Затримання Дурова: можливі наслідки. Коментують Микита Потураєв та Максим Дворовий

Затримання Дурова: можливі наслідки. Коментують Микита Потураєв та Максим Дворовий

25 Серпня 2024
16373
25 Серпня 2024
12:01

Затримання Дурова: можливі наслідки. Коментують Микита Потураєв та Максим Дворовий

16373
Юрист Максим Дворовий та голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв прокоментували «Детектор медіа» можливі наслідки затримання Павла дурова, наголошуючи на питаннях безпеки, свободи слова та ролі Telegram у поширенні злочинного контенту.
Затримання Дурова: можливі наслідки. Коментують Микита Потураєв та Максим Дворовий
Затримання Дурова: можливі наслідки. Коментують Микита Потураєв та Максим Дворовий

Юрист Максим Дворовий та голова Комітету ВР  з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв прокоментували «Детектор медіа» затримання засновника Telegram Павла Дурова у Франції та його можливих наслідків.

Юрист Максим Дворовий у коментарі «Детектор медіа» зазначив, що причини поїздки Дурова до Франції залишаються не до кінця зрозумілими. За його словами, поки що важко оцінювати наслідки затримання, але є багато питань щодо того, наскільки представники онлайн-платформи Телеграм можуть бути причетними до неправомірної діяльності.

«Є свідчення, що в Європі були випадки порушення авторських прав у Telegram, трансляція футбольних матчів, продаж наркотиків, терористичний контент тощо. Telegram, швидше за все, доведеться вибудовувати свою лінію захисту і показувати, що вони вживали всіх можливих заходів, щоб припинити протиправну діяльність», — відзначив юрист.

Дворовий також припустив, що затримання Дурова не вплине на український інфопростір, за винятком можливого посилення уваги до зв'язку Telegram з Росією.

Він висловив припущення, що Дуров може частково визнати свою провину і можливо, внаслідок цього Телеграм візьме на себе зобов’язання змінити щось у внутрішній архітектурі платформи.

«Поки що єдине, як це може вплинути на нас, це дати нам якісь юридичні підстави стверджувати про зв'язок Телеграму з Росією», — сказав Дворовий.

Він також підкреслив, що вимог щодо реєстрації телеграм-каналів як медіа у світі немає.

«У міжнародних стандартах цього немає, і це викличе теж величезне питання до того, кого ми там будемо визначати як медіа, чи всі телеграм-канали будуть як медіа, і як за ними наглядати. Я поки що не бачу перспектив впливу на дискусії в контексті обов’язкової реєстрації телеграм-каналів, але щодо обачності самих платформ, і якісь шляхи обмеження платформи, пов’язаних з Росією … тоді це може мати вплив», — підсумував юрист.

Народний депутат, голова Комітету ВР  з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв у коментарі «Детектор медіа» відзначив, що звинувачення проти Дурова є серйозними і пов'язані з його співучастю у тяжких злочинах, організованих через платформу Telegram. Він наголосив, що Telegram фактично став філією даркнету, де організовуються злочини, такі як торгівля наркотиками, зброєю та людьми.

«Будь-яка демократична країна не може толерувати присутність у себе платформи, яка сприяє організації та поширенню таких злочинів. Це може бути підставою для блокування Telegram в Україні», — підкреслив Потураєв.

Він також зазначив, що події в європейській правоохоронній системі, зокрема у Франції, можуть стати орієнтиром для України у прийнятті рішень щодо Telegram. Він додав, що якщо Дурову будуть пред'явлені звинувачення, це може стати підставою для вжиття заходів в Україні, наприклад, через рішення РНБО.

Щодо реєстрації українських телеграм-каналів як медіа, Потураєв вважає, що такі дії не змінять суттєвої ситуації, адже проблема полягає у толеруванні злочинної діяльності на платформі.

«Це не змінює нічого. Абсолютно. Ну, прийдуть, там за сотню є реєстрацій. Це переважно регіональні телеграм-канали. Але це нічого не змінює. Абсолютно. Тому що знову таки, це екосистема, у якій толеруються злочини. Ось що це таке», — відзначив експерт.

Нагадаємо, засновника і генерального директора компанії Telegram Павла Дурова заарештували у Франції 24 серпня близько 8-ї години вечора, коли він вийшов зі свого приватного літака на злітній смузі в аеропорту «Ле Бурже». Про це повідомляє французький канал TF1/LCI із посиланням на свої джерела.

Також «Детектор медіа» висвітлив світову реакцію на арешт засновника Telegram.

 Фото: Global Look Press.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16373
Читайте також
26.08.2024 09:41
Ігор Пилипів, Володимир Тунік-Фриз, «Економічна правда»
553
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду