RSF засудили уповільнення роботи ютуб у Росії, що ставить під загрозу право на інформацію

RSF засудили уповільнення роботи ютуб у Росії, що ставить під загрозу право на інформацію

11 Серпня 2024
605
11 Серпня 2024
15:41

RSF засудили уповільнення роботи ютуб у Росії, що ставить під загрозу право на інформацію

605
Російська влада посилює свій контроль над ютуб, різко сповільнюючи швидкість відео, унеможливлюючи його перегляд. Користувачі попереджають, що доступ вже обмежений. «Репортери без кордонів» (RSF) засуджують цензурний маневр Кремля.
RSF засудили уповільнення роботи ютуб у Росії, що ставить під загрозу право на інформацію
RSF засудили уповільнення роботи ютуб у Росії, що ставить під загрозу право на інформацію

«Репортери без кордонів» (RSF) засудили уповільнення роботи відеохостингу ютуб у Росії і ствердужють, що цей крок ставить під загрозу право на інформацію.

Про йдеться у заяві RSF, наданій «Детектор медіа».

«Кремль знаходиться на шляху до досягнення своєї брудної мети – зачинити російських громадян в інформаційній в'язниці, де може вільно циркулювати лише пропаганда. Незважаючи на свої недоліки, ютуб залишається одним з останніх інструментів, які незалежні російські журналісти у вигнанні використовують для поширення перевіреного контенту серед своїх співвітчизників. RSF засуджують цей цензурний маневр і закликають владу відновити нормальний відеопотік на платформі», — йдеться у повідомленні відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF.

Зазначається, що 8 серпня в окупованих Росією українських регіонах, Донецькій, Луганській областях і Криму, швидкість відео на ютубі знизилася настільки, що їх неможливо було переглянути. Про таку ж проблему повідомляють користувачі російських міст Москви та Санкт-Петербурга, які більше не можуть отримати доступ до платформи.

У Росії почалося поступове блокування ютубу. Російська влада вирішила знизити швидкість відео на ютубі до 128 кілобітів на секунду, що значно нижче рівня, необхідного для оптимального перегляду. Це уповільнення, про яке було оголошено телекомунікаційним операторам країни, здійснюється за допомогою «технічних засобів протидії загрозам» (ТЗПЗ), справжніх «чорних скриньок», які поступово встановлюються в телекомунікаційних операторів країни з 2020 року і контролюються Роскомнаглядом, російським регулятором телекомунікацій.

Ця «система ТЗПЗ» не лише уповільнює трафік, але й блокує небажані сайти, перехоплює дані з незашифрованих сайтів і блокує протоколи VPN-з'єднань. Російські оператори зобов'язані не прибирати ці скриньки, інакше вони ризикують втратити свої ліцензії.

Ютуб у полі зору Кремля

Американська платформа вже кілька місяців перебуває під прицілом Росії. У квітні «Роскомнагляд» звинуватив Ютуб в тому, що він є «однією з головних платформ для поширення дезінформації» про російське вторгнення в Україну. На початку липня Ростелеком, одна з найбільших російських телекомунікаційних компаній, основним акціонером якої є російська держава, намагався виправдати майбутнє сповільнення роботи ютубу, вказуючи на «застарілість» обладнання Гугл, материнської компанії Ютубу.

Про перші сповільнення користувачі повідомили 1 серпня і Гугл одразу спростував свою причетність до цього.

Російська влада попередила, що хоче вжити прямих заходів проти платформи. Ще 25 липня Олександр Хінштейн, голова комітету з інформаційної політики російського парламенту, оголосив, що з початку серпня швидкість завантаження відео з ютубу знизиться на 70%. Цей захід, нібито спрямований на боротьбу з «адміністрацією іноземного ресурсу, яка порушує та ігнорує російське законодавство», а насправді є прямою відповіддю на видалення з ютубу кремлівського пропагандистського контенту після вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року.

Джерело, близьке до адміністрації президента Росії, повідомило російському новинному сайту «Газета.ру», що платформа може бути повністю заблокована до осені, з поступовим погіршенням роботи сервісу цього літа.

Цензура незалежних медіа

Після вторгнення Росії в Україну російські незалежні медіа та журналісти, змушені перебувати у вигнанні, розробили власні відеоформати на ютубі, щоб обійти цензуру, запроваджену Кремлем, який посилює свій контроль над інтернетом. Ознакою успіху ютубу, згідно з даними звіту, опублікованого The Fix та JX Fund, фондом підтримки журналістики у вигнанні, створеним RSF, є те, що у вересні 2023 року відео незалежних журналістів та медіа набрали 165 мільйонів переглядів на платформі. Однією з причин такої популярності є те, що ютуб, на відміну від фейсбуку та інстаграму, ще не був заборонений російською владою.

Мітинг, запланований користувачами в Москві на 17 серпня на знак протесту проти уповільнення ютубу, був заборонений владою. Росія посідає 162-ге місце зі 180 країн у Світовому індексі свободи преси RSF за 2024 рік.

Нагадаємо, «Роскомнагляд» запросив у операторів зв'язку дані про IP- та фізичні адреси розташування серверів Google. Через ці сервери блокування трафіку сервісу в Росії може здійснюватися набагато ефективніше, ніж це робилося в останній тиждень, зазначають експерти.

Фото: Getty Images.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
605
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду