Третя окрема штурмова бригада ЗСУ провела в Києві передпоказ моновистави «Ненароджені для війни»

Третя окрема штурмова бригада ЗСУ провела в Києві передпоказ моновистави «Ненароджені для війни»

11 Серпня 2024
1220
11 Серпня 2024
19:25

Третя окрема штурмова бригада ЗСУ провела в Києві передпоказ моновистави «Ненароджені для війни»

1220
Зараз триває тур містами України, а в листопаді планують зібрати зал у столиці.
Третя окрема штурмова бригада ЗСУ провела в Києві передпоказ моновистави «Ненароджені для війни»
Третя окрема штурмова бригада ЗСУ провела в Києві передпоказ моновистави «Ненароджені для війни»

Третя окрема штурмова бригада ЗСУ провела в Києві передпоказ своєї моновистави «Ненароджені для війни», яку зараз демонструють у різних містах України. У листопаді бригада планує знову показати її в Києві. 

«Ненароджені для війни» — це документальна театралізована вистава про реальне життя військового, події на фронті  та його почуття. В її основі — реальні історії бійців 3 ОШБр у виконанні бійця бригади та професійного актора Євгена «Авдєя» Авдєєнка, який упродовж 18 років грав на сцені, зокрема в Національному драматичному театрі ім. Лесі Українки та в Театрі драми і комедії на лівому березі.

Це історії, які він почув від своїх побратимів та посестер або прожив сам. Вони розповідають і про початок широкомасштабного вторгнення, і про прощання з родиною, про різноманітні ситуації «на нулі», про армійську рутину і солдатську дружбу, про спілкування з окупантами та особисті трагедії. У виставі  присутні жарти, чорний гумор і ненормативна лексика. 

Ідея вистави в тому, що насправді всі «ненароджені для війни» і на фронті немає тих, хто одразу народився військовим. Тому, каже Євген Авдєєнко, фраза «я ненароджений для війни» — це лише спроба втекти від свого обов’язку захищати країну.

«Медіа створили два образи: один — армія, це герої; а інший — "це не для мене, ну куди я?" І між ними прірва. Це треба змінювати», — сказав актор на початку вистави.

У коментарі «Детектору медіа» Євген Авдєєнко також зазначив, що вистава адресована цивільним і покликана показати, що військові, навіть дуже доблесні та відважні, все одно є такими самими людьми зі своїми страхами, почуттями та переживаннями.

«Мені здається, що це буде корисно для цивільних, і посил тут не один. По-перше, можливо, хтось думає про те, щоб приєднатися до Збройних сил чи до Третьої штурмової зокрема. І раптом ця людина подивиться виставу і це їй допоможе прийняти рішення. По-друге, ми намагаємося показати, що в армії потрібні різні люди і в Третій штурмовій не всі — штурмовики. Є ті люди, які доглядають за технікою, є ті люди, які сидять за комп’ютером, є ті люди, які психологічно допомагають, — безліч професій», — каже Євген.

Режисером-постановником вистави є Анатолій Нейолов, художній керівник театру «Чорний квадрат». Він розповів, що ідею зробити виставу запропонували комунікаційники 3 ОШБр, і після знайомства з актором він вирішив її втілити.

Режисер-постановник моновистави «Ненароджені для війни» Анатолій Нейолов та актор Євген Авдєєнко

«Мене питають: “Зробиш виставу?” Я кажу, що для цього потрібен актор, без актора цього не зробиш. “У нас є актор, який два роки вже на фронті”. Він приїхав, і я бачу, що він вже більше боєць, ніж актор. Ми почали все згадувати, він швидко згадав, бо була практика. Найважче було те, що всі матеріали мають бути справжніми, все, що він розповідає, — це справжні історії справжніх людей. Тобто додумувати там не можна було, — розповів Анатолій Нейолов у коментарі журналістам. — Це такий жанр мілітарі-стендап, якого в нас в Україні ніхто не робив. Це повинно якось чіпляти глядачів, і мені здається, що нам вдалося».

Зараз моновиставу показують у різних українських містах. Найближчі покази заплановані в Білій Церкві, Хмельницькому, Вінниці, Черкасах, Полтаві та Прилуках. 

Усі зароблені під час показів кошти підуть на закриття потреб 3 ОШБр ЗСУ.

Фото Юлії Лавришин / «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1220
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду