народного депутата Артема Дмитрука, який 24 серпня незаконно перетнув кордон України. Проте оскільки крім запиту Україна не надала жодних підстав для затримання (як-от рішення суду чи підозру у скоєнні злочину), цей запит не було реалізовано. Про це пише у своїй колонці для «УП» журналіст Михайло Ткач з посиланням на джерела.

За даними Ткача, 24 серпня о 12-й годині Артем Дмитрук пішки перетнув кордон з Молдовою через пункт пропуску «Паланка». 

За інформацією джерел у молдавських правоохоронних органах, далі депутат одразу поїхав до місцевого відділку поліції в містечку Штефан-Воде. У поліції Дмитрук попросив про захист і начебто отримав тимчасовий притулок до розгляду його справи. «Однак за таких обставин він не мав би можливості одразу залишати країну того ж дня. Наразі молдовські правоохоронці проводять власне розслідування цих обставин», — пише Ткач.

З поліцейського відділку Штефан-Воде Дмитрук попрямував до аеропорту Кишинева. Коли депутат уже перебував в аеропорту, молдовські правоохоронці отримали запит від України з проханням його затримати. «Але оскільки окрім запиту не було жодних підстав (як, наприклад,  рішення суду, підозра у скоєнні злочину) для затримання, цей запит не було реалізовано і Дмитрук зміг сісти на літак і залишити Молдову», — пише Ткач.

За словами журналіста, молдовські правоохоронці отримали від української сторони підстави для затримання вже 25 серпня, коли Дмитруку оголосили про підозру. 

За інформацією джерел «УП» в українських правоохоронних органах, 24 серпня Дмитрук не виїжджав з України в офіційний спосіб. Тож згідно з прикордонною базою він і досі перебуває в Україні. 

За даними джерел серед молдовських правоохоронців, уже вчора в Кишиневі працювали представники українських правоохоронних органів. 

Щодо того, куди далі попрямував Дмитрук, інформація джерел «УП» розходиться: одні представники українських правоохоронних органів стверджують, що вже 25 серпня вранці Дмитрук вирушив із Рима до Лондона, а інші кажуть — до Стамбула.

Нагадаємо, вчора в Державному бюро розслідувань підтвердили, що 24 серпня народний депутат Артем Дмитрук незаконно перетнув український кордон з Молдовою. Про це повідомляла «Українська правда» з посиланням на джерела ще 25 серпня вдень.

Вже 25 серпня, після того як стало відомо про втечу нардепа, генеральний прокурор повідомив Дмитруку про підозру в нападі на правоохоронця та військового і спробі викрасти зброю.

Артем Дмитрук був обраний депутатом Верховної Ради у 2019 році від партії «Слуга народу». Був членом Комітету з питань правоохоронної діяльності. У листопаді 2021-го Дмитрука виключили зі складу фракції та комітету після того, як він дав інтерв'ю підозрюваному в держзраді Анатолію Шарію, де заявив про своє розчарування в «Слузі народу». 

Дмитрук відомий численними скандалами, зокрема антивакцинаторською позицією та прихильним ставленням до УПЦ МП. У 2020 році він клав квіти до Будинку профспілок в Одесі, де 2 травня 2014 року загинула група сепаратистів, а в січні 2022-го влаштував бійку в Одеській міськраді, щоби пройти до зали засідань. 

Вже цього року Дмитрук став іподияконом УПЦ МП, а в лютому вніс заставу за ієродиякона УПЦ МП Павла Музичука, якого підозрюють у виправдовуванні збройної агресії РФ. У листопаді 2023-го Дмитрук разом з низкою нардепів від «Слуги народу» та колишньої «ОПЗЖ» збирали підписи до спікера Руслана Стефанчука з вимогою відправити законопроєкт «про заборону УПЦ МП» до Венеційської комісії, щоб зірвати його подальше просування. У квітні 2024 року журналісти Bihus.Info з'ясували, що Дмитрук співпрацював з підозрюваним у державній зраді священником УПЦ МП Сергієм Чертиліним у протидії прийняттю законопроєкту №8371, який має на меті заборону пов'язаних із РПЦ організацій.

Фото: antikor.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
927
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду