TikTok обмежив поширення відео від ІМІ про полоненого журналіста Дмитра Хилюка

TikTok обмежив поширення відео від ІМІ про полоненого журналіста Дмитра Хилюка

2 Серпня 2024
897
2 Серпня 2024
18:41

TikTok обмежив поширення відео від ІМІ про полоненого журналіста Дмитра Хилюка

897
Соцмережа пояснила, що відео нібито не відповідає стандартам спільноти, а причини пояснила так: «Неоригінальний контент, контент низької якості або контент з QR-кодом».
TikTok обмежив поширення відео від ІМІ про полоненого журналіста Дмитра Хилюка
TikTok обмежив поширення відео від ІМІ про полоненого журналіста Дмитра Хилюка

Соцмережа TikTok обмежила відео Інституту масової інформації в стрічці «Для тебе» про журналіста «Уніан» Дмитра Хилюка, який перебуває в російському полоні. Про це повідомляє ІМІ.

За словами організації, це фактично нівелює просування відео про полоненого росіянами журналіста в тіктоці.

26 липня ІМІ опублікував у своєму тіктоці відео про Дмитра Хилюка. Ролик складається з фотографій журналіста і титрів, які розповідають, що Дмитро в полоні зазнає тортур, сильно схуд і важить не більш ніж 45 кілограмів. 

ІМІ посилався на дані міжнародної організації «Репортери без кордонів» (RSF), якій це розповів звільнений з російського полону військовий Ігор, який перебував з Дмитром в одній камері. Також титри розповідали, що керівник відділу розслідувань RSF Арно Фронже каже, що Росія не лише продовжує брехати про долю Дмитра, але й принизливо поводиться з ним.

@imi.org.ua ???? Журналіст УНІАН Дмитро Хилюк, який перебуває в російському полоні, сильно схуд: зараз він важить “не більш ніж 45 кілограмів”. Про це міжнародній організації “Репортери без кордонів” розповів звільнений з російського полону військовий Ігор, який рік провів із Дмитром в одній камері у Владимирській області Росії. ???? “Повернувшись до України, я побачив його фото і можу сказати, що він має зовсім не такий вигляд, як раніше”, – сказав Ігор, який був звільнений у травні 2024 року. Дмитра він вважає своїм другом, оскільки разом з ним “пережив рік пекла” в одній камері №8 у виправній колонії ІК-7 у Пакіно, розташованій у Владимирській області. Судячи з усього, журналіста досі утримують там. ❗️Ігор розповів про знущання росіян. За його словами, у цій камері перебувають близько п'ятнадцяти українців – як цивільних, так і військових. Він пригадав, що посеред зими, у мінус десять градусів, його та його товаришів змушували ходити тюремним подвір'ям повністю голими. Досить часто під час перевірок тюремні наглядачі або ФСБшники розважаються, спускаючи собак на ув'язнених. Ще їх регулярно змушують співати російський гімн або позбавляють їжі. ➡️ Нагадаємо, росіяни викрали журналіста Дмитра Хилюка в березні 2022 року в його власному домі на окупованій Київщині. Відтоді він перебуває в російському полоні як цивільний заручник. Таких мають віддавати поза обмінами, але росіяни цього не роблять, порушуючи міжнародне право. #війнавукраїні #росіятерорист ♬ Originalton - BODENSTEDT

У день публікації, коли відео набрало приблизно одну тисячу переглядів, TikTok обмежив доступ відео до рекомендацій (стрічки «Для тебе»), обумовлюючи це тим, що відео не відповідає стандартам спільноти.

Причини невідповідності платформа вказала такі: «Неоригінальний контент, контент низької якості або контент з QR-кодом».

29 липня ІМІ подав апеляцію, на яку TikTok відповів 2 серпня: «Ми розглянули твою апеляцію та зʼясували, що твоя публікація порушує наші Правила спільноти. Її не можна відновити».

«Обмеження відео від стрічки “Для тебе” означає, що TikTok не просуватиме це відео й аудиторія про нього не дізнається, незважаючи на цікавість людей до такого контенту. Наприклад, у відео про Дмитра Хилюка 90% трафіку — це рекомендації (стрічка “Для тебе”). Після запровадження обмежень відео просто перестали бачити.

Хочеться вірити, що це помилка соцмережі, але таке обмеження може мати вигляд цензури зі її боку. Ми вважаємо, що ці обмеження необґрунтовані, а українська аудиторія має право на доступ до суспільно важливої інформації, зокрема й у тіктоці», — прокоментував комунікаційник ІМІ Олександр Рубан.

Нагадаємо, журналіст агентства УНІАН Дмитро Хилюк зник у березні 2022-го на окупованій Росією Київщині, в його рідному селі Козаровичі.

У серпні 2022 року через Міжнародний комітет Червоного Хреста батьки Дмитра Хилюка отримали від нього лист, датований 14 квітня. Лист містив одне речення: «Дорогі мої мамо, тату, я живий, здоровий, у мене все добре».

У липні 2023-го «Репортери без кордонів» встановили, що Дмитро живий і утримувався в СІЗО №2 у Новозибкові Брянської області РФ, а зараз перебуває в одній із в’язниць Володимирської області.

Наприкінці травня 2024-го Дмитро Хилюк передав із полону вітання своїм рідним. Звістку привіз один з українських військових, якого в межах обміну полоненими повернули на підконтрольну Україні територію.

Раніше журналістка й колега Дмитра Наталія Богута розповіла, що в російському полоні окупанти нацьковують на Дмитра Хилюка службових собак, ламають йому ребра та відмовляють у наданні медичної допомоги. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення Дмитра Хилюка з російського полону. У червні 2024-го представник омбудсмана повідомив, що Росія досі не надала Україні інформацію про місце перебування Дмитра Хилюка на території РФ. Згодом Дмитро Лубінець повідомив, що Україна все ж має неофіційні дані, де росіяни утримують викраденого журналіста Хилюка.

Фото: Медійна ініціатива за права людини

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
897
Читайте також
26.07.2024 18:14
Ольга Снопок, для «Української правди»
910
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду