RSF закликали адміністрацію Байдена подвоїти зусилля для звільнення журналіста Остіна Тайса з сирійського полону

RSF закликали адміністрацію Байдена подвоїти зусилля для звільнення журналіста Остіна Тайса з сирійського полону

13 Серпня 2024
257
13 Серпня 2024
09:40

RSF закликали адміністрацію Байдена подвоїти зусилля для звільнення журналіста Остіна Тайса з сирійського полону

257
У серпні 2012 року Остіна Тайса взяли в полон на контрольно-пропускному пункті поблизу Дамаска під час висвітлення громадянської війни в Сирії для кількох медіа. Сирійський режим досі не підтвердив його затримання.
RSF закликали адміністрацію Байдена подвоїти зусилля для звільнення журналіста Остіна Тайса з сирійського полону
RSF закликали адміністрацію Байдена подвоїти зусилля для звільнення журналіста Остіна Тайса з сирійського полону

«Репортери без кордонів» (RSF) закликають адміністрацію Джо Байдена подвоїти зусилля для звільнення американського журналіста Остіна Тайса, який утримується в полоні в Сирії з 2012 року. Про це йдеться на сайті міжнародної організації.

Команда RSF привітала зусилля урядовців США, які домоглися, зокрема, нещодавнього звільнення з російського ув'язнення репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича та журналістки «Радіо Вільна Європа» / «Радіо Свобода» (RFE/RL) Алсу Курмашевої. Водночас організація нагадала, що американський журналіст-фрилансер Остін Тайс вважається зниклим безвісти вже 12 років після того, як його взяли в заручники поблизу Дамаска. Сирійський режим досі не підтвердив його затримання.

«Адміністрація Байдена заслуговує на повагу за її успіх у безпечному поверненні Алсу Курмашевої та Евана Гершковича додому. Настав час використати той самий сценарій для Остіна Тайса. Пряма взаємодія з російським урядом спрацювала для Евана та Алсу, і подібний підхід також міг спрацювати для Остіна. Тривале невизнане утримання під вартою надсилає жахливе повідомлення журналістам у всьому світі та надихає ворогів свободи преси знанням про те, що США протягом довгих 12 років не змогли звільнити американського журналіста з полону», — вважає директор американського бюро RSF Клейтон Веймерс.

14 серпня 2012 року Остін Тайс був узятий у полон на контрольно-пропускному пункті поблизу Дамаска під час висвітлення громадянської війни в Сирії для кількох медіа. Своє останнє повідомлення Остін розмістив 12 серпня у твітері. У пості журналіст написав, що провів день з повстанцями Визвольної сирійської армії (The Free Syrian Army).

З того дня, як його затримали, журналіст залишався без зв’язку із зовнішнім світом. У 2022 році президент Джо Байден заявив, що уряд США точно знає, «що він утримується сирійським режимом», і закликав Дамаск співпрацювати в зусиллях щодо його звільнення. Ці коментарі стали першим випадком, коли президент США публічно визнав спроби звільнити Остіна, але не підтвердив прямих переговорів із Сирією.

У Всесвітній день свободи преси, 3 травня 2024 року, президент Байден знову згадав Тайса та закликав «негайно та беззастережно звільнити всіх журналістів, які потрапили за ґрати просто за те, що вони виконували свою роботу».

Зазначимо, що Вашингтон і Дамаск наразі не мають офіційних відносин. Посольство США в Дамаску призупинило роботу в 2012 році, а Державний департамент наказав сирійському посольству у Вашингтоні призупинити свою роботу в 2014-му.

Остін Тайс є ветераном морської піхоти, випускником Школи дипломатичної служби Джорджтаунського університету, скаутом і стипендіатом національних заслуг. Тайс мав розпочати свій останній рік у Джорджтаунській юридичній школі восени 2012 року після повернення зі звітної поїздки про сирійський конфлікт.

Його роботи були опубліковані в McClatchy News, The Washington Post, Associated Press і AFP, а також транслювалися на CBS, NPR і BBC. Журналіст здобув президентську нагороду газети McClatchy 2012 року та премію Джорджа Полка 2012 року за репортажі про війну.

Фото: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
257
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду