Росіяни зняли фейкове відео, у якому начебто українські військові «знущаються» з літнього жителя Курщини

Росіяни зняли фейкове відео, у якому начебто українські військові «знущаються» з літнього жителя Курщини

16 Серпня 2024
2433
16 Серпня 2024
21:56

Росіяни зняли фейкове відео, у якому начебто українські військові «знущаються» з літнього жителя Курщини

2433
Російські пропагандисти «верифікували» особу одного з чоловіків на відео та почали поширювати його персональні дані, але з`ясувалося, що вони належать зовсім іншій людині.
Росіяни зняли фейкове відео, у якому начебто українські військові «знущаються» з літнього жителя Курщини
Росіяни зняли фейкове відео, у якому начебто українські військові «знущаються» з літнього жителя Курщини

Росіяни створили чергове фейкове відео,  у якому начебто українські військові знущаються з літнього чоловіка в Курській області. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації, який встановив, що персональні дані одного з чоловіків на відео належать зовсім іншій людині.  

«У мережі шириться відео, на якому начебто українські військові знущаються з літнього чоловіка у зоні проведення оборонної операції в курській області рф. Згодом російські пропагандисти «верифікували» особу одного з чоловіків на відео та почали поширювати його персональні дані, зокрема фото та номер телефону.  

Пропагандисти також, не надавши жодних доказів, почали звинувачувати цю особу у вбивстві літнього чоловіка після знущань», - інформують у ЦПД. 

Центр верифікував інформацію в Міністерстві внутрішніх справ України та встановив, що «ідентифікована» росіянами особа не має жодного відношення до подій на резонансному відео.  

За інформацією поліцейських, фото, персональні дані та номер мобільного телефону  належать киянину, який свого часу звернувся до столичної поліції із заявою про те, що йому у месенджери почали надходити погрози фізичною розправою та вбивством.  

Поліцейські встановили, що персональні данні киянина були розповсюджені проросійськими пропагандистськими телеграм-каналами й пабліками з твердженням, що це саме він зображений на відео з Курської області. 

Як повідомляють у ЦПД, за результатами першочергових слідчих дій було встановлено, що киянин не покидав території столиці. Також зовнішність і голос чоловіків, зафіксованих на відео, не збігаються із зовнішністю та голосом киянина. Встановлено, що поширена інформація є фейком, а сам чоловік не має жодного відношення до подій на відео.  

«Крім того, для більшої правдоподібності своїй брехні рашисти створили чоловіку сторінку у забороненому в Україні «ВКонтакте» та пошту з російським доменом, яким в Україні не користуються. Цей випадок є черговим прикладом того, як російська пропаганда намагається маніпулювати суспільною думкою та створювати хибне уявлення про дії українських військових. Закликаємо довіряти тільки перевіреним джерелам інформації», - наголосили у Центрі протидії дезінформації. 

Раніше ми повідомляли, що росіяни активізували зйомку постановних роликів про Курську область з переодягненими у форму Збройних сил України людьми. Як зазначив керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко, «це традиційна система російської пропаганди, обкатана на Харківщині та інших окупованих територіях».

В ЦПД також попереджали, що Росія намагається використати ситуацію в Курській області для нових інформаційних атак проти України та безпідставних звинувачень українських захисників у воєнних злочинах.

Крім того, російські ЗМІ розповсюджували відеоролики, які міністерство оборони РФ видає за записи «успішних ударів» по ЗСУ на курському напрямку, але насправді ці відео були зняті давно і в інших місцях.

Фото: скриншот з телеграм-каналу ЦПД

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2433
Читайте також
16.08.2024 09:46
Валерія Буняк
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
6 292
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду