Московська «Матрьошка» у Парижі працює на повну: дайджест пропаганди за 5 серпня

Московська «Матрьошка» у Парижі працює на повну: дайджест пропаганди за 5 серпня

6 Серпня 2024
184

Московська «Матрьошка» у Парижі працює на повну: дайджест пропаганди за 5 серпня

«Центр стратегічних комунікацій»
184
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 5 серпня 2024 року.
Московська «Матрьошка» у Парижі працює на повну: дайджест пропаганди за 5 серпня
Московська «Матрьошка» у Парижі працює на повну: дайджест пропаганди за 5 серпня

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. Де зараз діє справжня російська опозиція
  2. До чого доведе Угорщину її «Національна карта»
  3. Прокремлівська олімпійська бот-кампанія триває
  4. Telegram — проблема не тільки України, а й усього світу

Де зараз діє справжня російська опозиція

Після резонансної заяви обміняних на путінських злочинців опозиціонерів про те, що «санкції проти звичайних росіян несправедливі й контрпродуктивні», продовжують розходитись інформаційні хвилі. І не тільки в Україні. Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив«Я бачу, як звичайні російські матері прощаються зі своїми звичайними російськими синами, бажаючи їм удачі в їхніх звичайних російських воєнних злочинах. Я бачу, як звичайні російські батьки одягають своїх дітей у військову форму і малюють букву Z на картонному костюмі у вигляді танка. Я бачу, як звичайні росіяни шикуються буквою Z на міській площі…».

НАСПРАВДІ, з цього приводу варто нагадати балтійську історію кінця 2022 року з російським опозиційним телеканалом «Дождь». Почавши етер у 2010-му році із розважального контенту, він швидко переключився на суспільно-політичний. Згодом його вимкнули з російських кабельних і супутникових операторів. У 2017 році заблокували в Україні. У 2021-му в РФ оголосили «іноагентом».

1 березня, через тиждень після початку російського повномасштабного вторгнення, в РФ заблокували сайт «Дождя» через «фейки про дії російської армії і заклики до екстремістських дій». 3 березня канал призупинив роботу. Дозвіл на мовлення в Латвії (який давав право поширювати свій контент у країнах ЄС, РФ, США та інших країнах) телеканал отримав 6 червня. Але не протримався там і  півроку. З 8 грудня його мовлення було припинено в Латвії, Литві та Естонії.

Це сталося після того, як «Дождь» оштрафували за карту з Кримом у складі РФ і за слова «наша армія», а також після етеру, під час якого ведучий Олексій Коростельов, закликаючи глядачів писати про порушення під час проведення мобілізації та воєнні злочини російських військових, сказав: «Ми сподіваємося, що багатьом військовослужбовцям, зокрема, ми змогли допомогти, наприклад, з оснащенням і з просто елементарними зручностями на фронті».

Як бачимо, заклики путінських опозиціонерів щодо «елементарних фронтових зручностей для звичайних росіян» не знайшли підтримки у країнах Балтії ще задовго до «скасування проти них контрпродуктивних санкцій».

А 5 серпня в Офісі президента України нагадали, що «справжня російська опозиція дієво, зі зброєю в руках, допомагає відбивати напад путінської орди на Донбасі та Харківщині». 

До чого доведе Угорщину її «Національна карта»

Крім слів, європейські політики переходять і до справ стосовно «свободи пересування звичайним росіянам». Як відомо, нещодавно Будапешт оприлюднив план нової системи швидкого оформлення віз для громадян восьми країн, включаючи Росію та Білорусь, для в’їзду в Угорщину. 

Місцева «Національна карта» дозволяє її власникам працювати в країні до двох років. Схема є простішою, ніж отримання звичайного дозволу на роботу чи бізнес-візи, а також дозволяє возз’єднатися з родиною. Через три роки власники національних карт отримують право на постійне проживання.

НАСПРАВДІ, глава провідної Європейської народної партії Манфред Вебер вже заявив, що ця схема викликає «серйозні занепокоєння стосовно європейської безпеки» та створює «серйозні лазівки для шпигунської діяльності». Важливо те, що «обходячи обмеження, на яких наполягає законодавство ЄС», це полегшує власникам карток доступ до спільної Шенгенської зони: «Відсутність чіткої потреби в такому широкому та нерегульованому механізмі в’їзду для росіян і білорусів… ставить під сумнів наслідки для Угорщини та ширшої Шенгенської зони», – зауважує Вебер.

Як повідомляють світові медіа, група європарламентарів вже схиляється до того, щоб виконавча влада ЄС вжила заходів проти Будапешта, включаючи можливе виключення Угорщини з Шенгенської зони.

«Ми закликаємо Єврокомісію вжити термінових заходів щодо розслідування рішення Угорщини, оскільки воно може створювати лазівку і потенційно поставити під загрозу загальне функціонування Шенгенської зони та її роль як безпечного простору для громадян», – зазначається в документі, ініційованому депутатом Пятрасом Ауштревичусом.

«Якщо угорський уряд не відмовиться змінити свою політику, Комісія і всі представники ЄС мають поставити під сумнів подальшу угорську присутність у Шенгенській зоні, запровадивши нові заходи щодо захисту європейських громадян, включаючи (за необхідності) нові заходи контролю на угорських кордонах», – йдеться у листі. Також інші країни ЄС можуть не визнавати угорські візи.

Євродепутати нагадали про існування кількох прикладів ворожих операцій Росії, зокрема, спроби вбивства Скрипалів у Великій Британії та вибух складів боєприпасів у Чехії. «Безвідповідальне рішення Орбана створює значну загрозу безпеці всім членам ЄС та його громадянам», – йдеться у листі.

Прокремлівська олімпійська бот-кампанія триває

«У Парижі спортсмени, які заради своїх досягнень наважилися на приниження, зіткнулися з черговою порцією русофобії. Російським журналістам заборонили фотографувати нейтральних тенісисток з РФ, які здобули срібло на Олімпіаді!», – обурюються росЗМІ

НАСПРАВДІ, цих «нейтральних» спортсменів навіть шкода. Вони так і не стали своїми серед чужих і залишилися чужими серед своїх. Адже коли ще формувалася «нейтральна» російська команда, Z-ресурси наполягали на тому, що «Родина важнее Парижа».

А паплюження Олімпіади, як відомо, почалося задовго до її початку. Кремль не пошкодував грошей на «участь» у ній. З осені пов’язана з Москвою мережа дезінформації «Матрьошка» опублікувала в X понад сотню постів із фейковими фото та відео про Ігри в Парижі. До речі, за оцінкою «Блокувальника ботів», усі твіти її олімпійської дезінформаційної кампанії набрали дуже мало переглядів — від кількох десятків до кількох сотень кожен. Проте частину публікацій накрутили. У деяких твітів кількість таким чином досягла 300-500 тисяч.

Олімпіада, ще за місяць до свого початку, стала основним пріоритетом «Матрьошки» і залишається ним досі (приблизно 80% усіх твітів). Вона розповідала про: «підготовку терактів», «знайдену в катакомбах Парижа схованку зі зброєю» і «небувале зростання злочинності».

Твіт про те, що перед Іграми служби безпеки Парижу нібито не перевірили міські підвали, набрав 507 тисяч переглядів. 397 тисяч разів переглянули пост про те, що медики у вихідні дні виїжджають з Парижу через страх за своє життя. До одного з твітів було прикріплено нібито випущену паризькою поліцією «карту злочинності в місті».

Після відкриття Олімпіади, боти переконували, що кількість вболівальників на трибунах «домальовуватимуть» нейромережі, бо після церемонії відкриття глядачі почали «масово здавати квитки».

«Матрьошка» працює просто: один бот публікує в X фейкове фото чи відео, а інші залишають посилання на них з проханням до журналістів перевірити їхню достовірність, таким чином поширюючи їх. Наскільки небезпечним це може бути – довели британські події, де фейкова новина пов’язаного з Росією ресурсу, призвела до масових заворушень.

Telegram – проблема не тільки України, а й усього світу

Голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв зазначив, що Telegram – це проблема, яка дорого всім обійдеться: «Коли у тебе 80% населення користується немодерованою соцмережею, причому принципово немодерованою, керівництво якої не вступає в комунікацію з твоєю державою, де достатньо доказів, що платформа залишається афілійованою з РФ, під впливом російських спецслужб, – це велика помилка, яка дорого коштуватиме».

НАСПРАВДІ, ця проблема стає системною не тільки для України. Незважаючи на те, що ЄС і США заборонили транслювати і тиражувати контент Sputnik і RT за «систематичну маніпуляцію інформацією та дезінформацію», а YouTube, TikTok, Facebook і Instagram заблокували їх аккаунти, як з’ясувала «Нова газета. Європа», прокремлівські ресурси знайшли лазівки, щоб збільшити аудиторію за кордоном за весь цей час у 2,3 (!) рази.

В іноземному сегменті Telegram знайдено майже 800 проросійських каналів на 30 мовах. Сумарно їх читають 15,7 млн ​​користувачів. Щодня пости цих ресурсів переглядають у середньому 100 млн разів. Серед 100 найцитованіших ресурсів цих каналів виявлено 12 «воєнкорів», політиків та медіа з Росії: «Рыбарь», Руслан Осташко та Сергій Мардан, Олександр Коц та Юрій Котенок, а також «Спутник», ТАСС «РИА Новости» та інші.

Після лютого 2022-го вони почали активніше шукати іноземну аудиторію у Telegram. У 2023 році іспано- та франкомовні канали заводить ТАСС. Проєкт «Рыбарь» (на мільйон підписників) створює англомовну версію. У російських пропагандистів з’являються мережі каналів новин іноземними мовами. Часто вони однаково називаються (наприклад, infodefitaly та infodefpoland). Виявлено, щонайменше, шість таких мереж.

Російську пропаганду активно цитують зарубіжні канали новин — це майже половина від 800. Серед них є як англомовні, наприклад, Intel Slava Z на півмільйона підписників або Slavyangrad на 100 тисяч, так і національними мовами: Übersicht Ukraine німецькою або Oroszok Az Igazság Oldalán угорською. Ще одна група – іноземні блогери. Третина з них з’явилась у Telegram після 24 лютого 2022 року. Нині їх вже майже 100 каналів із 25 країн.

Наративи пропаганди Кремлю допомагають поширювати Telegram-канали з теоріями змов. Таких знайдено понад 120. Це ковід-дисиденти (наприклад, французький блогер Сільвано Тротта), послідовники ультраправого руху QAnon: американський Midnight Rider Channel і німецький Mäckle macht gute Laune. Багато з них, наприклад, D.U.M.B.S and Underground War на 127 тисяч підписників вірять в «український неонацизм» і називають Путіна «героєм».

На півдні Західної Європи проросійський Telegram зростає найактивніше: за понад два роки повномасштабної війни кількість переглядів прокремлівських каналів італійською зросла майже в 2 рази, іспанською та португальською — у 7. Найпопулярніші — місцевий RT та фоторепортер із Донбасу Джорджіо Б’янкі, а також італійські ковід-дисиденти: наприклад, праворадикальний блогер Росселла Фіданца.

У 2020 році в Telegram реєструється французький канал новин International Reporters. До початку повномасштабної війни його аудиторія не перевищувала тисячі підписників. Зараз вже 50 тисяч користувачів. Він один із найпопулярніших прокремлівських каналів у Франції. У ньому можна знайти пости про «приречені на катастрофу» Олімпіаду в Парижі та економічні успіхи Росії. Зараз у французькому Telegram щонайменше 27 прокремлівських каналів, серед яких франкомовна версія блогу екс-співробітника СБУ Василя Прозорова, блог дипломатки Катерини Копилової та провоєнний канал Chroniques des conflits mondiaux («Хроніки світових конфліктів»).

З усіх країн ЄС найбільше проросійських каналів у Німеччині: майже 125. Найпопулярніший блог — Аліни Ліпп — має 187 тисяч підписників. Але більшість каналів – це послідовники ультраправого руху QAnon. Серед них ковід-дисидентка Беате Банер, а також канали новин Mäckle macht gute Laune, Freie Medien, LION Media та інші.

У США пропаганду Кремля транслюють десятки каналів-послідовників все того ж руху QAnon. Найбільший – Midnight Rider Channel. Вони готуються до ядерної війни, виступають проти абортів та підтримують Путіна. Свої американські канали має і офіційна пропаганда: «РИА Новости» — російською мовою, і Russian American Daily — англійською. До початку вторгнення в соцмережу зайшли проросійські блогери, наприклад, Russell TEXAS Bentley, який пише про «Донбас, Росію та операцію Z», і афілійований з RT Скотт Ріттер.

Дослідник російського впливу в Європі, професор Центральноєвропейського університету Антон Шеховцов пояснює: «Тактика російської пропаганди полягає в тому, щоб заповнювати своїми наративами весь інформаційний простір, використовувати будь-які можливі майданчики. Кінцева мета таких каналів полягає не стільки в тому, щоб безпосередньо впливати на людей, скільки в тому, щоб наративи, які ними поширюються, потрапили в мейнстрімні медіа, і відповідно – вийшли на легітимний рівень».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
184
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду