Коли чекати на «шосту віллу Зеленського»: дайджест пропаганди за 13 серпня

Коли чекати на «шосту віллу Зеленського»: дайджест пропаганди за 13 серпня

14 Серпня 2024
241

Коли чекати на «шосту віллу Зеленського»: дайджест пропаганди за 13 серпня

«Центр стратегічних комунікацій»
241
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 13 серпня 2024 року.
Коли чекати на «шосту віллу Зеленського»: дайджест пропаганди за 13 серпня
Коли чекати на «шосту віллу Зеленського»: дайджест пропаганди за 13 серпня

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. «Воєнкори» стануть «цапами-відбувайлами»
  2. «Россия 1» погано відпрацьовує відео від ЗСУ
  3. Москва дошкуляє МАГАТЕ «телефонним тероризмом»
  4. Чому «соловйови» так переймаються «віллами Зеленського»

«Воєнкори» стануть «цапами-відбувайлами»

Блогерів, які поширюють недостовірну інформацію про перебіг боїв з ЗСУ в прикордонних регіонах Росії, необхідно притягати до кримінальної відповідальності, заявила сенатор Ради Федерації РФ Наталія Косихіна. За її словами, «за подіями в прикордонних регіонах стежить уся країна, тому особливої значущості набувають військові блогери-мільйонники і напівмільйонники. У деяких випадках безвідповідальність і авантюрна спроба привабити підписників призводять до зростання тривожних настроїв, а інколи й відвертої паніки»

Вона зазначила, що Z-блогери мають пам’ятати, бо їх читають і дивляться «не тільки громадяни РФ, а й українські спецслужби, які на основі цієї інформації пишуть матеріали і розсилають їх нашим громадянам».

НАСПРАВДІ, те, що насувається великий «розбір польотів» з «воєнкорами», немає сумнівів. Вже цілий заступник керівника фракції «Єдина Росія» в Держдумі Євген Ревенко (сам, до речі, певною мірою «воєнкор», бо навчався на факультеті військової журналістики колишнього Львівського військово-політичного училища) зовсім не риторично запитує: «А чи той це Подоляка, за якого себе видає?».

НАСПРАВДІ, механізм притягнення до відповідальності «подоляк» вже готовий. Одних «візьмуть на гачок» за нецільове витрачання коштів, які вони збирали на потреби російської армії. Іншим – дійсно можуть пришити «фейки та дискредитацію». Третіх взагалі чекає доля Владлена Татарського, якого підірвали в Санкт-Петербурзі.

Москві вкрай потрібен цап-відбувайло за інформаційний провал на курському фронті. За відсутності інших, їх і обрано. Ці передові бійці інформаційного терору вже не тільки щодо українців, а й росіян проти росіян. (Достатньо глянути їхні дописи про Герасимова, Шойгу, Кадирова), або взагалі всіх проти всіх (дезінформаційні атаки в США, Великій Британії, Франції й т.д). 

До Кисельова, Соловйова чи Скабєєвої (з огляду на потужність російської телевізійної машини) «воєнкорам», звісно, далеко. Але саме вони «розігрівають» свою аудиторію перед виступами «хедлайнерів». Останніх, звісно, не чіпатимуть, бо вони вправно несуть свою службу (хіба що Соловйова інколи заносить), а ось різні «подоляки» на роль цапа-відбувайла підійдуть. І їх вже готують до цього.

«Россия 1» погано відпрацьовує відео від ЗСУ

Нелюбов офіційних пропагандистів до «воєнкорів» можна побачити і на останньому прикладі, коли деякі з них прямо вказали Скабєєвій, що та розповсюджує фейки. В етері «России 1» напередодні показали старе відео штурму російських окопів українськими спецпідрозділами – і заявили, що це російські морпіхи штурмують позиції ЗСУ. 

«На цих кадрах російські морпіхи штурмують окопи з зесеушниками на Запорізькому напрямку. Бліндаж українських формувань пара бійців зачищає, як за підручником, закидаючи позиції гранатами і прострілюючи сліпі зони короткими чергами», – прокоментувала відео Скабєєва.

НАСПРАВДІ, на фейк «России 1» і Скабєєвої зокрема, звернули увагу Z-канали. Бо оригінальне відео, яке вона використала, було зняте в районі села Урожайне Запорізької області та опубліковано Силами спеціальних операцій ЗСУ ще в червні минулого року. А в серпні 2024-го «Россия 1» вже намагалася видати це за знищення «бандерівців».

Нагадаємо, минулого місяця російські пропагандисти показали як нібито український військовий добиває пораненого товариша по службі. «Ідеологічно-заряджених неонацистів на фронті вже меншість, і воюють вони не тільки з російськими бійцями, а й з українцями, яких силоміць затягли на передову. Ставлення до своїх же побратимів як до комах-шкідників», – коментувала це пропагандистка Анастасія Іванова. Журналісти з’ясували, що це були російські військові, один з яких добив товариша, пораненого вибухом дрона.

Скабєєву зрозуміти можна. «За підручником» їй треба казати і показувати хоч щось. Ось вона і показує. Що може.  

При цьому на телевізійному федеральному рівні про ту ж визвольну «курську ситуацію» практично ні слова. В ранкових новинах «Первого канала» їй приділено аж півхвилини. Тема сюжету: «у прикордонному районі військові вибили противника з позицій, обладнаних у лісі». Все. Навіть, обійшлося без «народної підтримки жителів Курської області». До речі, про «ядерний» дим на ЗАЕС, від якого вся російська пропаганда на чолі з Путіним буквально «угорала» ще напередодні, взагалі ані пари з вуст.

Москва дошкуляє МАГАТЕ «телефонним тероризмом»

«Дим над ЗАЕС» хоч якось намагався роздмухати «начхім» МО РФ Кирилов, який заявив, що «в України вже є брудна бомба».

НАСПРАВДІ, в Росії вже неодноразово стверджували, що «Україна створює брудну бомбу».  Вона стала такою ідеєю-фікс, що навіть МАГАТЕ у листопаді 2022 року це набридло. Її інспектори тоді перевірили два об’єкти на території України якраз після російських звинувачень у створенні «брудної бомби». А з ініціативою провести таку перевірку звернулася сама Україна. Після чого в МАГАТЕ повідомили, що жодних слідів підготовки такої зброї не виявлено.

Але МАГАТЕ в Росії вже давно вважають  «маріонетковою організацією колективного Заходу». Історія ця давня, банальна й особливим креативом не відзначається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Другий Чорнобиль» і «брудна бомба»: ядерний шантаж Кремля як зброя проти української енергетики  

Набагато цікавіше було б побачити саме дієву реакцію МАГАТЕ на черговий вкид Москви про «брудну бомбу України». А дієвість може бути різною. Наприклад, не таємниця, що «мирний атом» Путіна розповзається по світу і цілком можливо, стане новою «геополітичною зброєю Росії». З боку МАГАТЕ можна було б, скажімо так, ретельніше контролювати цей процес. І не в якості «холодної помсти» за московський «телефонний тероризм» з «брудною бомбою», а заради майбутнього. В якому спокійніше було б усім. Від простих іранців з ядерною програмою їхніх аятол і до мешканців Курської області, яких під приводом «добровільної евакуації» запорізький гауляйтер Балицький вже запрошує пожити на окупованій частині області. І це попри «дим над ЗАЕС» напередодні.

Чому «соловйови» так переймаються «віллами Зеленського»

І наостанок про одну з найулюбленіших тем пропагандистів  – чергові «вілли Зеленського». Такою на останній час вважається італійська, яку, нагадаємо, він буцімто купив (разом із винарнею Tenuta il Palagio) у співака Гордона Самнера, відомого як Стінг.

До цього з постійністю, якій можна позаздрити, з’являлися матеріали про купівлю родиною Зеленських об’єктів рухомого і нерухомого майна в різних частинах світу. Якщо вірити пропагандистам, то вже були угоди з: маєтками в США і Великій Британії, віллою в Єгипті, маєтком Геббельса в Німеччині. Тобто це вже «п’ятий об’єкт нерухомості» Зеленського на Заході. Не рахуючи казино на Кіпрі, яхт і дорогих автомобілів

НАСПРАВДІ, усі ці новини виявилися фейками, і почерк у багатьох був однаковий: або на новому сайті, який нібито належав «авторитетному ЗМІ», або на старому сайті, але з сумнівною репутацією, з’являлася стаття з «викривальними» фото-, аудіо- або відеоматеріалами. Так само і з останньою віллою, яку знайшов Database Italia – сайт, зареєстрований у липні 2020 року.

У великому світі дезінформації він майже одразу ж набув популярності завдяки своїй публікації про QAnon. Нагадаємо, згідно з цією теорією змови, експрезидент США Трамп виконує секретну місію з визволення світу від еліти Глибинної держави (Deep State) – Клінтонів, Гейтса, Сороса та інших політиків і бізнесменів. Надалі публікації на цю тему продовжували з’являтися на сайті. Все це і призвело до того, що за підсумками все того ж 2020 року проєкт NewsGuard заніс Database Italia до списку основних ресурсів, що поширюють дезінформацію в Італії. (Цікаво, що новина про «віллу Зеленського» на ньому з’явилася англійською).

Згідно з відкритими джерелами, маєток Villa il Palagio разом із винарнею Tenuta il Palagio з 1997 року належить Стінгу і його дружині, акторці Труді Стайлер. Винарня розташована на приблизно 100 га землі, чверть з яких займають виноградники. Імена власників вказані і в регулярно оновлюваному блозі винарні в Instagram. Наприклад, 27 липня там було розміщено відео зі Стінгом і Стайлер, які відвідали маєток. І це при тому, що за даними Database Italia він уже місяць як їм не належав.

«Проверено. Медиа», навіть, зв’язалося з менеджером з продажу винарні Tenuta il Palagio Тоні Сасою. Той сказав, що за останні дні багато партнерів звернулися до нього із запитаннями з приводу публікації Database Italia, і назвав її «повною нісенітницею» і «дезінформацією». 

Спростовує це і скриншот виписки, яку один із користувачів  замовив 8 серпня (за невелике мито це може зробити будь-хто), за якою господарі винарні 2024 року не змінювалися. Аналогічний документ отримали і фактчекери з проєкту Lead Stories. Отже, фейк. Черговий. Трохи більш підготовлений. 

Але питання «Чому пропагандисти так люблять «вілли Зеленського?» залишається. Версій щонайменше дві. Одна на поверхні: спробувати «розгойдати» українське і західне суспільство на темі «Зеленський жирує в той час, як…». Друга – глибинна – з області психології. Здається, пропагандисти просто заздрять. Бо власні вілли в Італії той же Соловйов втратив. Ведучий програми «Время покажет» Шейнін не може потрапити до своєї 100-метрової квартири в Литві. Караганов має власне житло у Венеції, але через те, що не може туди поїхати, називає її «символом економічної деградації Європи».

«Вілли», «автомобілі», «казино» та інші діамантові фейки про родину Зеленських, здається, саме із заздрості. Підсвідомо російські пропагандисти жалкують, що втратили на Заході все, починаючи з впливу і закінчуючи нерухомістю. Тому й деградують. Не рухаючись далі нерухомості. Тому незабаром варто чекати на «шосту віллу Зеленського».   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
241
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду