Представники кіноспільноти Лариса Покальчук і Володимир Тихий: «Держкіно своїми діями руйнує демократію в Україні»

Представники кіноспільноти Лариса Покальчук і Володимир Тихий: «Держкіно своїми діями руйнує демократію в Україні»

1 Серпня 2024
678
1 Серпня 2024
18:10

Представники кіноспільноти Лариса Покальчук і Володимир Тихий: «Держкіно своїми діями руйнує демократію в Україні»

678
Кінематографісти розповіли в коментарі «Детектору медіа», що провели чотири години перед зачиненими дверима Держкіно, поки там проводили засідання щодо відбору членів Ради з держпідтримки кінематографії.
Представники кіноспільноти Лариса Покальчук і Володимир Тихий: «Держкіно своїми діями руйнує демократію в Україні»
Представники кіноспільноти Лариса Покальчук і Володимир Тихий: «Держкіно своїми діями руйнує демократію в Україні»

Представники кіноспільноти, які сьогодні намагались потрапити на перше засідання конкурсної комісії з відбору нового складу Ради з державної підтримки кінематографії, засудили дії керівництва Держкіно. Останнє ухвалило рішення провести засідання в закритому режимі. Про це в коментарі «Детектору медіа» розповіли режисери, громадські активісти Лариса Покальчук і Володимир Тихий. Вони також поділились міркуваннями про те, як слід далі діяти кіноспільноті, щоб захистити свої права у протистоянні з Держкіно.

Засновник дистриб’юторської компанії «Артхаус Трафік» Денис Іванов та журналісти намагаються пройти на засідання конкурсної комісії, яке проводить Держкіно.

Продюсерка, керівниця Платформи української документалістики Лариса Покальчук подавала свої документи на участь у конкурсі членів Ради з державної підтримки кінематографії, однак у результаті сьогоднішнього голосування комісії не пройшла до другого туру конкурсу.

За її словами, вона та інші представники кіноспільноти і преси «провели чотири години в очікуванні, коли ж можна буде взяти коментар і побачити членів комісії». «Держкіно своїми діями руйнує демократію в Україні», — висловила впевненість наша співрозмовниця.

«Коли трансляція і разом із нею засідання завершились, ми змогли зайти всередину і були вражені ставленням з боку Держкіно. Юлію Шевчук неможливо було знайти, щоб отримати коментар, ніхто нічого не знав, всі кудись зникали… Після наполягань вона все ж таки вийшла до преси. На запитання журналістів, чому їх не пустили на засідання, Шевчук пояснила, що приміщення для засідання замале і кондиціонер не витягує», — розказала Лариса Покальчук.

Лариса Покальчук дає коментар представникам преси, яких теж не пустили на засідання конкурсної комісії.

Кінематографістка іронізує, що «Держкіно стало схожим на москальських генералів, які наступають на одні і ті самі граблі».

«Рік тому пані Кудерчук вирішила, що війна — це хороший привід продовжити повноваження своєї ручної колюбаєвської ради, і протягла це рішення через Кабмін. Весь український суд, на всіх трьох рівнях, пояснили Кудерчук у своїх рішеннях, що це незаконно. Після цього Кудерчук була звільнена, а рада — розпущена. Сьогодні все повторилося: замість Кудерчук — її “команда”, яку вона лишила, тобто її послідовниця пані Юлія Шевчук. Шевчук вирішила, що засідання комісії має проходити за зачиненими дверима і без трансляції. Якби не консолідований суспільний тиск спільноти, то так би і було. Але вони зробили трансляцію, і це було феєрично. Рекомендую всім подивитися і зробити висновки про те, яка комісія зараз буде обирати новий склад Ради з держпідтримки кінематографії», — сказала Лариса Покальчук.

Переможниця конкурсу на посаду гендиректора Національного центру Олександра Довженка, керівниця Музею кіно «Довженко-Центру» Олена Гончарук (зліва) стежить онлайн за перебігом засідання конкурсної комісії.

Протягом онлайн-трансляції засідання, що тривало майже три з половиною години, часом були проблеми зі звуком.

На думку Лариси Покальчук, кіноспільнота і небайдужа громадськість мають продовжувати суспільний тиск на Держкіно.

«Думаю, нам варто звернутися до парламентського комітету з питань культури та гуманітарної політики з проханням розглянути ситуацію, що склалась у Держкіно. Друге — варто звернутися до комітету зі свободи слова, це мають зробити журналісти за підтримки спільноти. Третє — шукати підтримку в наших міжнародних партнерів, просити їх звертатися до Президента України, для якого сфера кінематографу та розваг не є чужою. Також треба ще раз писати прем'єр-міністру, щоб він скасував наказ т. в. о. голови Держкіно Юлії Шевчук про створення конкурсної комісії та відбір членів Ради з держпідтримки кінематографії»,  — сказала Лариса Покальчук.

Кінорежисер Володимир Тихий також був серед тих, хто сьогодні безуспішно намагався пройти на засідання конкурсної комісії з відбору нового складу Ради з державної підтримки кінематографії.

«Ситуація на колишній кіностудії, де тепер розташовано Держкіно, добре показує становище в українському кіно загалом. Територія у повній розрусі, і тут не падали КАБи, не було атак ворога. Події російського повномасштабного вторгнення привернули увагу світу до нашої країни, але Держкіно не використало цього шансу», — поділився в коментарі «Детектору медіа» Володимир Тихий.

Він також дав відповідь на питання, якими мають бути наступні кроки кіноспільноти.

«Ми гуртуємось, бо в цій ситуації інтереси кіноспільноти, журналістів, політиків збігаються. Ми маємо сформувати спільну позицію щодо Держкіно. Ми маємо вимагати абсолютну зміну керівництва Держкіно. Це той простір, де ми створюємо проєкцію нашої країни на майбутнє, і якщо зараз його не привести до якогось адекватного формату, то й майбутнього ми не матимемо», — сказав Тихий.

Очільник НСКУ, голова конкурсної комісії з відбору членів Ради з державної підтримки кінематографії Сергій Борденюк виходить із приміщення, де відбувалось засідання.

Тимчасова виконувачка обов'язків голови Держкіно, членкиня конкурсної комісії Юлія Шевчук пояснює журналістам, чому їх не пустили на засідання.

Нагадаємо, сьогодні, 1 серпня, у приміщенні Державного агентства України з питань кіно відбулось перше засідання конкурсної комісії з відбору членів Ради з державної підтримки кінематографії.

Захід відбувався в закритому режимі, зокрема на нього не допустили пресу, але була організована онлайн-трансляція.

В результаті голосування комісія визначила імена 23 кандидатів, які зможуть взяти участь у другому турі конкурсу членів Ради з державної підтримки кінематографії, а також 12 тих, хто не пройшов до другого туру.

Раніше в липні Державне агентство України з питань кіно в закритий спосіб затвердило склад комісії для проведення конкурсу з відбору членів Ради з державної підтримки кінематографії. Відповідний наказ з підписом т. в. о. голови Держкіно Юлії Шевчук оприлюднили 10 липня на сайті агентства.  

До складу комісії ввійшли: Юлія Шевчук, Андрій Халпахчі, Сергій Борденюк, Дарина Трегубова, Вікторія Ярмощук. 

Наприкінці липня Держкіно оголосило список претендентів, які подали свої заявки на участь у конкурсі до Ради з державної підтримки кінематографії. До списку кандидатів до Ради ввійшли 35 осіб.

У травні 2023 року Національна спілка кінематографістів подала позов проти Кабінету Міністрів, який продовжив повноваження членів Ради, посилаючись на воєнний стан. Повноваження складу органу закінчилися в березні 2023-го. 

Суди тривали цілий рік, і в квітні цього року Шостий апеляційний Київський адміністративний суд ухвалив, що рішення Кабміну таки було незаконним. Проте Держкіно подало клопотання вже у Верховний Суд, і його задовільнили.

13 червня адвокатка юридичної компанії Axon Partners Надія Денисюк, яка представляє інтереси позивача, повідомила, що Держкіно таки мусить переобрати Раду з державної підтримки кінематографії.

27 червня українська кіноспільнота поширила відкритий лист, у якому повідомила, що підтримує оголошення конкурсу на обрання членів Ради з державної підтримки кінематографії і вимагає відставки голови Держкіно Марини Кудерчук.

Підписанти також вимагали прозорої процедури відбору, громадський контроль, а також перенаправити заплановані на 2024 рік «на державну підтримку кінематографії бюджетні кошти на потреби Сил оборони, окрім визначених законодавством зобов’язань Держкіно».

Зрештою 5 липня Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про звільнення Марини Кудерчук з посади голови Держагентства з питань кіно. Тимчасово виконуватиме обовʼязки голови відомства Юлія Шевчук.

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
678
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду