Письменниця Наталія Гурницька щодо продовження серіалу СТБ «Кава з кардамоном»: «Творці досі не надали мені жодних пояснень»

Письменниця Наталія Гурницька щодо продовження серіалу СТБ «Кава з кардамоном»: «Творці досі не надали мені жодних пояснень»

8 Серпня 2024
2222
8 Серпня 2024
14:58

Письменниця Наталія Гурницька щодо продовження серіалу СТБ «Кава з кардамоном»: «Творці досі не надали мені жодних пояснень»

2222
Телеканал СТБ в коментарі «Детектору медіа» повідомив, що Наталія Гурницька надала всі дозволи на створення продовження серіалу і використання тем та персонажів її книг. Сама письменниця заперечує цю інформацію.
Письменниця Наталія Гурницька щодо продовження серіалу СТБ «Кава з кардамоном»: «Творці досі не надали мені жодних пояснень»
Письменниця Наталія Гурницька щодо продовження серіалу СТБ «Кава з кардамоном»: «Творці досі не надали мені жодних пояснень»

Авторка серії романів «Мелодія кави» письменниця Наталія Гурницька не давала згоди телеканалу СТБ на використання тем та персонажів її книг для продовження серіалу «Кава з кардамоном». Про це вона розповіла  «Детектору медіа». 

Напередодні СТБ повідомив, що право на створення продовження фільму «Кава з кардамоном» і використання теми, персонажів та інших елементів раніше придбала компанія Solar Media Entertainment, а авторка роману надала відповідні дозволи. Утім, сама Наталія Гурницька вважає, що це позиціонування радше бажаної для мовника ситуації, ніж реальної. За її словами, раніше підписана нею угода обмежена періодом від дитячих років головної героїні Анни до шлюбу з Адамом та двох місяців трауру по смерті чоловіка.

«Все, що було з Анною та іншими героями історії потім — це вже сюжет інших моїх книг, на які авторські угоди з Компанією не укладені. До речі, про те, що укладений договір не розповсюджується на продовження роману, теж наголошується в договорі. Тобто про жодне продовження понад сюжет першого роману мова йти не може. Скажу більше, ситуація, яка склалася з ймовірним порушенням Компанією права моєї інтелектуальної власності, примусила мене уважніше вчитатися ще й в інші пункти нашої угоди, і я з подивом зрозуміла, що насправді багато пунктів авторської угоди вже й раніше були порушені Компанією», — розповіла Наталія Гурницька. 

За словами письменниці, творці серіалу не спілкувалися з нею щодо цієї ситуації та не аргументували створення оригінального сюжету з головною героїнею її книг: «Мені досі не надано жодних пояснень ситуації, яка склалася і від творців серіалу "Кава з кардамоном". Приховувалася ними від мене також і дата та сам факт початку зйомок». Наталія Гурницька стверджує, що вона довідалася про зйомки продовження серіалу із соціальних мереж 11 липня.

На запитання «Детектора медіа» про те, чи планує Наталія Гурницька подавати до суду, якщо не вдасться владнати конфлікт самостійно, письменниця сказала, що спершу необхідно зібрати докази та ґрунтовно підготуватися до боротьби: «Ми з моїм юристом хочемо, щоб переміг закон і були дотримані всі норми міжнародного законодавства по охороні інтелектуальної власності».

«Детектор медіа» звернувся до телеканалу СТБ із запитанням про те, чи справді між мовником та Наталією Гурницькою є юридично оформлена домовленість про використання тем та персонажів її книг у продовженні серіалу, і якщо так, то коли вона була укладена. Нижче публікуємо відповідь мовника: 

«Придбання прав на екранізацію першого роману передбачає створення аудіовізуального твору, що є продовженням фільму "Кава з кардамоном", використання персонажів і сюжетних ліній фільму. Під усіма дозволами є підпис авторки. Договір про це укладено між пані Наталією та Solar Media Entertainment.

Маючи велике бажання співпрацювати з пані Наталією, представники Solar Media намагалися узгодити з нею подальші дії щодо виробництва продовження фільму, але домовитися про спільну роботу над наступним телевізійним сезоном сторонам не вдалося.

Як вже зазначено в офіційному пресрелізі про старт зйомок, "Кава з кардамоном. Сила землі" не містить подій із наступної книги Наталії Гурницької. Це оригінальний сюжет сценаристів команди, який є продовженням фільму "Кава з кардамоном", а не екранізацією книги "Мелодія кави у тональності сподівання". Про що авторку книг з усією повагою було повідомлено заздалегідь».

Напередодні телеканал СТБ повідомив пресрелізом, що він спільно з Solar Media Entertainment розпочав роботу над виробництвом другого сезону костюмованої драми «Кава з кардамоном. Сила землі», прем'єра якого запланована на 2025 рік. За словами мовника, продовження серіалу — це не екранізація другої книги Наталії Гурницької «Мелодія кави у тональності сподівання», а «оригінальний погляд творчої команди» на нову сторінку життя головної героїні.

Натомість сама Наталія Гурницька вважає, що телеканал СТБ може порушувати її авторські права, а продовження серіалу без узгодження несе для неї «певні репутаційні, моральні та фінансові ризики і збитки».

Нагадаємо, серіал «Кава з кардамоном» — 10-серійна історична драма, події якої розгортаються у Львові XIX століття. Сценарій першого сезону є адаптацією роману-бестселера української письменниці Наталії Гурницької «Мелодія кави у тональності кардамону». Прем’єра серіалу відбулась на СТБ 20 грудня 2021 року.

У 2022 році німецька компанія Beta Film придбала у Starlight Media права на міжнародну дистрибуцію серіалу. 

Фото: Наталія Гурницька / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2222
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду