Воля до перемоги. Як у Парижі під час Олімпіади працював Український дім Volia Space

Воля до перемоги. Як у Парижі під час Олімпіади працював Український дім Volia Space

11 Серпня 2024
797
11 Серпня 2024
13:00

Воля до перемоги. Як у Парижі під час Олімпіади працював Український дім Volia Space

797
За підсумком роботи Volia Space вийшло понад 900 публікацій у медіа, які вже отримали щонайменше 62 млн переглядів. Також за ці 15 днів Український дім у Парижі відвідали понад 15 тисяч людей.
Воля до перемоги. Як у Парижі під час Олімпіади працював Український дім Volia Space
Воля до перемоги. Як у Парижі під час Олімпіади працював Український дім Volia Space

Олімпіада-2024 в Парижі добігла кінця. Українські спортсмени здобули 12 медалей. Кожен такий спортивний здобуток — це можливість говорити не тільки про спорт, а й про Україну та війну, яка досі триває. Проте, згідно з правилами Міжнародного олімпійського комітету, говорити про політику на полях Олімпіади заборонено — за це можуть дискваліфікувати. І саме для того, щоб у Парижі українські спортсмени могли розповідати про Україну, війну та просувати наш порядок денний, там запрацював Український дім Volia Spase, організований Міністерством спорту України спільно з організацією Brand Ukraine. 

Volia Space запрацював на другий день Олімпіади. Його відкриття попередньо анонсувало Міністерство закордонних справ України.

«Міністерство закордонних справ спільно з організацією Brand Ukraine і Projector готують запуск нової глобальної комунікаційної кампанії про волю як складову українського способу життя. Одним із перших проявів кампанії буде відкриття наприкінці липня Українського дому Volia Space у Парижі під час Літньої Олімпіади 2024, організоване Міністерством молоді та спорту України та НОК України у співпраці з Офісом Президента України», — було сказано в анонсі МЗС.

Радник міністра спорту Юрій Свиридов у коментарі «Детектору медіа» сказав, що ця ідея народилася приблизно пів року тому. У Міністерстві спорту розуміли, що Україна має використати Олімпіаду як можливість розповісти більше про себе, про війну та про події, які тут відбуваються. А на полях Олімпіади це зробити майже неможливо. Саме тому Volia Space, за задумом, мав стати головним культурним і медійним хабом України на Олімпійських іграх із гаслом The Will to Win, тобто воля до перемоги. 

«На той час Міністерство спорту та Національний олімпійський комітет докладали зусиль, щоб заборонити участь росіян в Олімпійських іграх. Але ми розуміли, що нам також потрібно мати таку платформу, з якої ми зможемо максимально поширювати наші тези про Україну, про нашу культуру, про війну й маємо використати цю нагоду. Власне, так народилася ця ідея, я запропонував це Матвію Бідному (в.о. міністра спорту України — «ДМ»), йому це сподобалось і ми почали напрацьовувати сам концепт. Ми розуміли, що Олімпіада триває 17 днів і нам потрібно розробити концепт на всі ці 17 днів». 

На всі 17 днів визначилися, кого запрошувати як спікерів, що показувати та про що саме розповідати. Все це дуже важливо, каже Свиридов, але не мало б сенсу, якби не підтримка самих французьких чиновників, зокрема міністерства спорту Франції, з яким вели перемовини українські колеги, та мерії Парижа, яка надала приміщення для Volia Space.

Олімпійський чемпіон із боксу Олександр Хижняк підписує український прапор

Простір відкрили у приміщенні, розташованому в парку La Villette в центрі французької столиці. Зараз, під час Олімпійських ігор, оренда цього приміщення обійшлася б приблизно у 250 тисяч євро, проте французька влада надала його українцям у безплатне користування. За Україною було лише облаштування простору та сама його робота, яку забезпечили близько 40 людей. Усе це, каже Свиридов, повністю профінансували благодійники.

За словами спортивного журналіста та блогера Романа Бебеха, який був одним з авторів ідеї та працює на Volia Space, зокрема модерує публічні зустрічі зі спортсменами та знаменитостями, влада Парижа також забезпечила охорону цього об’єкта, аби вберегти українців від різного роду провокацій.

«Французька поліція і представники влади дуже переживали щодо безпеки, щоб не було ніяких провокацій, тому що напередодні старту Олімпіади була хакерська атака, потім диверсія. Тому вони попросили Volia space стартувати не в день відкриття Олімпіади, а на наступний день, бо в день відкриття вони просто не в змозі нам гарантувати безпеку, оскільки будуть сконцентровані на самій церемонії. Це перше, на що я звернув увагу — вони прекрасно розуміють, що в Європі йде повномасштабна війна і на території всієї Європи триває гібридна війна. Силові служби це знають, це відчувається, — розповів Роман Бебех у коментарі «Детектору медіа». — Французи дуже великі сили віддали саме на безпеку нашого об'єкта. Наша будівля охороняється дуже серйозно. Вони прекрасно розуміють, що можуть бути провокації, тому не допускають усіх людей, які підходять до цієї адміністрації, перевіряють документи і, наприклад, не допускають ні росіян, ні білорусів».

Простір вирішили зробити таким, щоб він одразу говорив про боротьбу та випробування, які українці й українські спортсмени зокрема проходять у цій війні. На вході встановили інсталяцію, яка вперше була представлена у червні цього року в Берліні під час футбольного чемпіонату Євро-2024. Це шматок трибуни харківського стадіону «Сонячний», зруйнованого внаслідок російських обстрілів. Цей стадіон був збудований до Євро-2012 і був тоді тренувальною базою футбольної збірної команди Нідерландів, на ньому також тренувалися українські спортсмени, які готувалися до міжнародних змагань і до Олімпіади зокрема.

Інсталяція зі знищеної росіянами трибуни стадіону «Сонячний» у Харкові

Також тут показали саморобну штангу українського спортсмена, стрибуна у висоту Андрія Проценка, який на початку російського вторгнення разом із родиною опинився в окупації на Херсонщині. Там він зробив собі саморобну штангу з шин, аби підтримувати спортивну форму.

Український гімнаст Олег Верняєв із саморобною штангою іншого українського атлета Андрія Проценка

Такі речі покликані продемонструвати світовій громадськості та, зокрема, гостям Олімпіади, в яких умовах змушені тренуватися українські спортсмени під час загарбницької війни Росії проти України. І при цьому вони ще й досягають успіхів і виборюють олімпійські медалі.

У Volia Space також показали мініатюрну модель зруйнованого росіянами драматичного театру в Маріуполі, в якому переховувалися цивільні

«На вході в центр установлена трибуна, далі — невелике кафе, де їдять борщ, українські страви. Ліворуч — місце, де ви можете сувеніри придбати, праворуч — виставка сувенірів, присвячених нашим спортсменам, які пов’язані якось із війною. Наприклад, тенісиста Сергія Стаховського, який у 2022 році завершив спортивну кар’єру та вступив до лав ЗСУ, наших синхроністок сестер Алексіївих, які через війну мали непрості обставини тренувань. Ще одне кафе і велика зала, де постійно відбуваються виставки — наприклад, виставка "Україна в мініатюрі", де були такі артоб'єкти, як розбомблений Маріупольський драмтеатр, Донецький аеропорт, знищений росіянами будинок із Бородянки чи виставка, присвячена Тарасові Шевченку. І потім велика зала, де відбуваються основні комунікації. Всі виступи перекладаються англійською мовою, щоб про все дізнавалася максимальна кількість людей», — розповів Роман Бебех.

Окрему увагу присвятили документальним фільмам про Україну та війну. Зокрема провели кілька показів оскароносної стрічки «20 днів у Маріуполі».

Показ стрічки «20 днів у Маріуполі» в Українському домі Volia space у Парижі

А також там свої стрічки «Довга доба» та «Ми, наші улюбленці і війна» презентували режисери Алан Бадоєв та Антон Птушкін.

Антон Птушкін та Алан Бадоєв

Також у Volia spase відбулися зустрічі з українськими спортсменами, зокрема боксером Олександром Усиком, гімнасткою Лілією Подкопаєвою, футболістом Олександром Зінченком та іншими.

Зокрема, Олександр Усик говорив про перспективи розвитку спорту в Україні та його популяризацію. Його виступ привернув до себе увагу глядачів і медіа.

«Ми повинні масштабувати спорт і робити його максимально відомим. Я зараз кажу не тільки за свій вид спорту, я кажу за всі види спорту. Нам треба подивитися, які види спорту найбільше приносять нам нагороди і подивитися, в чому проблема тих видів спорту, які не приносять нагороди», — сказав Олександр Усик.

Абсолютний чемпіон світу з боксу у важкій вазі Олександр Усик

В Українському домі в Парижі також виступила переможниця «Євробачення-2016» Джамала та лідер українського гурту «Мандри» Сергій Фоменко. Крім того, парижан і гостей Олімпіади пригощали українськими стравами, які презентували шефкухарі Євген Клопотенко та Володимир Ярославський.

Відвідувачів Volia Spase пригощали українським борщем

«Ми зробили такий собі мікс спорту і культури, щоб цей дім максимально передавав наші ключові повідомлення про Україну, щоб показати цінність для Європи, для світу в існуванні такої незалежної потужні держави як Україна», — сказав Юрій Свиридов.

Пам’ятна медаль на честь убитого на війні українського боксера Максима Галінічева

Також у домі організували зустрічі з пораненими українськими бійцями та двома маленькими українками, які втратили кінцівки через російську агресію, Яною Степаненко й Олександрою Паскаль. Усе це покликане більше розповісти про війну і те, що зараз переживають українці.

Олександра Паскаль, яка втратила ногу через російську агресію

«Ми працюємо тут із міжнародною агенцією, яка нам допомагає розповсюджувати інформацію, працюючи найперше з міжнародними медіа. І в нас тут були топові медіа, починаючи з Washington Post, CNN, різні французькі медіа», — сказав Юрій Свиридов.

Особлива увага іноземних медіа, кажуть у Volia Space, була прикута до українських олімпійських чемпіонів — боксера Олександра Хижняка, шаблістки Ольги Харлан і стрибунки Ярослави Магучіх.

«До Олі Харлан і Ярослави Магучіх по 10–15 запитів на інтерв'ю щодня, вони — великі молодчинки, дуже круто це пропрацьовують. І це, варто зазначити, провідні американські, японські, бразильські медіа. Їм це дуже цікаво і тому наш голос гучно звучить, коли ми перемагаємо. Головне, щоб просто сил вистачало у дівчат всі ці запити задовольнити і на всі питання відповісти», — сказав Роман Бебех.

Так спортсмени можуть говорити те, що на полях Олімпіади вони не можуть озвучувати. Наприклад, Ярослава Магучіх висловила свою позицію щодо присутності на Олімпіаді «нейтральних» російських спортсменів.

Михайло Кохан, Ірина Геращенко й Ольга Харлан у Volia Spaсe

«Ми всі прекрасно знаємо, звідки ці атлети в принципі. Вони не сказали жодного слова проти війни. Тобто вони не висловилися за мир навіть. Вважаю, це дуже прикро, бо Олімпійські ігри — це про мир. І в принципі завжди всі війни зупинялися на період ігор. Але Росія не зупинилася. І в період цих Ігор були масовані атаки на міста України. Тому як терористів можна допустити до змагань про мир?» — сказала Ярослава Магучіх під час зустрічі з журналістами у Volia Space.

Ольга Харлан відповідає на запитання медійників у Volia Space

Велике інтерв’ю CNN дала Ольга Харлан і також говорила багато про війну.

«Є у нас і фехтувальники, яких убила Росія, які пішли на передову. У мене все ще є друзі, які борються за наше майбутнє і наші життя. Ми повинні боротися за них, тому що вони не змогли… Вони ніколи цього не зроблять знову, і вони завжди будуть у нашій пам’яті, — сказала вона CNN. — Це історія для моєї країни. Це історія для всього світу і показує всьому світу, що ми можемо це зробити. Україна може це зробити. І спорт — це один із способів сказати, що Україна може боротися, і сказати всьому світу, що Україна має перемогти».

Всі ці медіа теоретично могли б намагатися звернутися до українських спортсменів напряму, але в цьому випадку роботу медійникам спростила комунікаційна команда Volia Space. Вони організували відкриті зустрічі спортсменів із шанувальниками, запросили туди медіа, комунікували за конкретними запитами медійників та організовували інтерв’ю.

Також комунікаційники Українського дому посприяли тому, що в прямому етері на CNN побував виконувач обов’язків міністра спорту України Матвій Бідний, який вкотре заговорив про важливість недопуску спортсменів із країни-агресорки до великих міжнародних змагань, а також про волю до перемоги української олімпійської збірної.

«The will to win — це гасло нашої олімпійської збірної цього року, — сказав очільник українського Міністерства спорту в інтерв’ю CNN. — Ми розуміємо, що Олімпійські ігри нам потрібні. Нам потрібна ця платформа. Ми маємо бути там, щоб показати світові нашу стійкість та силу».

Загалом за 15 днів роботи Volia Space стала медійним майданчиком для 80 спікерів — українських спортсменів, знаменитостей, чиновників тощо. Усі вони з різних боків представляли Україну, розповідали про розвиток спорту в Україні, нашу культуру та про війну. Все це було в центрі уваги світових медіа, що для України зараз вкрай важливо. За підсумком роботи Volia Space вийшло понад 900 публікацій у медіа, які вже отримали щонайменше 62 млн переглядів. Також за ці 15 днів Український дім у Парижі відвідали понад 15 тисяч людей. Це доводить, що говорити про війну та просувати свій порядок денний можна і на Олімпіаді — майданчику, на якому, здавалося б, такі теми табуйовані.

Фото надані Українським домом

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
797
Читайте також
13.08.2024 10:17
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
368
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду