Філ Донаг’ю дізнався, що «в СССР секса нєт».

Філ Донаг’ю дізнався, що «в СССР секса нєт».

20 Серпня 2024
621
20 Серпня 2024
09:00

Філ Донаг’ю дізнався, що «в СССР секса нєт».

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
621
Думаю, дуже багато народу знає цей мем — «в СССР секса нєт». Гадаю, що ті, хто народився перед розвалом Радянського Союзу або після нього, навряд чи знають його походження.
Філ Донаг’ю дізнався, що «в СССР секса нєт».
Філ Донаг’ю дізнався, що «в СССР секса нєт».

У понеділок ЗМІ повідомили, що помер американський телеведучий Філ Донаг’ю. Ровесники незалежності, звісно, його не знають. Хіба що хтось, хто спеціально цікавився американським телебаченням. А в епоху перебудови його знав весь СРСР.

Це був 1986 рік. Тоді колосальною подією стали телемости між СРСР і  США. Молоді навіть уявити собі не можуть, що це значило для нас. До того тупо глушили «ворожі» голоси. Ми мали дуже сильно напружуватися, щоб слухати «Голос Америки» або «Радіо Свобода».

А тут раптом настають реальні зміни. Не лише припиняють глушити «голоси», але й організовують  телевізійні мости між двома країнами. І все відбувається в прямому ефірі — тобто ніякої цензури.

Думаю, що все ж таки з радянського боку учасників ретельно добирали, щоб вони не ляпнули чогось «такого етакого». Бо страх вийти за рамки комуністичної ідеології не міг вивітритися просто так. Навіть тоді, коли дозволили.

З радянського боку вів мости Владімір Познер. А з американського  — якраз  Філ Донаг'ю, який щойно помер у віці 88 років. Під час телемосту Ленінград — Бостон і прозвучала та знаменита фраза. В інтернеті є стенографічний виклад того моменту:

«У ході спілкування американська учасниця телемосту запитала:

“…У нас у телерекламі все крутиться довкола сексу. Чи є у вас така телереклама?

Радянська учасниця Людмила Миколаївна Іванова (на той час — адміністратор готелю “Ленінград” та представниця громадської організації “Комітет радянських жінок”) відповіла:

“Ну, сексу у нас… (смішок) сексу у нас немає, і ми категорично проти цього! У нас є кохання”.

Закінчення фрази заглушили сміх та оплески. Після того, як аудиторія засміялася, одна з радянських учасниць уточнила:

“Секс у нас є, немає реклами!”».

Незабаром секс таки з'явився. Вийшов фільм «Маленька Віра», де головна героїня з оголеним розкішним бюстом у позі вершниці стрибала на конику свого партнера.

Певне, Донаг'ю продовжував залишатися  відомим телеведучим у США. Але в нас він запам'ятався саме телемостами. Я особисто запам’ятав, власне, самого Донаг’ю і цю знамениту фразу. Але точно знаю, що він став для нас американським символом тої епохи.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
621
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду